KO JE BIO ROLAN GAROS? Heroj nacije koji nema veze sa tenisom, a evo kako mu je reket pomogao da pobegne iz logora
Printscreen

U nedelju počinje jedan od četiri najveća teniska turnira na svetu, Rolan Garos. Gotovo svakog proleća to je najvažniji sportski događaj na svetu.

Mnogi misle da je Rolan Garos bio slavni teniser koji je na šljaci u Parizu beležio neverovatne rezultate, međutim, istina je potpuna drugačija.

Reč je o pilotu rođenom 1888. godine u gradu Sen Deniju, najvećem gradu ostrva Reinion, koji je postao poznat i pre Prvog svetskog rata u kom je izrastao u heroja.

ON JE NOLETOV ADUT IZ SENKE Za ovog čoveka Đoković tvrdi da mu je kao član porodice, uradio je mnogo za njega

Garos je 1913. godine postao prvi čovek koji je preleteo Sredozemno more bez prekida, i to od Frežisa do Bizerte u Tunisu.

Neobično je da se po avijatičaru nazove jedan teniski turnir, ali to je, kako kažu Francuzi, najmanje što su mogli da učine za ovog nacionalnog heroja.

Kada se pogledaju interesovanja Rolana Garosa, pre bi njegovo ime moglo da se dovede u vezu sa nekim drugim sportom, poput fudbala, ragbija ili biciklizma.

To su bili sportovi kojima se Rolan Garos bavio mnogo više nego tenisom.

Oni su mu pomogli da se oporavi i vrati punu snagu nakon teške upale pluća koju je imao kada mu je bilo 12 godina.

Završio je poslovnu školu, da bi ubrzo, u svojoj 21. godini, osnovao auto-kuću, nedaleko od Trijumfalne kampije.

 

 

U avgustu 1909. godine njegov život je krenuo drugim smerom. Na poziv prijatelja, otišao je u region Šampanj u Francuskoj i prisustvovao prvom aeromitingu u životu. Tada se zaljubio u tada nove i lude mašine.

Odmah je rešio da kupi sebi avion, na kojem je naučio da leti, pre nego što je uopšte dobio pilotsku dozvolu.

Kada je izbio Prvi svetski rat, Garos je odmah uvideo sve mane postojeće tehnologije, kao i način na koji se ona može unaprediti.

ĐOKOVIĆ JE PRVI FAVORIT Sve je više onih koji Novaka vide kako podiže pehar u Parizu

U to vreme avioni nisu bili naročito opremljeni naoružanjem, a on je upravo razvio prvi jednosed lovački avion opremljen mitraljezom. Ovo je bilo revolucionaro otkriće u to doba.

Garosov avion je bio najubojitiji u toj ranoj fazi rata, a 1. aprila 1915. godine je počeo da obara nemačke avione, ubrzo je oborio tri, kasnije još jedan, i tako postao nacionalna zvezda.

Ali, u četvrtom navratu ga je pogodila nemačka protivvazdušna odbrana nad Belgijom, pa se našao u zarobljeništvu u kojem je proveo tri godine. Iz logora je pobegao nakon što mu je iz domovine, u koju je tajno poslao šifrovanu poruku, stigao teniski reket u čijoj je dršci bila sakrivena mapa Nemačke.

KO JE BIO ROLAN GAROS? Heroj nacije koji nema veze sa tenisom, a evo kako mu je reket pomogao da pobegne iz logora

EPA/ Yoan Valat

 

Rolan Garos je tokom svojih studija u Parizu bio opsednut tenisom i redovno je posećivao centar (koji je kasnije nazvan po njemu) ne bi li se rekreativno bavio ovom igrom. Možda je zato tražio da se poruka nalazi u dršci reketa.

Tokom bega koji je počeo 14. februara 1918. godine, zajedno sa još jednim francuskim pilotom, njih dvojica su morali da spavaju na groblju, jedno popodne su proveli u bioskopu, utonuli su u masu nemačkog naroda i posle nekoliko neuspešnih pokušaja napokon preko Holandije i Londona stigli u Pariz, gde su dočekani kao heroji otadžbine.

Zdravstveno stanje mu se pogoršalo, naročito vid. Međutim, to ga nije sprečilo da ponovo sedne u avion i nastavi borbu.

JOŠ JEDAN STEPENIK Olga Danilović na korak od Rolan Garosa

- Pa šta ako je Rusija pala? Vi Amerikanci vredite kao 10 Rusija - rekao je Garos po dolasku, uveren u pobedu saveznika.

Međutim, ovoga puta hrabrost se pokazala kobnom, a Garos je poginuo 5. oktobra 1918. godine kod gradića Vuzije, u Ardenima.

Stadion „Rolan Garos“ sagrađen je za potrebe Dejvis kupa 1928. godine (Francuzi su branili titulu koju su osvojila „Četiri musketara“: Žan Borotra, Rene Lakost, Anri Koše i Žak Brunjon), na tri prvobitna hektara zemljišta koje je Francuskoj teniskoj federaciji (FTF) poklonio Ragbi klub „Stad Frans“, pod samo jednim uslovom: da ga nazovu po ratnom heroju Rolanu Garosu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading