Novak Đoković
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Dok srpski as uvećava svoj rekord po broju sedmica na vrhu ATP liste, dok se njegov najveći rival Karlos Alkaraz sprema da mu preotme prvu poziciju, u žiži javnosti, i to američke, je snažna Novakova poruka. O domovini, o njegovim emocijama, a sazrevanju posle detinjstva pod bombama.

"NBC 5" iz Teksasa je, naime, emitovao na društvenim mrežama deo intervjua koje je Nole dao Grejemu Bensingeru.

ŠTA JE NOVAK RADIO POSLE FINALA? Tek sada isplivao snimak: Umoran i iscrpljen jednim potezom Đoković je raspametio sve (VIDEO)

I, taj segment, prilično snažan, odnosi se na međunarodni maltretman koji je Srbija prolazila 1999. godine, a u njemu je najbolji teniser sveta ovako započeo obraćanje:

- Kako je moguće da se velike države udruže i bombarduju jednu malu, sa bespomoćnim ljudima na ulicama i da, prosto, uništavaju sve? Ja nisam mogao da razumem to. Ne postoji nikakvo opravdanje za rat, ne postoji nikakvo opravdanje za bombardovanje, za ubijanje nekoga, za uništavanje nečijeg doma... Mislim, to je najgora vrsta okrutnosti. To je mene, a i sve u Srbiji, veoma razljutilo! Ožiljci tih emocija, tog besa, i dan danas postoje u svima (nama iz Srbije) - rekao je najpre Đoković. 

Gotovo u dahu ja nastavio:

- Ali, radio sam na sebi, na tim emocijama, kako bih oprostio. Jer, morate da oprostite. Na kraju krajeva, kako bilo šta više može da vas pokreće od ljubavi, a ljubav je praštanje? To je moja životna filizofija i koliko god da je teško, na kraju morate... prosto, trebalo bi da oprostite, jer vas čeka neki sledeći korak. Idete dalje. Ako ste zarobljeni u tom momentu, šta ćete od svog života da uradite? Uvek će vas to zadržavati, sprečavati, i to ne samo u profesionalnom smislu, već i privatno, emocionalno... Teško je, stvarno je teško. Ljudi u Srbiji su mnogo propatili u poslednjih stotinak godina. Samo u Prvom svetskom ratu je više od milion Srba poginulo! Ali, vidite, to je, na neki način "sudbina" našeg naroda na ovim prostorima, ali ja još uvek verujem da to može da nas učini jačim. Ja zaista imam potovanje prema svemu što sam doživeo u životu, jer znam da su me, naročito pomenute stvari (teškoće), učinile tako otpornim i snažnim, ali istovremeno i zahvalnim za sve što sada imam u životu - zaključio je Nole. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
chicago

25.09.2023 19:42

Hvala Novace na sve izgoborene reci, i mogu da kazem da sam istog misljenja!