DA LI JE NADAL IŠAO MIMO PRAVILA? Skandal "trese" beli sport: Antidoping kontrola teniserima omogućava da varaju
Tanjug/Ap

Engleski Dejli Mejl došao do šokantnih saznanja da se testovi na doping u okviru Međunarodne teniske federacije obavljaju tako što se igrači nekoliko dana ranije obaveste o datumu testiranja, što je suprotno sa pravilima Svetske anti-doping agencije. 

Međunarodna teniska organizacija (ITF) ima i te kako "mekan stav" prema doping kontroli igrača, a to je pokazalo istraživanje engleskog Dejli Mejla, koji je došao do saznanja da krovna teniska federacija dozvoljava igračima da sami određuju kako će se, ali i u kom periodu testirati.  

Kao primer svojih tvrdnji, ovaj engleski medij navodi prethodni turnir u Majamiju kada su igrači pozvani da sami odrede vreme testiranja krvnog uzorka. Takav način testiranja, smatraju eksperti za anti doping kontrolu, ostavlja dosta prostora prevarantima da ne budu otkriveni i da izbegnu sankcije. Igrači su na isti način obavešteni o testiranju uzoraka krvi i pre Rolan Garosa 2019. godine kao i prošlogodišnjeg US Opena.

DA LI JE NADAL IŠAO MIMO PRAVILA? Skandal

Tanjug/Ap

 

MEDVEDEV RAZBESNEO ĐOKOVIĆEVE NAVIJAČE Ispod časti mi je da idem kod Novaka i divim mu se

Bivši predsednik Svetske antidoping agencije (WADA) je rekao da ovakav način nikako nije dobar i nije efikasan u borbi protiv onih koji se dopinguju, uporedivši taj pristup sa onim često kritikovanim u biciklizmu koji je, pored ostalog, propustio da godinama razotkrije dopingovanje najvećeg prevaranta u istoriji sporta, Amerikanca Lensa Armstronga. Dejli Mejl je takođe otkrio da ITF "naduvava" podatke o broju testiranih igrača navodeći da ta organizacija pruža lažne podatke na uvid.

- Nisam siguran da bi ITF trebalo da najavljuje kada će testirati sportiste na doping. Ista stvar se dešavala u prošlosti u biciklizmu, kada su najavili da će testirati sve sportiste uoči Tur de Fransa. Nije dobro - smatra Luis Horta, bivši šef portugalske antidoping agencije. 

DA LI JE NADAL IŠAO MIMO PRAVILA? Skandal

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

 

Dejli Mejl je u ovoj priči kao ključnu osobu za organizaciju programa i zakazivanja testiranja tenisera naveo Nikol Sepsted, bivšu šeficu Britanske antidoping agencije, koja je sada direktor anti-doping programa pri ITF-u. Engleski medij je došao u posed poruke koju je Sepsted poslala svim tensierima pred učešće u Majamiju, u kojem se od njih traži da u određenom vremenskom okviru zakažu testiranje. 

 Zakazivanja za davanje uzorka krvi biće između 09:00 i 18:00 svakog dana (između 19-22 marta 2022) i biće dodeljeni na osnovu toga ko prvi dođe - stoji u pomenutom mejlu poslatom na adrese igrača koji su učestvovali na ovom turniru. 

Dakle, igrači su, konstatuje autor teksta, imali čak četiri dana da se pripreme za testiranje. 

Prema propisima Svetske anti-doping agencije (WADA) igrači koji se testiraju se ne obaveštavaju o tome kada će biti testirani na doping, a pravila koja ima ITF su u suprotnosti sa kodeksima krovne međunarodne anti-doping organizacije. Inače, anti-doping program pri ITF-u od januara ove godine vodi nezavisna agencija za integritet u tenisu (ITIA). 

DA LI JE NADAL IŠAO MIMO PRAVILA? Skandal

Tanjug/Ap

 

Predstavnici te agencije kažu da obaveštavaju igrače o doping testovima blagovremeno da bi imali vremena da urade veći broj provera. 

- Cilj je da prikupimo podatke od što većeg broja igrača kako bismo imali najširi spektar podataka za analizu. Logistički je logično da se obavesti unapred jednom ili dva puta godišnje, kako bismo mogli da testiramo što više igrača. Zato što ovo testiranje radimo konstantno, i uz najavu i bez obaveštenja, nema nikakve razlike ako igrači znaju za to unapred. Ako imaju nešto u krvi to će se svakako pokazati, bilo sa ovim testom ili kroz testiranje tokom takmičenju ili van takmičenja - navodi se u saopštenju ITIA.

Ali, Rob Parisoto, australijski naučnik kome je najbliža oblast rada i istraživanja matične ćelije i bivši član stručnog anti-doping panela za biciklizam, kaže da teniski autoriteti  potencijalno dozvoljavaju onima koji varaju da izbegnu otkrivanje obaveštenjima o vremenu testiranja.

- Izjava ITIA-e nije na mestu, jer se pravi velika razlika ako se unapred zna testiranje na doping u krvi. Period od tri do četiri dana pre turnira je dovoljan period za "dopunu" zapremine krvi kako biste maksimizirali kapacitet za nošenje kiseonika i stoga poboljšali izdržljivost i sposobnost oporavka - tvrdi ovaj stručnjak.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading