NOVAKOVA "DESETKA" - KRALJ OSVOJIO ONO ŠTO MU JE OTETO Đoković opet "razbio" Cicipasa i vratio se na tron
Foto: AP/AP Photo/Dita Alangkara

Novak je u velikom finalu pobedio Grka Stefanosa Cicipasa - 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5), posle tačno tri sata igre!

Đoković je tako vratio titulu, koju su mu Australijanci oteli prošle godine. Bio je ovo 22. grend slem trofej za Srbina koji se tako na večnoj listi izjednačio sa Rafaelom Nadalom. Ujedno, Novak će od ponedeljka ponovo biti prvi reket sveta, a sa čela ATP liste smeniće Španca Karlosa Alkaraza.

 

 

Da li je moglo slađe? 

Odlično je Novak otvorio meč. Bio je opušten, za razliku od Grka koji se stegao.

Odmah na startu Đoković je došao do dve vezane brejk lopte. Prvu je Stefanos spasio servisom, dok je kod druge Srbin napravio jeftinu grešku.

Ali, ono što nije uradio u tom, jeste u narednom gemu. Iskoristio je brejk loptu tako što je Cicipas odservirao duplu servis grešku.

Do kraja seta nije bilo uzbuđenja i Novak ga je mirno priveo kraju. Na svoj servis Novak je izgubio samo pet poena, što dovoljno govori kako mu je funkcionisao početni udarac.

Drugi set bio je daleko dramatičniji.

 

 

Opustio se Stefanos, zaigrao agresivnije, dok je Novak bio znatno pasivan. 

Mučili su se i jedan i drugi na svoj servis, ali brejk lopti nije bilo sve do desetog gema. Tada je Cicipas došao do brejk, a ujedno i set lopte. Videli smo onda najbolji poen Novaka od početka meča, kada je odigrao predivan forhend.

Triler nije mogao drugačije da se završi nego u taj-brejku. Pucalo je sve od napetosti i nervoze, a mini brejkovi su se smenjivali kao na traci. Ipak, zna se ko najbolji kada je igra nerava u pitanju. Uspeo je Đoković da slomi otpor Cicipasa i reši taj deo igre u svoju korist - 7:4.

Treći set je počeo razmenom brejkova.

Cicipas je odmah oduzeo servis Novaku koji se malo opustio, ali je Đoković momentalno uzvratio.

Zatim su serveri bili prilično sigurni i set je neodoljivo podsećao na drugi, pa se opet otišlo u taj-brejk, a zna se ko je gospodar taj-brejkova.

Silovito je Novak krenuo i poveo sa 5:0, ali se Cicipas nije dao. Đoković nije iskoristio dve meč lopte, ali jeste treću za novu titulu.

Kralj je ponovo tamo gde treba da bude! 

ĐOKOVIĆ - CICIPAS 6:3, 7:6 (4), 7:6

Treći set:

Taj-brejk:

7:5 - Kraaaaaak! Novak Đoković je po deseti put osvojio Australijan open!

6:5 - Dobar servis, a onda i forhend Cicipasa.

6:4 - Prvu ne koristi.

6:3 - Tri meč lopte za Đokovića!

5:3 - Ne predaje se Grk, Novak volej je završio u mreži.

5:2 - Dobar servis Cicipasa.

5:1 - Evo končano poena za Stefanosa.

5:0 - Na dva poena je od pobede.

4:0 - Novak "gazi".

3:0 - Još jedan mini brejk!

2:0 - Kakav ritern i mini brejk Đokovića.

1:0 - Dobar servis Novaka.

6:6 - Ne posustaje Grk. idemo u novi taj-brejk.

6:5 - Još jedan gem bez izgubljenog poena za Đokovića. Opet će Cicipas servirati za ostanak u meču.

5:5 - Ostaje Cicipas u igri. Pretio je Novak, došao do 30:30, ali Grk pronalazi dobre servise. Drama u ovom setu se nastavlja.

 

 

5:4 - Savršen gem Novaka. Za kraj njegov zaštitini znak - bekhend paralelu na liniju. U narednom gemu Cicipas servira za ostanak u meču.

4:4 - Uzvraća Cicipas istom merom. Serveri prilično sigurni. Sve smo bliže novom taj-brejku.

4:3 - Fantastičan gem Đokovića završen je forhend vinerom. Bližimo se raspletu.

3:3 - Ubedljiv gem za Cicipasa. Čini se kao da je ovo period igre kada je došlo do zatišja pred rasplet.

 

 

3:2 - Gem bez izgubljenog poena za Đokovića. Završio ga je divnim drop šotom.

2:2 - Pretio je Novak, bilo je 15:30, ali je Cicipas zaigrao agresivno, napao Đokovića i to mu se isplatilo.

2:1 - Dobar, miran, siguran gem za Đokovića.

1:1 - Ribrejk! Momentalno je Novak uzvratio. Prvu brejk loptu je Grk spasio forhend draj volejom, ali Đoković koristi drugu i odmah se vraća u treći set. Bekhendom je pogodio nekoliko vinera srpski teniser.

 

 

0:1 - Brejk! Prvi put od početka meča Novak gubi gem na svoj servis. Dosta netipično za njega kada dobije dramatičan drugi set.

Drugi set:

Taj-brejk:

 

 

7:4 - Set za Đokovića!

6:4 - Dve set lopte za Đokovića.

5:4 - Ali, sada opet Grk greši forhendom.

4:4 - Vraća se Cicipas potpuno u igru.

4:3 - Dupla servis greška, neverovatno.

4:2 - Greši Đoković, revija mini brejkova.

4:1 - Još jedan mini brejk, odličan ritern!

3:1 - Opet greši Stefanos, ponovo Đoković ima mini brejk prednosti.

2:1 - Odličan forhend Novaka.

1:1 - Vraća mini brejk Cicipas.

1:0 - Greši Grk, mini brejk Đoković.

6:6 - Siguran gem i za Đokovića. Idemo u taj-brejk!

5:6 - Međutim, nije Cicipasa previše poremetilo što nije iskoristio set loptu. Odigrao je sjajan gem i dobio ga sa nulom. Ponovo će Novak servirati za ostanak u setu.

 

 

5:5 - Au, kako je Novak spasio set loptu. Odigrao je fantastičan forhend na set loptu za Grka i dobio daleko najteži gem od početka meča.

4:5 - Dobija Cicipas i ovaj gem relativno lako. Imao je 40:0, Đoković dobio naredna dva poena, ali je onda napravio grešku i u narednom gemu servira za ostanak u setu.

 

 

4:4 - Ponovo težak gem za Đokovića. Opet je bilo 15:30, a onda je Novak imao mnogo sreće, pošto je njegov bekhend slajs pogodio vrh mreže, što je nateralo Grka da pogreši. Potom je Novak "probio" Cicipasa na mreži izjdnačio na 4:4.

3:4 - Još jedan napet gem, ponovo se igralo na razliku, ali opet Đoković ne dolazi do brejk lopte. Posle jedne oštre lopte Novak je pao i zabrinuo navijače, ali deluje da je sve u redu i da nema razloga za brigu. Po zicer na mreži su promašili i jedan i drugi. 

 

 

3:3 - Dobio je Cicipas prvi poen posle drop šot, ali naredna četiri dobija Đoković. Servis je fantastičan od početka meča. Mnogo lakih poena je Novak dobio, što je veoma važno.

2:3 - Najduži gem od početka seta dobija Grk. Igralo se na razliku, a onda je Novak ritern na drugi servis smestio u mrežu. Zatim je forhend vinerom došao do poena i poveo Grk sa 3:2. Velika borba u drugom setu.

2:2 - Prvi problemi za Novaka. Napravio je dve greške bekhendom, pa je bilo 15:30, ali je odlično onda Đoković odigrao naredna tri poena veoma dobro i sprečio komplikacije.

 

 

1:2 - Siguran gem i za Stefanosa. Sve bolje deluje Grk. Bez brejka na startu drugog seta.

1:1 - Novak još lakše dolazi do gema, bez izgubljenog poena. I dalje Cicipas bez rešenja za Đokovićeve servise.

0:1 - Dobar uvodni gem Cicipasa. Novaku je prepustio tek jedan poen. Pogađao je iz bekhenda, igrao agresivno i poveo u drugom setu.

Prvi set:

6:3 - Gem i set za Novaka Đokovića! Fenomalno je servirao, Cicipas potpuno bez ideje kako da se suprotstavi Đokoviću. Novak je nemilosrdan u gemovima na svoj servis! Rano je napravio brejk, igrao agresivno, dok je Stefanos prilično nervozan.

 

 

5:3 - Najlakši gem od početka meča za Cicipasa. Ali, sada će Novak servirati za prvi set.

5:2 - Još jedan ubedljiv gem za Đokovića u kom je rivalu prepustio samo jedan poen. Odličan forhend, uz dobar servis i sada je gem daleko od seta.

 

 

4:2 - Prekida Stefanos Novakovu seriju, mada je Srbin pretio i u ovom gemu. Bilo je 15:30, ali je Cicipas pronašao dobre servise u pravom trenutku.

4:1 - Potvrđen brejk! Bilo je 40:0, a onda je Novak napravio dve greške, da bi onda Stefanos pomalo nerezonski odigrao drop šot koji je Đoković lako stigao i pogodio viner forhendom.

 

 

3:1 - Breeeeejk! Ono što nije uradio u prošlom, jeste u ovom gemu Đoković. Došao je do brejk lopte. Cicipas je odservirao duplu servis grešku i Novak u velikom stilu otvara finale! Primetna je velika nervoza kod grčkog tenisera.

2:1 - Nije mnogo Đokovića poremetilo to što je u prethodnom gemu prokockao dve vezane brejk lopte. Sa nulom je dobio ovaj gem.

 

 

1:1 - Imao je Novak dve vezane brejk lopte, ali ih nije iskoristio. Kod prve nije mogao ništa, jer je Grk odlično odservirao, ali je propustio šansu na drugoj, kada je posle duže razmene napravio grešku. Šteta, bila je to lepa prilika da se brejkom otvori meč.

1:0 - Siguran Novak na startu. Po jedan servis viner i as za lagan uvodni gem.

09.38 - Igrači upravo izlaze na teren.

 

 

09.33 - Ko podiže pehar, Novak deseti, ili Stefanos prvi put? 

 

 

09.20 - Navijači su spremni!

 

 

09.15 - Kako trenutno stoje stvari, prognoza je takva da se loše vreme sa kišom i pljuskovima očekuje tokom čitavog dana. Shodno tome, krov na "Rod Lejver areni" će biti zatvoren i veliko finale će se igrati u dvoranskim uslovima. Više o tome čitajte OVDE.

08.28 - Novak se na zagrevanju pred finale pojavio bez zavoja što uliva optimizam da je povreda zadnje lože prošlost i da je potpuno spreman za meč sa Cicipasom.

 

 

NOVAKOVA

AP Photo/Dita Alangkara

 

 

08.02 - Prema svetskim kladionicama, Novak je izraziti favorit i kvota na njega jem 1.20, a na Cicipasa 4.80.

07.30 - Prema svetskim kladionicama, Đoković je apsolutni favorit sa kvotom 1.20, dok je kvota na Cicipasa 4.80.

07.28 - Cicipas je do duela sa Đokovićem redom pobeđivao Alisa (3:0), Hidžikatu (3:0), Grikspura (3:0), Sinera (3:2), Lehečku (3:0) i Hačanova (3:1).

NOVAKOVA

AP Photo/Mark Baker

 

 

07.24 - Novak je na putu do finala izgubio samo jedan set. Na startu je bio bolji od Karbaljesa Baene (3:0), zatim su redom padali Kuako (3:1), Dimitrov (3:0), De Minor (3:0), Rubljov (3:0) i Pol (3:0).

NOVAKOVA

EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

 

 

07.21 - Đoković i Cicipas su se sastali 12 puta i Srbin vodi sa 10:2 u pobedama. Najvažniji meč koji su odigrali dogodio se u finalu Rolan Garosu 2021. godine, kada je Srbin slavio sa 3:2, iako je Grk vodio sa 2:0.

07.18 - Sa druge strane, Cicipasu je ovo tek drugo grend slem finale i želi prvi trofej iz turnira "velike četvorke".

 

 

07.17 - Novak igra za desetu titulu na Australijan openu i ujedno 22. grend slem trofej sa kojim bi se na večnoj listi izjednačio sa rekorderom Rafaelom Nadalom.

07.15 - Dobro jutro i dobrodošli na blog našeg portala posvećen finalu Australijan open u kom se sastaju Novak Đoković i Stefanos Cicipas. Uz alo.rs pratite sva dešavanja iz Melburna.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Zorka

29.01.2023 13:01

Novak KRALJ, pokazao im koja patika ide na koju nogu, a za Australijanci i ostale hejtere, da poruči, osveta se servira hladna

Nata

29.01.2023 13:29

Nole najjači si na AO... i sa povredom zadnje lože, i sa suzama; 22 slem!

Zorka

29.01.2023 13:41

Vratio se KRALJ i pokazao da se osveta servira hladna.