Đoković u raspravi sa sudijom
Foto: EPA/EPA/YOAN VALAT

Bez ikakve dileme najveće rivalstvo u istoriji verovatno ne samo tenisa, već i sporta uopšte, razvili su Novak Đoković i Rafael Nadal. Sastali su se rekordnih 59 puta i Srbin vodi sa 30:29 u pobedama.

Svaki njihov duel je za pamćenje, uvek su izvaličili ono najbolje jedan od drugog, ali se jedan meč izdovjio po kontroverzi zbog koje je Novak doživeo poraz. Bilo je to pre deset godina u polufinalu Rolan Garosa kada je Rafa slavio posle pet setova. Svi su taj susret označili kao finale pre finala, što je i bio slučaj, pošto je Nadal kasnije lako došao do titule.

Imao je u tom spektakularnom meču na pariskoj šljaci Novak brejk prednosti u setu odluke i pri vođstvu od 4:3 je servirao. Rezultat je bio 40:40, gem je dugo trajao i svima je bilo jasno da će možda biti i odlučujući u celom susretu. Đoković je u toj razmeni udaraca naterao svog rivala na defanzivu, a Rafa je potom poslao jednu lopticu visoko i blizu mreže. Nije imao više šta da traži Španac u tom poenu, trebalo je da usledi lagani smeč za prednost tada najboljeg igrača sveta, ali se Novak jednostavno – previše zatrčao ka mreži i umesto da na očekivani način poentira, njegov trk ga je skupo koštao.

Lopticu jeste poslao u suparničko polje, ali pre nego što je ona po drugi put dotakla zemlju, Novak se “upecao”, telom je dotakao mrežu, što je po teniskim pravilima zabranjeno, pa je sudija Paskal Maria uz konstataciju “da mu je žao” poen dodelio Nadalu. Umesto da u tom trenutku “Nole” povede u gemu i dođe na korak od vođstva od 5:3 u odlučujućem setu, poveo je Nadal, koji je nedugo zatim napravio brejk, izjednačio na 4:4, a posle još pola sata borbe, došao i do velikog trijumfa i plasmana u finale Rolan Garosa.

Mnogi su posle ovog poena napali Nadala, govoreći da je nesportski postupio zato što je “tužio” Novaka kod sudije.

Znajući kakav je Đoković fer-plej igrač, teško da bi on postupio kao Španac.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading