NAJVEĆE NOVAKOVE POBEDE PROTIV FEDERERA Rodžera će ovi porazi proganjati celog života
EPA-EFE/Laurence Griffiths

I dok se jedan nada pozitivnim vestima iz Amerike, drugi se oporavlja od povrede i sprema za Lejver kup.

Novak, iako je u maju proslavio 35. rođendan ima ispred sebe još nekoliko godina kvalitetnog tenisa, a Federer se nalazi na zalasku karijere i veliko je pitanje hoće li ikada više njih dvojica ukrstiti rekete.

VEST KOJA JE RAZOČARALA NAVIJAČE U SRBIJI Đoković ipak u poslednji čas odustao od velikog turnira

Rivalstvo Novaka Đokovića i Rodžera Federera jedno je od najvećih u istoriji, ne samo tenisa, već i sporta uopšte.

Sastali su se ukupno čak 50 puta (jedino više su igrali Novak i Nadal - 59). Nije tajna da Đoković i Federer nisu u dobrim odnosima i svaki njihov meč nosi posebnu težinu.

Dugo je Rodžer bio nerešiva enigma za Novaka, slavio je u prva četiri duela, a Đoković je slast pobede nad Švajcarcem osetio u finalu mastersa u Kanadi 2007. godine. 

NAJVEĆE NOVAKOVE POBEDE PROTIV FEDERERA Rodžera će ovi porazi proganjati celog života

EPA-EFE/ANDY RAIN

 

 

Nole je prvi grend slem osvojio 2008. u Australiji, a u polufinalu je očitao lekciju tada neprikosnovenom Rodžeru pobedivši ga sa 3:0. Za mnoge, pa i za samog Federera je to bio šok, a zapravo je to bila samo uvertira u ono što će vrlo brzo uslediti.

Novak je 2009. godine u finalu Bazela, Federerovoj drugoj kući, uspeo da sruši Rodžera i na opšte razočaranje svih Švajcaraca.

A, onda 2010. godina i čuveno polufinale US opena. Federer ima sve u svojim rukama, dve meč lopte, već vidi sebe u finalu, ali onda Đoković pravi čudo. Spasio je obe meč lopte, jednu sada već antologijskim forhend riternom za šamar Rodžeru!

Nakon tog meča je Federer rekao kako je Novak samo šamarao lopticu i slučajno preokrenuo. Nema problema. Da nije reč o slučajnosti, Srbin je potvrdio godinu dana kasnije na istom mestu, na istovetan način.

Naš as je te 2011. bio u neverovatnoj seriji pobeda, a trijumfalan niz prekinuo mu je upravo Ferderer u polufinalu Rolan Garosa. Rodžer slovi za nekog koga odlikuju gospodski maniri, ali proslava te pobede nad Novakom bila je sve samo ne gospodska. Visoko je podigao prst i delovalo je kao da preti Đokoviću.

EVO KAKO NOVAK MOŽE U AMERIKU Đoković na US open ide brodom preko egzotičnog letovališta?

Vrlo brzo to mu se obilo o glavu. Od tog momenta, Federer je Novaka na grend slemovima pobedio samo jednom.

Federerov omiljeni turnir je Vimbldon, koji je osvojio rekordnih osam puta. Jedan od najvećih izazova u tenisu je pobediti ga na londonskoj travi. Ali, Novaku je prešlo u naviku da ruši mit o Rodžeru, pa ga je tako pobedio u čak četiri vimbldonska finala.

Meč koji će ostati zabeležen u teniskoj istoriji je duel za trofej najvećeg turnira na svetu 2019. godine.

Sve je tada bilo na Rodžerovoj strani, bio je bolji gotovo u svim stastičkim parametrima (osim u broju neiznuđenih grešaka), ali je za rivala imao svoju noćnu moru - Novaka Đokovića.

Servirao je za pobedu, ponovo je bilo tih čuvenih 40:15 i onda opet "prst sudbine". Gospđe na tribinama su slavodobitničke podigle kažiprst aludirajući da njihovog ljubimca deli jedan poen od titule. I osvojio bi ga Rodžer gotovo sigurno da je igrao protiv bilo koga drugog na svetu. Ali, kraj je kada Novak to kaže! Ponovo je sevnuo forhend, ovoga puta pasing šot, Đoković se vratio u igru i zadao Federeru nesumnjivo najbolniji poraz u karijeri.

NAJVEĆE NOVAKOVE POBEDE PROTIV FEDERERA Rodžera će ovi porazi proganjati celog života

Printscreen

 

 

I sam Rodžer je priznao da dugo posle tog poraza nije mogao da spava.

Kada ste Novak Đoković ili Rodžer Federer, doživite mnogo uspona i padova, ostvarite velike pobede i bolne poraze, padnete, pa ustanete i krenete napred. Ako se za neki meč može reći da je prekretnica u karijeri, onda je to svakako finale Vimbldona iz 2019. godine. 

Federer od tog momenta muku muči sa povredama i teško je očekivati da ponovo bude tako blizu titule na grend slemu.

Sa druge strane, Novak je tom pobedom napravio džinovski korak ka zvanju najvećeg svih vremena!

Poslednji meč odigrali su na Australijan openu 2020. godine kada je Novak lako slavio u tri seta i sada vodi 27:23 u pobedama.

Malo je verovatno da se to desi, ali svi istinski zaljubljenici u sport bi voleli da odgledaju još jedan klasik u izvedbi Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading