ISPLIVALI NEVEROVATNI DETALJI, VELIKA SE FRKA PODIGLA ZBOG NOVAKA Tajni kanali i bogataši pokušali Đokovića da uvedu u Ameriku?
Foto: EPA/EPA

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ni ove sezone neće nastupiti na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju.

Prošle godine je javnost žestoko osuđiuvala Srbina, dok je sada situacija dosta drugačija, pa su mnogi pokušali da mu pomognu da zaigra na pomenutim turnirma.

Nekadašnji nemački teniser, a sada direktor turnira u Indijan Velsu Tomi Has, učinio je sve što je mogao da Novak dođe u Ameriku.

Do sada nije bilo poznato pod kojim uslovima je pokušao i pokušava Đoković da uđe u SAD. Sada je neke detalje otkrio čuveni "Njujork Tajms", tačnije Metju Futerman, veteran američkog novinarstva, koji je bio redovan na svim obraćanjima Đokovića u Australiji.

- Pokušaje da se dovede Đoković, srpska teniska zvezda, u zemlju opisalo je četvoro ljudi koji rade u tenisu, američkoj vladi i sa Đokovićem, nekoliko od njih je zatražilo da ostanu anonimni da ne bi ugrozili vezu sa Bajdenovom administracijom - pisalo je u tekstu "Njujork Tajmsa".

ISPLIVALI NEVEROVATNI DETALJI, VELIKA SE FRKA PODIGLA ZBOG NOVAKA Tajni kanali i bogataši pokušali Đokovića da uvedu u Ameriku?

AP Photo/Kamran Jebreili

 

 

Jedini kriterijum koji bi mogao da zadovolji Đoković zapravo „nacionalni interes, o kom odlučuju državni sekretar, sekretar transporta i sekretar Državne bezbezdnosti (ili oni koje ovlaste).

Dakle, to je ono na šta se pozivao Đoković, a sada je poznato i kako se vršio i kako se i dalje vrši pritisak na administraciju Bele kuće.

Đoković je imao izuzetno moćne saveznike na svom putu. Jedan od najvažnijih bio je, barem na papiru, Andrea Gaudenci, predsednik ATP.

- Đoković i Artaldi (Edoardo, Novakov menadžer, prim. aut.) su direktno kontaktirali Kena Solomona, izvršnog direktora „Tennis Channel“ i čovek koji je sakupio velika sredstva i za predsednika Bajdena i za bivšeg predsednika Baraka Obamu.

Solomon je počeo da zove najviše zvaničnike Bajdenove administracije da se izjasni o Đokovićevom slučaju, tvrdeći da je zabrana ulaska u SAD nepravedna i da bi Đokovićevo prisustvo značajno pojačati posećenost na Indijan Velsu i ekonomiju Koačela doline i južne Floride - navodi se u tekstu.

ISPLIVALI NEVEROVATNI DETALJI, VELIKA SE FRKA PODIGLA ZBOG NOVAKA Tajni kanali i bogataši pokušali Đokovića da uvedu u Ameriku?

AP/Kamran Jebreili

 

 

Ali, to nije sve. Uz Novaka su stala i neka planetarno popularna imena.

Bili Džin King, koja je radila sa Bajdenovom administracijom prošle godine na proslavi 50. godišnjice „Title IX“, ključnog zakona koji garantuje devojkama i ženama u Americi jednake mogućnosti u sportu, obratila se svojim kontaktima u Beloj kući u njegovo ime. Svoje kontakte je koristio i PTPA, Udruženje preofesionalnih tenisera, mlada organizacija koju Đoković vodi od 2020. godine.

IMG, sportski i konglomerat zabave koji predstavlja Đokovića, angažovao je svoje timove za odnose sa vladom i imigracione timove, koji često sarađuju sa vladom na pravnim pitanjima i da osiguraju ulazak u zemlju stranim klijentima u rutinskim (uobičajenim) okolnostima.

Za IMG, interes prevazilazi odnos sa Đokovićem. Kompanija je vlasnik turnira u Majamiju. Rukovodioci IMG su se obratili senatoru Marku Rubiju, republikancu sa Floride, koji je zajedno sa senatorom Rikom Skotom, još jednim republikancem sa Floride, napisao pismo pozivajući Bajdenovu administraciju da ukine uslov vakcinacije.

ISPLIVALI NEVEROVATNI DETALJI, VELIKA SE FRKA PODIGLA ZBOG NOVAKA Tajni kanali i bogataši pokušali Đokovića da uvedu u Ameriku?

AP Photo/Kamran Jebreili

 

 

Jedna osoba koja se nije uključila je Ari Emanuel, izvršni direktor Endeavora, koji je vlasnik IMG. Emanuelov brat Rahm Emanuel, bio je šef kabineta Obame tokom njegovog prvog mandata. Njegov drugi brat, Ezekijel H. Emanuel, bio je savetnik za zdravstvenu politiku u Obaminoj Beloj kući. Iako bi Ari Emanuel na kraju mogao da se uključi u ime Đokovića, nije jasno da li bi to pomoglo. To bi takođe moglo da napravi štetu, uzrokujući da se Bajdenova administracija brine o pogledau na to kao čini uslugu nekome ko ima pristup najvišim nivoima vlad - stajalo je u tekstu.

Očekuje se da predsednik Bajden 11. maja ukine većinu zakona koji su uvedeni tokom pandemije koronavirusa, a samo on može da dozvoli ulazak nevakcinisanih strancima u zemlju.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading