KO JE KINEZ KOJI "LUPA NA VRATA VELIKE TENISKE SCENE"? U Americi ispisao istoriju, Srbin mu zadao bolan poraz, a van terena krio zanimljivu priču
Foto: EPA/EPA-EFE/JASON SZENES

Kineski teniser Jibing Vu plasirao se u finale turnira u Dalasu nakon što je eliminisao favorizvanog Tejlora Frica - 6:7, 7:5, 6:4.

Vu je tako postao prvi Kinez u istoriji koji se plasirao u ATP finale, a da bi došao do trofeja moraće da savlada još jednog Amerikanca, Džona Iznera.

Da trijumf nad Fricom, inače osmim reketom planete nije slučajnost, Jibing je potvrdio tako što je u drugom kolu Dalasa uzeo skalp i Denisu Šapovalovu (7:6, 6:4).

 

 

Vu Jibing ima 23 godime, rođen je 14. oktobra 1999. u Hangžuu, igra desnom rukom, visok je 183 centimetra, a trener mu je Gerardo Azkura.

Prvu ATP pobedu ostvario je 2018. na mastersu u Šangaju, kao 415. igrač sveta kada je bio bolji od sunarodnika Že Lija, da bi potom izgubio od Japanca Keija Nišikorija.

Ovaj teniser je, uključujući ITF mečeve, u 2022. doživeo samo četiri poraza (uz 34 pobede), u julu se probio među 200 najboljih na ATP listi (bio je 1.869. u martu), a nije igrao od marta 2019. do januara 2022. zbog povreda.

Na US openu je stigao do trećeg kola. Do glavnog žreba poslednjeg grend slema u sezoni došao je preko kvalifikacija.

 

 

Prvo je savladao 31. nosioca, Nikoloza Basilašvilija, sa 6:3, 6:4, 6:0, a onda i Nunja Borhesa čime je postao prvi Kinez koji se plasirao u treće kolo US opena, a turnir se održava još od 1881. godine. 

Vu je prvi Kinez koji je došao do treće runde grend slema u muškoj konkurenciji još od takvog podviga Koa Sin-Kija 1946. na Vimbldonu.

 

 

San mu je u trećom kolu prekinuo Danil Medvedev.

Kao junior je osvojio Otvoreno prvenstvo Amerike 2017. godine i u pojedinačnoj i u dubl konkurenciji.

Zanimljivo da je godinu pre u finalu Oranž boula izgubio od Miomira Kecmanovića.

Ipak, tu nije kraj zanimljivostima vezanim za ovog Kineza. Vu se van terena bavi modelingom.

Nakon pobede u polufinalu Dalasa sam je istakao da se komfornije oseća na terenu, a onda je nasmejao publiku:

Sa frizurom i šminkom, uvek ima prostora da se bolje izgleda - rekao je Vu.

Poznato je i da mnogo voli muziku, pa bi verovatno bio pevač da nije teniser.

Vu je trenutno 97. teniser sveta, ali će od ponedeljka skočiti za najmanje 21 mesto.

Finale u Dalasu na programu je u nedelju od 20 časova.

Povrede su ga sprečile da svoj raskošni talenat prikaže i među seniorima, ali sudeći po rezultatima koje ostvaruje u poslednjih nekoliko meseci, izgleda da je njegovo vreme stiglo.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading