Hamad Međedović i Novak Đoković
instagram/hamadmedjedovic

Košarka, fudbal, tenis. Trenirao je Hamad Međedović čak tri sporta u isto vreme, a onda izabrao reket. I nije pogrešio. Brzo su rezultati već u mlađim kategorijama potvrdili da je momak iz Novog Pazara napravio pravi izbor. U rodnom gradu je počeo, a kada je imao devet godina zapazio ga je Bogdan Obradović i doveo u Beograd.

Da li će Novak Đoković biti najbolji teniser svih vremena?

 

Porodica Međedović donela je tada tešku, ali važnu i hrabru odluku, pa su se Hamad i njegov otac preselili u prestonicu Srbije kako bi talentovani klinac nastavio da napreduje.

Nadal - prva ljubav

Međedović je kao klinac voleo da gleda mečeve Rafaela Nadala i oponašao je njegove udarce pred televizorom. - Nadala sam voleo kada sam bio mali, kada sam počinjao da treniram tenis, sviđao mi se njegov stil igre. Ali već dugo je Nole bez premca, broj jedan i uvek navijam za njega.

- To mi je bio ujedno i najteži i najlepši period, kad sam sa ocem došao u Beograd i odvojio se od majke, dve sestre i brata, i cele porodice u Novom Pazaru. Bilo mi je mnogo teško u početku dok se nisam prilagodio, ali mi je tada mnogo pomogao Bogdan Obradović, kod koga sam počeo da treniram jer smo često razgovarali. Živeo sam u to vreme za to kada ću da se vratim u Novi Pazar, na dan ili dva, da budem sa najbližima. Smatram da tada nismo napravili taj korak, pre svega moj otac, ne bih mogao napredovati. Jednostavno taj korak je morao tada da se desi. To je jedna velika žrtva, ali sam veoma ponosan na svog oca što je doneo takvu odluku - ispričao je za naš list mladi Hamad Međedović.

Brzo je postalo jasno da je to bio pravi potez. Predani rad doneo je uspeh, a potvrda da stasava u igrača, koji bi u skorijoj budućnosti mogao da ostavi daleko veći trag stigla je i na nedavno održanom Rolan Garosu. U drugoj rundi pobedio je prvog juniora sveta, Francuza Harolda Majoa (7:5, 4:6, 6:3).

- Iskreno, mnogo mi znači taj trijumf. On je prvi junior sveta, osvojio je Australijan open ove godine. To mi daje vetar u leđa, znači zbog samopouzdanja i potvrđuje da mogu da igram sa takvim igračima i da ih pobeđujem - dodao je 17-godišnji Novopazarac.

Njujork, Njujork...

Hamad jedino još nije nastupao na Vimbldonu u juniorskoj konkurenciji. Predviđeno je bilo da to učini ove godine, ali je korona promenila planove. Kaže da su ostali grend slemovi fantastično organizovani, a i gradovi u kojima se održavaju na njega su ostavili poseban utisak - Pariz, Melburn i Njujork. - Od svih tih gradova možda bih izdvojio Njujork, jer sam u njemu bio pre pandemije koronavirusa. Sve je u tom velegradu ogromno i lepo, a imali smo i super smeštaj u centru Menhetna. Istina ja tamo nisam napravio neki rezultat, ali organizacija turnira je na vrhunskom nivou.

Ipak, pobednička serija nije nastavljena. U osmini finala zaustavio ga je austrijski teniser Lukas Nojmajer u dva seta.

- Mislim da sam se malo istrošio posle pobede nad Majom, i fizički, ali i emotivno. Naredni protivnik je jako dobro igrao, i to možda nisam očekivao, iznenadio me je... Ali, idemo dalje, porazi su sastavni deo sporta.

Posle senzacije u Parizu mnogi su ga uporedili sa najboljim igračem sveta i prozvali "novi Nole". Da li je to za njega pritisak ili podstrek?

- Nije pritisak, jer iskreno ne obazirem se mnogo na te komentare. Svi znamo šta je Novak postigao i smešno je uopšte pričati o tome. Mislim da je veoma teško dostići to što je on napravio. Svaki kompliment, naravno, prija, ali ja imam svoj tim, idem korak po korak, pa ćemo videti šta će to doneti. Mislim da ne treba praviti poređenja, već će rezultati sve pokazati. Moje je da radim, a Novak je jedan, na vrhu. Ja bih bio preponosan kada bih postigao i pola od onoga što je on napravio.

Hamad ističe da mu je veoma važno što ima prilike da se sretne sa šampionom kakav je Novak Đoković, porazgovara sa njim i nauči uvek nešto korisno ne samo o tenisu, već i o životu. Tu priliku dobio je i ovih dana, kada je sa najboljim igračem sveta sparingovao na Dorćolu.

- Mnogo mi znači kada se sretnem sa Novakom, jer on uvek podeli nekoliko dobrih saveta. Veliki je šampion, ali pre svega veoma fin i prizeman čovek - naveo je Hamad i poručio da mu je on veliki uzor.

Rođeni takmičar

Talentovani momak iz Novog Pazara živi tenis, pa nema baš mnogo slobodnog vremena. - Dnevno sam slobodan možda samo tri sata i uglavnom to vreme provodim sa porodicom. Oni su svi sada u Beogradu, a i moja sestra je dobila bebu, pa smo često zajedno. Volim i da gledam filmove i da igram igrice sa drugarima, najviše Sony playstation. Generalno sam takmičar, tako da je uvek zanimljivo - napominje Hamad, i otkriva da je tako i u drugim stvarima, poput bilo kog drugog sporta, kada ga praktikuje, uvek se trudi da ide na pobedu.

- Što se tiče ljudske, ali i sportske strane, mislim da mu niko nije ni blizu. Smatram da će postaviti još mnogo rekorda, koje niko neće moći da sruši. U svakom pogledu je najbolji. Uvek pomaže ostalima, uvek je tu kada je potrebno. Nedavno je pomogao i bolnici u Novom Pazaru, i taj gest mi se neverovatno svideo. On poseduje tu ljudskost koja je važnija od slave i svega drugog.

Pandemija koronavirusa poremetila je planove svim sportistima, uključujući i tenisere. Hamad je tokom duge pauze pokušavao da održi formu, a nastup na Rolan Garosu bio mu je prvi posle sedam meseci neigranja.

- Mislim da smo mi teniseri napravili možda i najdužu pauzu od svih sportista. Bilo je neizvesno, a i dalje je, jer se turniri otkazuju.

Ipak, gleda unapred.

- Plan mi je da se prebacim na profesionalne turnire, na fjučerse, iako i naredne godine imam pravo učešća na juniorskim turnirima. Već sam odigrao tri takva turnira i osvojio tri ATP boda. Mislim da na tim takmičenjima mogu veoma dobro da se snađem, željan sam novih izazova i mislim i da sam spreman.

PROČITAJTE JOŠ: