ISPLIVALA SRAMNA LISTA - NOVAK NIJE NAJVEĆI IKADA Zaboravljeni Amerikanac duplo "bolji" od Đokovića, Srbin ovaj rekord neće moći da sruši
Foto: EPA/EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Srpski teniser Novak Đoković ovog ponedeljka započeo je 377. nedelju na čelu ATP liste, čime je izjednačio rekord slavne Štefi Graf, a naredne sedmice postaće apsolutni rekorder.

Međutim, oni koji ne mogu da se pomire sa činjenicom da je Srbin najveći svih vremena, nastavljaju da "kopaju" ne bi li našli neki podatak koji bi zasenio Novakove rezultate.

Tako su statističari španskog sajta "Tenis database" izračunali da je legendarni američki teniski pionir Bil Tilden trebalo da provede čak 723 nedelje na vrhu ATP liste! Kako je to tačno izračunato, nije objašnjeno (teško da i oni sami zanju), ali su brojke neverovatne. Novak u tom slučaju nije ni blizu prvog mesta, bukvalno ima duplo manje nedelja na vrhu nego Tilden, a tek je četvrti na listi.

Ako bi se ovako gledali rekordi, Novak bi naredne nedelje prestigao Tonija Vildinga sa Novog Zelanda koji je početkom dvadesetog veka redovno osvajao Australijan open i Vimbldon. Drugo mesto na listi zauzima legendarni Rod Lejver sa čak 452 nedelje na vrhu, a onda sledi kontroverzni Amerikanac Tilden. Pogledajte ovu listu:

 

 

Tilden je rođen 1893. godine, a dominacija mu je počela 1920. kada je krenuo da redovno igra finala grend slemova. Od 1920. do 1930. godine osvojio je tri  Vimbldona i sedam US opena, a na dva finala Rolan Garosa nije uspeo da pobedi i ostao je bez trofeja na pariskoj šljaci.

Potom je 1931. godine prestao da se pojavljuje na najvećim teniskim turnirima koji su tada još uvek bili rezervisani za amatere i počeo je da igra profesionalne turnire za novac. Tu je potrajao do 1946. godine kada je već imao 53 godine i rešio je da se povuče. 

U njegovo doba nije bilo ATP liste, pa je dosta besmisleno ovako gledati, na stvari, ali se na kraju svake sezone proglašavao najbolji teniser godine. Osvajao je tu titulu do 1925. godine, a onda je 1926. Rene Lakost uspeo da ga svrgne sa trona. Kao profesionalac titulu najboljg igrača godine osvojio je 1931. pa ponovo 1932. i 1933. godine, pa kada se spoje sve nedelje tih godina u kojima je bio prvi ne dođe se ni do 500 nedelja na vrhu tenisa na svetu.

Kako su na ovom sajtu stigli do broja od 723 nedelje na ATP listi je nejasno, ali je jasno da je lista krajnje sumnjiva. 

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Boris

20.02.2023 16:47

Obične gluposti! Taman da je to i istina,a sigurno nije! Danas je višestruko teže ,mnogo mnogo, mnogo, mnogo, teže To se ne može uopšte uspoređivati! Svi koji se i malo razumeju u sport.. njima je to jasno !