Tenis loptica reket teniska loptica
Shutterstock
Tenis loptica reket teniska loptica

Shutterstock

Tenis loptica reket teniska loptica, Foto: Shutterstock

Ruskinja gruzijskog porekla Ana Čakvetadze, nekadašnja peta teniserka sveta, šokirala je planetu ispovešću za brazilski podkast "A voz do tenis". Za Anu je ta 2007. godina počela kao iz snova i činilo se da će je odvesti do neslućenih visina, ali...

Koće biti najbolji teniser svih vremena?

 

Imala je 20 godina, osvojila je dva turnira, igrala četvrtfinale Australijen opena i Rolan Garosa, a zatim je otišla korak dalje i učestvovala je u polufinalu US Opena. Sve to su pratila i novčana dostignuća i sve je bilo sjajno u njenom životu sve do 17. decembra pomenute godine i horor noći koja joj je praktično uništila karijeru.

Taman što se vratila u Moskvu iz Belgije, gde je igrala egzibiconi meč sa tadašnjom prvom teniserkom sveta Žestin Enan, Ana i njena porodica su doživeli najveći šok u svom životu.
- Bili smo umorni i otišli smo na spavanje. Odjednom, probudila sam se oko tri sata ujutru. Videla sam kako se petorica muškaraca šunjaju oko naše kuće. Imali su maske i tamna odela - počela je Ana svoju : - Čula sam vrisak iz druge sobe. Znala sam da je to moj otac i odmah sam počela da paničim. Mislila sam da su to poslednji trenuci našeg života. Ti muškarci su bili naoružani, imali su pištolje i noževe i pretili su mom ocu.

Kad je Ana pokušala da napusti sobu, pljačkaši su je uhvatili i odmah vezali.

- Toliko su me čvrsto vezali da su me ruke bolele danima. Roditelje su prisilili da otvore sef i sve su odneli. Otac je posle završio na operaciji, jer mu je rame bilo polomljeno. Mislim da su pljačku planirali danima, pogotovo kada su videli da sam u Belgiji osvojila skupocen Roleks.

Od tog trenutka, za Anu tenis više nije postojao.

- Očekivanja za 2008. godinu nikako nisam mogla da ispunim. Bivalo je sve gore i gore i osećala sam da nikada neće da se završi. Izgubila sam mesto na rang listi, izgubila sam bodove.

Tokom 2009. i 2010. godinje uspevala je da se zadrži u TOP 100, da bi 2011. kolabirala tokom meča sa Karolinom Voznijacki. Više puta se žalila na vrtoglavice i karijeru je završila sa 26 godina.

Danas je TV komentatorka i bavi se analizom tenisa. Ima ćerku Kiru kojoj je u potpunosti posvećena i posle svega poručuje:

- Moglo je biti i gore. Zahvalna sam što sam preživela tu noć. Ipak, ko zna kakvu bi karijeru imala da se sve to nije dogodilo.

PROČITAJTE JOŠ: