BOLESTAN SAM Đoković zabrinuo naciju izjavom, mora na operaciju?
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Skoro deceniju i po čitava nacija se raduje i tuguje uz najboljeg tenisera planete. Ovog puta je Novak Đoković sve ozbiljno zabrinuo na samom kraju Serbia Opena, kada je posle poraza u finalu sa Andrejom Rubljovom govorio o problemima s gubitkom snage i energije, otkrivajući da se iza svega krije - bolest!

Nije kovid, šta je onda?

- Nikada se nije dešavalo ovako, možda na početku karijere. Zato mislim da je povezano sa nekom bolešću. Izgleda da je vreme za oporavak duže od onog što sam očekivao. Nisam se osećao loše do drugog seta. Nije kovid, nešto je drugo. Ne želim da zalazim u detalje, to nije potrebno. Bolest mi je pogađala telo i metabolizam već nekoliko nedelja. Malo je zabrinjavajuće da imam ovaj osećaj na terenu jer ga nisam imao godinama. Treniram, radim stvari koje sam uvek i radio i važim za nekog ko je u najboljoj formi na Turu. Nije stvar sa telom, samo je nešto što utiče na mene, ali iz nedelje u nedelju biće sve bolje i bolje - izjavio je u nedelju Đoković.

BOLESTAN SAM Đoković zabrinuo naciju izjavom, mora na operaciju?

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

 

 

Sve ukazuje na neuromišićno oboljenje

O čemu je zapravo reč, s medicinske strane je teško tvrditi bez pregleda i analiza, ali na osnovu 30-godišnjeg radnog iskustva profesor doktor Miljko Ristić, u razgovoru za „Alo!“, iznosi pretpostavku da je veoma moguće da Novak ima probleme sa retkim neuromišićnim oboljenjem - miastenijom.

Kardiohirurg sa ogromnom internacionalnom reputacijom veliki je ljubitelj sporta, pažljivo je gledao Novakove mečeve na turniru na Dorćolu i nema dilemu da je ponos nacije suočen sa „zamorom materijala“ i godinama. Ukoliko bi se ispostavilo da je ova njegova dijagnoza tačna, dr Ristić za naš list tvrdi da se u praksi pokazalo da su operativni zahvati u slučaju pojave miastenije rutinski, iako postoji i mogućnost primene lekova.

- Postoji mnoštvo faktora koji utiču na zdravlje sportiste, ne samo za Đokovića. Najbitniji faktor u ovom slučaju je fizička sprema, koja opada u njegovim godinama. Mislim da bi Nole u nekom skorijem periodu morao da se pomiri sa realnošću, time da ne može večito da bude na samom vrhu i da se bori sa novim mladim, talentovanim, fizički pripremljenim igračima koji dolaze - kaže Miljko Ristić.

BOLESTAN SAM Đoković zabrinuo naciju izjavom, mora na operaciju?

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Bolna istina - godine čine svoje

Naš uticajni sagovornik je prilično oprezan sa davanjem dijagnoza, ali veruje da je u Novakovom slučaju krug sužen, pa naglas razmišlja kako sve češći zamor kod našeg tenisera može da prouzrokuju anemija ili već pomenuta miastenija.

- Jako je teško govoriti o nečijem zdravstvenom stanju bez prethodnog pregleda i svih analiza, ali kad me već pitate - nije isključeno da Novak boluje od miastenije iliti slabosti mišića. To je žlezda smeštena iza grudne kosti i u njoj se dešava proizvodnja antitela. Miastenija je retko neuromišićno oboljenje, koje se manifestuje promenljivom slabošću i zamorljivošću različitih skeletnih mišića posle ponavljane ili produžene mišićne aktivnosti. Ukoliko Novak sumnja na organsku bolest, vrlo verovatno bi mogla da bude miastenija koja se može proveriti.

BOLESTAN SAM Đoković zabrinuo naciju izjavom, mora na operaciju?

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 

Profesor doktor Miljko Ristić, zaključuje:

- Veliki broj odigranih mečeva je iza Noleta, i mislim da je vreme da pogledamo bolnu istinu u oči i da jednostavno uspešnu i bogatu karijeru polako privodi kraju, ipak mu je 35 godina. Ako se ispostavi da se radi o ovoj bolesti, Nole ne bi trebalo mnogo da brine, zato što je miastenija lake prirode i dovoljna je jedna operacija za uklanjanje ove bolesti, dok je oparavak nešto malo duži od mesec-dva dana. Lično sam obavio preko 100 takvih operacija. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Kele

26.04.2022 09:45

Nole brzo ozdravljenje,pod hitno kod lekara,krvna slika i savremeni medicinski aparati ċe reċi sve,Mladost te krasi u svakom obliku.Idemooo Noleee

DINIĆ SAVKA

26.04.2022 09:50

Želim, Novaku, da što pre reši problem, Boše pomozi mu, i, svi sveci na nebu. NOLE, SVI TE VOLIMO, BESKAJNO. ŽEKIM TI, SREČAN USKRS, TVOJOJ PORODICI, SVIMA TVOJIMA. ZDAV BIO, ŠTO PRE, DA TE GLAVA NEZABOLI, ŽELIM TI. ŽIVEO NOLE,LEGENDO NAŠA.

disite ljudi

26.04.2022 10:04

obicna prolecna alergija, oduvek ga je mucila

Ana

26.04.2022 13:28

Neka te Gospod Bog čuva i daruje ti zdravlje. Legendo i ponosu naše zemlje

LOLA CG

27.04.2022 17:47

Timus žlijezda i riješena stvar. Ali....ipak i posle toga lijekovi do kraja života. I miastenija gravis i anemija su 100% posledica preležanog đavoljeg virusa- kuga, zvani COVID 19 iliti korona. Izgleda da je sve pod jednim imenom- korona. A mi svi jedva se oporavljamo i obavezno "izvuče" nam se na površinu makar jedna bolest. Nole srećno. Možeš ti i više nego samo da pobijediš bolest. Idemoooo