OSVETNIK ĐOKOVIĆ NA SPECIJALNOM ZADATKU Novakova borba za titulu, povratak na tron, ali i mnogo više od toga
Foto: AP/AP/Kelly Barnes

Novak je sezonu započeo kako se samo poželeti može. Osvojio je turnir u Adelejdu, gde je odigrao nekoliko zahtevnih mečeva, proveo sasvim dovoljno vremena na terenu, spasio meč loptu u finalu protiv Sebastijana Korde i napravio sjajnu uvertiru za Australijan open.

Đoković na specijalnom zadatku 

Poslednjih nekoliko godina Đoković ističe kako su mu grend slemovi prioritet i da na njima želi da prikaže najbolji tenis. Ovaj Australijan open ima dodatnu težinu.

Novak ne igra samo za desetu titulu na prvom grend slemu u sezoni, nije reč samo o 22. trofeju sa kojim bi se na večnoj listi izjednačio sa najvećim rivalom Rafaelom Nadalom, manje je važno i što bi se peharom vratio na prvo mesto ATP liste. Izvesno je da će sve to doći pre ili kasnije. Đoković sada igra za nešto mnogo više! Pre samo godinu dana srpski teniser je pet dana proveo u imigracionom pritvoru, iako je imao medicinsko izuzeće koje mu je omogućavalo ulazak u Australiju. Vlada te države je odlučila da igra podlo kako bi skupila političke poene, a Novak im je poslužio samo kao kolateralna šteta.

OSVETNIK ĐOKOVIĆ NA SPECIJALNOM ZADATKU Novakova borba za titulu, povratak na tron, ali i mnogo više od toga

EPA-EFE/JAMES ROSS

 

 

Želeli su da ga ponize, slome, da vide kako pati. Ali, zaboravili su na onaj čuveni srpski inat koji je nebrojano puta Đokoviću pomagao da prevaziđe sve prepreke.

Prošao je Novak kroz oluju, patio je i bilo je potrebno da prođe vreme kako bi zalečio rane. Kako reče slavna belgijanska teniserka Žastin Enan, Novak je gladan i sada hoće osvetu.

Takođe, Đoković želi da pošalje poruku svakom malom velikom čoveku da uprkos svim nepravdama sa kojima se suočava u svetu prepunom zlobe, može da pobedi i prevaziđe sve, samo ako je dovoljno uporan, istrajan i drži se pravog puta. Ujedno, želi da skrene pažnju i onima koji su hteli da ga unište, da je nesalomiv i da će na svaki njihov servis, on imati onaj ritern koji ga krasi kroz celu karijeru, a posle kog će oni ostati ukopani u mestu.

Ko sve Novaku stoji na putu do titule?

Može se reći da je Novak dobro prošao na žrebu, mada ima nekoliko tenisera koji bi mogli da mu zadaju ozbiljne probleme.

Međutim, protivnici nisu toliko važni, koliko sve ono što će se dešavati van terena, kao i Đokovićev problem sa povredom.

OSVETNIK ĐOKOVIĆ NA SPECIJALNOM ZADATKU Novakova borba za titulu, povratak na tron, ali i mnogo više od toga

EPA

 

 

Prva rekacija publike u Melburnu je pozitivnija nego što je iko mogao da pretpostavi. Mada, što reče Mats Vilander u razgovoru za Alo!, oni koji vole tenis navijaće za Đokovića, a oni koji bi da zvižde, njima i nije mesto na tribinama. Imaće 35-godišnji srpski teniser i svoj "kop" gde će biti smešteni samo njegovi navijači iz kojih će crpeti energiju, naročito ako australijska publika bude protiv njega.

Izborili se Đoković sa bujicom emocija i ukoliko se povreda zadnje lože ne pogorša tokom turnira, apsolutni je favorit za titulu, ma ko da mu je sa druge strane mreže.

No, posvetimo se sada rivalima.

Đoković (ni)je dobro prošao na žrebu

Na startu turnira Novakov protinik je Roberto Karbaljes Baena. Španac najbolji tenis pruža na šljaci i u Australiji ne bi smeo da predstavlja opasnost po devetostrukog šampiona. Igrali su jednom, 2019. na otvaranju US opena i srpski teniser je lako slavio u tri seta.

Drugo kolo takođe bi trebalo da predstavlja lak zalogaj. Enco Kuko ili Igo Delijen nisu teniseri koji na bilo koji način mogu da se ozbiljnije suprotstave Đokoviću.

OSVETNIK ĐOKOVIĆ NA SPECIJALNOM ZADATKU Novakova borba za titulu, povratak na tron, ali i mnogo više od toga

EPA/DIEGO FEDELE

 

 

Treća runda bi mogla da bude zanimljiva ukoliko bude igrao protiv Grigora Dimitrova. Bugarin je vrlo nepredvidiv, daleko je od prave forme, ali ako mu je dan, može da bude problem za svakoga. Međutim, Dimitrov spada u red Novakovih redovnih mušterija, pošto ga je Srbin pobedio u devet od deset duela.

Osmina finala bi mogla da bude prvi veliki izazov, pošto su projektovani rivali Aleks de Minaur i Pablo Karenjo Busta.

Sa Australijancem se Đoković nikada nije sastao, što samo po sebi može da bude problem, a na sve to igrao bi protiv domaćeg tenisera. Ali, čini se da bi on bio lakši protivnik od Karenja Buste.

OSVETNIK ĐOKOVIĆ NA SPECIJALNOM ZADATKU Novakova borba za titulu, povratak na tron, ali i mnogo više od toga

EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

 

 

Protiv Španca po pravilu bude dosta problema. Famoznu diskvalifikaciju na US openu kada je nehotice pogodio linijskog sudiju, Đoković je doživeo na meču sa Bustom. Španac ga je pobedio i na Olimpijskim igrama u Tokiju u meču za bronzu. I od tada se nisu sastali.

Četvrtfinale bi moglo da nam donese spektakl i meč između Đoković i Kirjosa. Bio bi to pravi klasik, sada dva prijatelja i prilika da Novak izjednači na 2:2 u međusobnom skoru.

Uz Kirjosa, tu su još Holger Rune, koji je Novaka pobedio u finalu mastersa u Parizu i Andrej Rubljov, šesti reket sveta.

OSVETNIK ĐOKOVIĆ NA SPECIJALNOM ZADATKU Novakova borba za titulu, povratak na tron, ali i mnogo više od toga

Tanjug/Ap

 

 

Ako sve ide po planu, u polufinalu je moguć susret sa Kasperom Rudom. Ipak, teško je očekivati da Norvežanin dogura tako daleko. Nije u dobroj formi, u Oklendu ga je pobedio Laslo Đere, a i ima prilično nezgodan žreb. U tom delu žreba su Mateo Beretini, Aleksander Zverev, Tejlor Fric...

Šlag na tortu bilo bi finale sa Rafom Nadalom, koja bi bila prava poslastica za sve ljubitelje tenisa.

Iako je Rafa u lošoj formi, od poslednjih sedam mečeva, dobio je svega jedan, nikako se ne sme otpisati. 

Tu je i Danil Medvedev kog je Novak rutinski savladao u polufinalu Adelejda. Ali, Rus je jedan od retkih koji sa Đokovićem može da igra na tri seta i upravo bi on mogao da mu bude najveća pretnja.

U svakom slučaju, čeka nas izuzetno zanimljiv Australijan open, a za Novaka i njegove navijače imaće poseban značaj.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading