Poraz Novaka koji (ne) boli
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Svi su sa nestrpljenjem iščekivali povratak na teren Novaka Đokovića i početak sezone na šljaci. Međutim, malo ko je mogao da pretpostavi da će srpski teniser na mastersu u Monte Karlu odigrati samo jedan meč.

Đoković je kao prvi nosilac bio slobodan na startu turnira, da bi onda u drugom kolu izgubio od Španca Alehandra Davidoviča Fokine u tri seta.

Novakova bleda senka 

Novaku je masters u Monte Karlu bio tek drugi turnir u 2022. godini, nakon šokantnog poraza u četvrtfinalu Dubaija od 123. tenisera sveta Jiržija Veselog.

Bilo je normalno da bude "zarđao" protiv Fokine i u uobičajenim okolnostima, a kamoli posle torture koju je proživeo u Australiji. Đoković je nebrojano puta dokazao da je mentalna gromada, ali je neminovno da je sve ostavilo traga na njemu.

PORAZ POSLE VELIKE BORBE "Nisam se osećao dobro pred kraj meča"

Stoga je postojala opravdana bojazan pred početak turneje na šljaci. Na prvi pogled reklo bi se da je Novak imao idealnog protivnika u drugom kolu Monte Karla. Davidovič Fokina je 46. reket sveta, dva puta je igrao protiv Đokovića i oba duela je Srbin ubedljivo dobio. Uz to, Španac je u veoma lošoj formi ove sezone. Nema nijednu titulu u karijeri i Novak je bio veliki favorit.

Fokina je igrao kao u transu, više je želeo pobedu od Đokovića, u nekoliko navrata se bacao na teren, rizikovavši tako i povredu, ali trud se isplatio, srušio je najboljeg tenisera sveta i ostvario najveću pobedu u karijeri.

 

 

Svaka čast Špancu, međutim, Novak je odigrao veoma loše. Bila je to samo njegova bleda senka, pa se stekao utisak kao da su zamenili uloge, da je Đoković 46, a Alehandro prvi na svetu.

Pravio je Srbin ogroman broj neiznuđenih grešaka, donosio pogrešne odluke, a nikakvu pomoć nije imao od servisa. Odservirao je samo jedan as i to iz drugog servisa, te pretrpeo čak devet brejkova!

Poraz Novaka koji (ne) boli

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

 

Na mahove je znao da bljesne, ali bilo je to kratkog daha, što je raspoloženi Fokina znao da iskoristi.

ŠPANAC NE KRIJE ODUŠEVLJENJE Odrastao sam gledajući Novaka, veliki sam njegov fan

Na neke loptice nije ni kretao i bilo je vidljivo da ima određenih fizčkih poteškoća. Pre turnira je imao prehladu, a nakon meča istakao da se nije dobro osećao u trećem setu i da će o tome morati da porazgovara sa svojim timom.

Tri turnira jedan cilj

Već nekoliko godina unazad Novak Đoković ističe kako mu je cilj da svoj najbolji tenis igra na grend slemovima, što je potpuno razumljivo imajući u vidu u kojoj se fazi karijere nalazi.

Daleko od toga da Novak ne želi da pobeđuje na drugim turnirima, ali činjenica je da mu oni predstavljaju platformu za ono najvažnije i da na njima "samo" brusi formu.

Vrhunac sezone na šljaci je Rolan Garos, gde će Đoković pokušati da odbrani titulu i izjednači se sa Rafaelom Nadalom po broju grend slem titula.

Poraz Novaka koji (ne) boli

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

 

Novaku sada predstoji učešće na Srbija openu pred domaćom publikom, a trebalo bi da igra na mastersima u Madridu i Rimu.

Na ta tri turnira Đoković će pokušati da pronađe formu, što više vremena provede na terenu i ono što je možda najvažnije, povrati samopouzdanje pred Rolan Garos.

Prošle godine Novak nije osvojio nijedan masters pred Pariz, ali mu to nije smetalo da se domogne "Kupa musketara".

Alarm ili repriza 2016. i 2021?

Poraz od Fokine jeste šokantan, ali ne mora da bude pokazatelj onoga što bismo mogli da gledamo u Parizu.

Novak je 2016. godine u drugom kolu Monte Karla izgubio od Jiržija Veselog, prošle godine ga je u trećoj rundi zaustavio Danijel Evans, a onda je on u oba navrata osvajao Rolan Garos.

Ipak, tada je Novak bio u odličnoj formi, odigrao veliki broj mečeva, pa su mu ti turniri zaista bili kao usputna stanica.

Poraz Novaka koji (ne) boli

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

 

Sada su okolnosti drugačije, Đoković je van ritma, fizički ne deluje najbolje, izvesno je da nije ni na najvišem mentalnom nivou, pa je turnir u Monte Karlu imao veću težinu.

Stoga je za Novaka od ogromne važnosti da osvoji makar jedan trofej pred Rolan Garos.

Podsećamo, turnir u Beogradu igra se od 18. do 24. aprila.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading