SUDAR OSMORICE VELIČANSTVENIH Novak preko "pravoslavne" grupe kreće u pohod na Federerov rekord i trofej koji čeka punih sedam godina
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

ATP finale je specifičan teniski turnir na kojem učestvuje osmorica najboljih u sezoni. 

Igrači su podeljeni u dve grupe po četiri, što nije svojstveno teniskim turnirima, pa to samo po sebi nosi dodatnu draž. Lakih mečeva nema i trebalo bi da kvalitet bude na najvišem nivou i pored činjenice da su igrači umorni posle naporne sezone.

Međutim, to se za Novaka Đokovića ove godine ne može reći, pošto je spletom okolnosti odigrao tek 44 meča (37 pobeda i sedam poraza) i osvojio četiri titule (Vimbldon, Rim, Tel Aviv i Astanu).

SUDAR OSMORICE VELIČANSTVENIH Novak preko

EPA-EFE/YOAN VALAT

 

 

Voljom žreba, Novak je u "crvenoj grupi", a rivali su mu Danil Medvedev, Stefanos Cicipas i Andrej Rubljov. Dakle, reč je o čisto "pravoslavnoj" grupi.

U "zelenoj grupi" su Rafael Nadal, Kasper Rud, Feliks Ože-Alijasim i Tejlor Fric.

Zbog povrede, neće biti prvog tenisera sveta Karlosa Alkaraza, kojeg bi mogli da prestignu Stefanos Cicipas i Rafael Nadal.

SUDAR OSMORICE VELIČANSTVENIH Novak preko

AP Photo/Michel Euler

 

 

Što se Novaka tiče, moglo je lakše, ali i teže da prođe. 

Srbin se nalazi u izvanrednoj formi. Posle Rolan Garosa pretrpeo je samo jedan poraz i to finalu mastersa u Parizu od 19-godišnjeg Danca Holgera Runea. Pre toga osvojio je Vimbldon, Tel Aviv i Astanu i u dobrom raspoloženju dolazi u Torino.

Iza Đokovića je turbulentna sezona, pre svega na psihološkom planu. Preživeo je pravu agoniju početkom godine u Australiji, propustio US open, Indijan Vels, Majami, Montreal, Sinsinati, nije dobio nijedan poen za titulu na Vimbldonu. Kako je i sam rekao, bilo mu je potrebno vreme da se psiholški vrati u red. Čim je to uspeo, došli su i rezultati, jer nije tajna da kada je Novak mentalno spreman, teško da bilo ko može da ga ugrozi.

Nekako 35-godišnji Beograđanin uvek slovi za glavnog favorita na Završnom mastersu, igra se na betonu, u dvorani, dakle idealni uslovi za njega. Stoga, gotovo neverovatno zvuči da je poslednju titulu osvojio sada već davne 2015. godine kada je igrao tenis života.

SUDAR OSMORICE VELIČANSTVENIH Novak preko

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

 

 

Već godinama mu izmiče trofej i rekord Rodžera Federera koji je na ATP finalu slavio šest puta.

Novak sada ima priliku i da postane najstariji osvajač Završnog mastersa još od Rodžera Federera koji je poslednji put trijumfovao kada je imao 30 godina.

Prošle godine Novak je u polufinalu izgubio od Aleksandera Zvereva koji je kasnije osvojio titulu, ali ove godine zbog povrede Nemca nećemo gledati na turniru osmorice najboljih.

Đoković jeste favorit broj jedan, ali čeka ga težak posao i biće na velikim iskušenjima već u grupi.

Turnir započinje protiv Stefanosa Cicipasa u ponedeljak od 21 sat. Grk mu je redovna mušterija, mada se Nole dobrano namučio nedavno u polufinalu mastersa u Parizu.

SUDAR OSMORICE VELIČANSTVENIH Novak preko

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

 

 

Pored Cicipasa, tu su i dva rusa, Medvedev i Rubljov. Sa Medvedevim je nedavno igrao u polufinalu Astane, kada mu je Rus predao nakon što je Đoković dobio drugi set u taj-brejku. Ipak, Danil je verovatno malo uzdrman, jer je u Parizu doživeo šokantan poraz u drugom kolu od Aleksa De Minora.

Đoković i Medvedev su se jednom sastali na Završnom mastersu. Bilo je to u grupi 2020. godine, kada je Rus lako slavio u dva seta.

Barem na papiru, Novak bi najlakši meč trabalo da ima protiv Rubljova koji ne blista ove sezone.

Andrej i Đoković su se sastali samo dva puta i skor je 1:1. Prošle godine na ATP finalu Novak ubedljivo pobedio - 6:3, 6:2, da bi mu se Rubljov revanširao u finalu Srbija opena 6:2, 6:7, 6:0.

U drugoj grupi, gledajući formu favorit je Kanađanin Feliks Ože-Alijasim koji igra tenis života.

Ovo je jedan od retkih turnira koji Rafael Nadal nikada nije osvojio. Nedavno je po prvi put postao otac, da bi u Parizu već u drugom kolu izgubio od Tomija Pola. Španac se nikada ne sme otpisati, a dodatni motiv biće mu borba za prvo mesto.

Rud i Fric će svakako vrebati iz drugog plana i ne bi bilo veliko iznenađenje kada bismo nekog od njih dvojice gledali u samoj završnici.

Sve u svemu, čeka nas nedelju dana kvalitetnog tenisa, a nadamo se da će Novak ovu čudnu sezonu završiti u velikom stilu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading