RAZBIJA PROTIVNIKE, A PRIČA O STRAŠNOJ POVREDI Nadal igrao kao nikad u životu na Rolan Garosu, pa se žalio na problem sa stopalom
Tanjug/Ap

Nadal je proveo Rolan Garos razbijajući konkurenciju i pričajući o povredi stopala, koja ga muči celu karijeru.

Posle osvajanja 14. titule u Parizu je priznao da je većinu mečeva igrao pod anestezijom, odnosno sa "umrtvljenim" stopalom kako ne bi osećao nesnosne bolove. 

-Nadam se da ću igrati još jer sam trenutno u predivnoj situaciji, neočekivanoj za ovaj deo moje karijere. Život je, ipak, bitniji od titula. Karijera mi je bila prioritet celog života, ali ona ne sme da bude iznad moje sreće. Srećan ću biti ako nastavim (sa karijerom), a ako to ne bude slučaj – radiću nešto drugo - rekao je Nadal. 

Rafa je nagovestio da će morati na novu pauzu zbog koje će propustiti Vimbldon, ali sve zavisi od novih terapija koje će primiti.

Posle titule na Rolan Garosu, Rafa je otvoreno pričao sa španskim medijima o injekcijama koje je dobijao u stopalo tokom turnira, ali i daljim koracima.

-Injekcije koje sam primao u nerve su dobro prošle, sada ćemo da radimo tretman koji se sastoji od intervencije na dva nerva. To je nešto što je već funkcionisalo za mene i tako mi je nestajao bol u prošlosti - rekao je vlasnik 22 Grend slem titule i nastavio:

-Te terapije čine injekcija pulsirajućom radiofrekvencijom koje bi mi pomogle da smanjim celokupan oseća koji imam u stopalu. 

Rafa bi voleo da smanji bilo kakav osećaj koji ima u stopalima, ali da efekat bude trajan.

-Videćemo da li će ove intervencije moći da nerv ostave u polu-umrtvljenom stanju zauvek. To bi me, doduše, ostavilo bez skoro bilo kakvog osećaja u stopalu. Jedini način da igram (na Rolan Garosu) je bio da umrtvim stopalo. Blokirali smo nerve anestezijom. Ništa nisam osećao. Nikakav osećaj, nikakva senzitivnost - objasnio je 35-godišnji Španac. 

Šta je tačno tretman koji Nadal želi?

Klinika za palijativno lečenje bola u Madridu navodi da je pulsirajuća radiofrekvencija "tretman za bol koji prouzrokuju iritacija ili greška u radu nerva ili osetljivosti sistema koji prenosi bol u telu", piše španska "Marka".

Tretman se izvodi "u operacionoj sali uz laganu sedaciju koju vrši specijalizovani anesteziolog". 

Metodu čini "ubacivanje posebne igle uz navođenje rendgenskim snimkom ili ultrazvukom, sve dok igla ne dođe do nerva kojem je potreba tretman. Kada se to desi, vrh igle se 'puni' pulsirajućom radiofrekvencijom kako bi se resetovala funkcija povređenog ili oštećenog nerva".

Nadal je posle turnira dodatno objasnio kako je bilo igrati sa stopalom koje ne oseća.

-Kontrola stopala mi je bila malo manja, ali ono što je uspavano je taj senzitivni nerv, a one onaj motorni, tako da imate praktično potpunu kontrolu stopala", rekao je za "COPE".

NADALOVA BRUKA I SRAMOTA Brutalno je udario na Đokovića, a sada "povređen" slavi titulu (FOTO)

Kako kaže, vremenom se navikao na igranje u ovakvom stanju, a ono mu je pomoglo da glavu odmori od razmišljanja o bolovima i mentalno se posveti samo tenisu tokom dve nedelje Rolan Garosa.

-Ne mogu da nastavim da se takmičim sa umrtvljenim stopalom. Moramo da pronađemo rešenje. Voleo bih da nastavim da se takmičim, tako da ću tokom sledeće nedelje da se konsultujem sa nekoliko doktora kako bih istražio sve moguće opcije. Dobiću tretman i nadam se da će mi pomoći - podvukao je "Kralj šljake". 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading