FRKA NA ROLAN GAROSU Zverev boluje od teške bolesti, a zabranili mu da daje sebi injekcije
AP Photo/Alessandra Tarantino

Čuveni teniser prošle godine je otkrio da mu je dijagnostifikovan dijabetes tipa 1 kada je imao samo tri godine. Da bi održao nivo šećera u krvi, mora redovno da uzima insulin. 

Tokom meča sa Dimitrovim, Nemac je odlučio da da sebi injekciju u pauzi između gemova. Međutim, zvaničnici su ga zaustavili navodeći da nije dozvoljeno da to radi na terenu. Zamolili su ga da na pusti teren kako bi primio injekciju. 

Ova sramna odluka zgrozila je nemačkog tenisera. 

-Rekli su da moram da napustim teren. Tokom mog poslednjeg meča saopštili su mi da će se to računati kao pauza za toalet. Imam samo dve bauze za toalet, a u najboljem meču od pet setova ponekad moram ubrizgati četiri ili pet puta insulin. To bi značilo da se ne dozvoljava nešto što je neophodno za moje zdravlje, moj život - rekao je Zverev nakon meča sa Dimitrovim.

ROLAN GAROS, DESETI DAN Nole protiv Hačanova bije bitku za polufinale, prštaće u okršaju Alkaraza i Cicipasa

Zverev je morao da napusti teren kako bi uzeo insulin. Međutim, supervizor Rolan Garosa ga je zaustavio i obavestio da je samo lekar ovlašćen da daje takve injekcije. 

Nemac je objasnio da to radi sam čitav život, ali supervizor je ostao čvrst u svojoj odluci i insistirao je da samo lekar može da mu ubrizga insulin. 

-Nadzornik koji nije znao za ovo ušao je u prostoriju, uspaničio se i rekao: 'Ne, ne, ne možete to. Doktor mora da dođe da ubrizga injekciju'. Rekao sam mu da imam dijabetes od svoje treće godine i da znam tačno šta radim. Ali on je samo odgovorio: 'Ne, to mora da uradi doktor - otkro je Zverev i dodao:

-Rekli su da izgleda čudno kada ovo radim na terenu. Ako to ne uradim, moj život će biti u opasnosti. Ali rekli su da izgleda čudo. Ova diskusija nema smisla - ogorčen je sa punim pravom Zverev.

Ovo je teška i smrtonosna autoimuna bolest koja najviše napada decu i najmlađe. Najvažnija je disciplina, kako u ishrani, tako i u načinu života. Oboleli od dijabetesa tipa 1 moraju putem pena ili pumpe da unose insulin u organizam, jer njihova gušterača ne proizvodi beta ćelije.

Nemački teniser ruskog porekla dobio je dijabetes kao dečak od tri godine. Tada su prognoze bile crne po njega, jer su mu pojedinci govorili da nikada neće moći da postane vrhunski teniser. Aleksandar Zverev ih je sve razuverio i pokazao da svaki dijabetičar može da bude jednako uspešan u bilo kojoj grani života kao i svaki drugi čovek. 

-Kao dečaka bilo me je sramota, u školi su me ismevali. Jednom prilikom su mi ukrali svu opremu – merač šećera u krvi, insulin… Kasnije sam ga našao napolju, slomljenog na zemlji - govorio je Zverev i nastavio:

- Poricao sam kada su me novinari pitali da li sam dijabetičar. Čak sam se na turnirima krio kada sam sebi ubrizgavao insulin, radio sam to u toaletu. Krio sam u početku i od svojih devojaka. Danas je moja odgovornost da pričam o tome.

Aleksandar Zverev osnivač je fondacije "Servis protiv dijabetesa", koja ima za cilj da finansira nabavku insulina, senzora i ostalog potrebnog materijala za borbu protiv dijabetesa, kao što su iglice i razne vrste trakica za merenje šećera. Fondacija je imala nekoliko zapaženih projekata. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading