NADAL JE DALEKO IZA ĐOKOVIĆA Hrvati oduševili Novakove navijače
Tanjug/Ap

Španski teniser Rafael Nadal po 14. put u karijeri je osvojio Rolan Garos i došao do 22. grend slem trofeja, te tako iza sebe ostavio Novaka Đokovića i Rodžera Federera koji imaju po 20 najvećih titula.

Mnogi su mišljenja da je Nadal sada napravio ogroman korak ka zvanju najboljeg tenisera svih vremena.

Ipak, hrvatski "Index" ne misli tako. Oni donose zanimljiv tekst sa naslovom "Nadal nije postao najbolji ikada. Ostao je gde je i bio – daleko iza Đokovića".

Glavni Rafin argument su Grend slem titule, ali i kombinacija najvećih (GS+mastersi), kojih ima 58, baš kao i Novak Đoković.

BRITANCI POMERILI SVE GRANICE Oglasili se iz Vimbldona, ovo se nikada pre nije desilo

Dalje, Nadal je sa procentom od 83,3% pobeda najuspešniji teniser u istoriji. Jedini negativan skor ima protiv Novaka (30-29).

"Index" se pita kako uopšte izračunati generalno najboljeg igrača u istoriji belog sporta.

NADAL JE DALEKO IZA ĐOKOVIĆA Hrvati oduševili Novakove navijače

EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

 

Pored osvojenih velikih i malih turnira, parametri bi mogli da budu mesto na ATP listi, konkurencija...

Oni se pozivaju na “Ultimatetennistats”, stranicu posvećenu teniskim podacima, na kojem se uspesi određenog igrača ponderišu kroz njegovu karijeru.

NOVAK NAPUSTIO SRBIJU Đoković se na poznatoj lokaciji sprema za Vimbldon (VIDEO)

- Gledajući lestvicu, dolazimo do nekoliko zanimljivih odnosa: prva i najvažnija stvar je samo potvrda onoga što svi zapravo znamo - imamo privilegiju gledati eru tri najbolja tenisera svih vremena. Jedini koji je zapravo ostvario sličnu dominaciju, ali nije je uspeo dugo da održi, bio je Bjorn Borg, ali on se nalazi tek na osmom mestu zbog preuranjene i samonametnute penzije. Druga zanimljiva stvar je činjenica da je Rodžer Federer i dalje ispred Rafe Nadala, a tamo se nalazi iz zapravo istih razloga zašto je Nadal i dalje prilično udaljen od Novaka Đokovića, najuspešnijeg tenisera svih vremena - piše "Index".

NADAL JE DALEKO IZA ĐOKOVIĆA Hrvati oduševili Novakove navijače

Tanjug/Ap

 

- Najslabiji Nadalov, a najjači Đokovićev argument, nedelje na mjestu broj 1 na ATP listi. Đoković je najbolji u istoriji sa preko 370 sedmica na mestu broja 1, dok je Nadal dosegao samo 209 nedelja, čime je značajno lošiji ne samo od Đokovića i Federera (koji su jedini preko 300) nego i od Lendla, Konorsa i Samprasa. Biti u zbiru tri godine više na mestu broja 1 od direktnog protivnika zaista je bitan podatak - dodaju.

Takođe, Nadal nikada nije osvojio Završni masters, kao ni Pariz i Majami. Jedini koji je uspeo da osvoji sve bar dva puta jeste upravo Đoković.

Index zaključuje da je Federer sinonim elegancije, Nadal neverovatne snage, a Đoković teniske efikasnosti, međutim, na osnovu ovih podataka, “Nadal ostaje što je bio i pre – za teniske pojmove božanstvo na zemlji, ali zapravi relativno daleko od Đokovića, a verovatno i iza Federera”.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading