BORBA ZA PRAVDU NIJE USPELA! Australija deportuje Novaka, Đoković izgubio, svet se crveni od sramote!
EPA/DEAN LEWINS

Gotovo je! Najbolji teniser sveta Novak Đoković neće moći da brani titulu na Australijan openu! Federalni sud je doneo odluku da deportuje naše asa!

Kako je izgledalo suđenje i šta se sve dešavalo tokom noći, pogledajte ovde:

07.50 - SRAMNO! Sud je doneo odluku i Novak će biti deportovan!

07.40 - Ovde možete uživo pratiti prenos iz sudnice:

07.25 - Odluka će biti saopštena za 20 minuta, u 07:45! Tako glase poslednje informacije iz Australije!

 

 

05.00 - Za sada toliko, čeka se odluka koja će biti doneta danas tokom dana ili čak sutra pred meč.

04.38 - Sud se povukao da razmotri argumente. Kako je glavni sudija rekao, nada se da će kasno popodne moći da obavesti obe strane o daljem toku i da li će odluka biti doneta u toku današnjeg dana ili možda sutra.

- Popodne, a možda i kasno veče provešćemo baveći se argumentima koji su izneti sudu, ne sa ciljem da se danas iznesu puni razlozi, već sa ciljem, ako je moguće, da se dođe do pogleda na ishod stvari i na relevantnu hipotezu. Nadamo se da ćemo to učiniti kasnije popodne - rekao je Aslap.

 

 

04.30 - Novakov advokat jasan: Ukoliko sud presudi u našu korist, tražićemo da Novak bude odmah oslobođen. Odmah, u roku od 30 minuta - rekao je Vud.

04.17 - Lojd završio izlaganje. Sledi još preostali deo Novakovog advokata – Vuda. 

04.03 - Vlada nije uzimala u obzir grešku u popunjavanju Novakovih putnih formulara.

Prošle nedelje se mnogo govorilo o Đokovićevoj grešci u formularu za ulazak u Australiju, ali Federalna vlada tu grešku nije koristila u svojoj pravnoj argumentaciji.

"Greška ima 'nulti' uticaj na to da li on predstavlja rizik za australijsku javnost", saopštila je Vlada.

BORBA ZA PRAVDU NIJE USPELA! Australija deportuje Novaka, Đoković izgubio, svet se crveni od sramote!

EPA

 

 

Ministar za imigraciju Aleks Hok je u pismu Đokoviću kojim je ukinuo vizu rekao da prihvata njegovo objašnjenje za pogrešnu izjavu. Đoković je rekao da je njegov agent napravio grešku u papirologiji i da sa njim nije proverio detalje o putovanju.

"Gospodin Đoković je trebalo da bude oprezniji", navodno je napisao Hok.

03.58 - Glavni sudija je tužiocu postavio pitanje šta je to ministar učinio, a šta nije pri razmatranju rizika Đokovićeve deportacije. Stiven Lojd, advokat države, nastavio je potom da obrazlaže stavove ministra pokušavajući da objasni da je ministar pri odluci bio oprezan zbog eventualnih posledica koje bi moglo da izazove otkazivanje Đokovićeve vize.

03.45 - Sudija Alsop je postavio nekoliko pitanja advokatu Lojdu o tome kako je tačno ministar Houk ustanovio da bi Novakovo ostajanje bilo protivno javnom interesu i koje tačno analize su napravili. 

- Ministar je sigurno razmišljao o svim mogućnostima. Navedeno je da je gospodin Đoković već unutar zajednice i da je to stvorilo neke nelagodnosti. Znam da nije zvanično ministar to rekao, ali je sigurno razmatrao o svim mogućnostima - odgovorio je Lojd.

03.42 - Novinarka Karen Svini istakla je da bi Lojd mogao da završi sa izlaganjem oko 04.30 časova, posle čega Đokovićevi advokati imaju pravo na repliku koja će potrajati oko pola časa do čas, dakle do 05.30 časova.

Nakon toga sledi kratka pauza za donošenje odluke, što će reći da bi ona mogla biti obelodanjena oko 06.00 časova po našem vremenu.

03.38 - Australiju stručnjaci optužuju za licemerje u slučaju Novaka

Peter van Onselen, politički analitičar, pisac i akademik, kritikovao je australijske vlasti zbog licemerja u slučaju Novaka Đokovića.

 

 

03.34 - Pauza je završena, advokat Lojd nastavlja izlaganje.

02.34 - Sve veći broj Srba izlazi na ulice u Australiji.

BORBA ZA PRAVDU NIJE USPELA! Australija deportuje Novaka, Đoković izgubio, svet se crveni od sramote!

AP Photo/Tom Moldoveanu

 

 

02.29 - Pauza! Napravljena je pauza za ručak od sat vremena, pa će suđenje biti nastavljeno oko pola 4 po našem vremenu. Pre pauze su sudije pitale advokata Lojda koliko će mu vremena biti potrebno da završi izlaganje.

- Oko dve trećine sam završio, rekao bih da mi treba još oko sat vremena - rekao je Lojd.

02.20 - Sudija ponovo prekida advokata države.

Pitao je advokata o tome kako objašnjava to što ministar za neke stvari nije dao obrazloženje. Odgovor advokata je da ako se za nešto ne zahteva da se da obrazloženje onda izostanak obrazloženja nije nedostatak.

02.06 - Kako kaže advokat države, "Novak ima 'istoriju' ignorisanja mera za kontrolu širenja koronavirusa. Čak i kad je bio zaražen obavio je intervju i fotografisanje na kom je čak skinuo i masku".

02.05 - Presedavajući sudija Alsop je postavio pitanje advokatu Lojdu posle kog se on zbunio. Pitao ga je o mogućim protestima u slučaju da dođe do Novakove deportacije.

- Njegovo prisutvo bi izazvalo nemir i to je bio razlog za zabrinutost - objasnio je Lojd.

01.53 - Đoković neće svedočiti.

- Novak neće svedočiti i neće pričati o svom pogeldu na vakcinaciju. Izabrao je da se ne pojavljuje javno i da ne priča na ročištu - javlja Pol Sakal, novinar australijskog portala "The Age".

01.40 - Advokat države Stiven Lojd izneo prvi argument: Nije poenta u njegovim izjavama nego u akcijama. U pitanju je osoba koja nije vakcinisana i to u ovom trenutku pandemije. Otvoreno je zaključiti da bi se vakcinisao da je to hteo.

 

 

01.35 - Počelo je izlaganje advokata države.

01.34 - Glavni sudija Džejms Alsop je opomenuo Novakove advokate da ne koriste termin "dokazi" prema svojoj volji i naglasio da ministar u svojoj argumentaciji može da se pozove na "zdrav razum". To bi mogao da bude veliki udarac za Đokovićevu stranu.

01.21 - Đokovićev advokat poentira: Jedini dokaz na koji se ministar poziva je tekst BBC-ija. Ovde imamo elementarnu grešku.

01.15 - Počelo okupljanje Novakovih navijača ispred suda.

 

 

01.10 - Novakova odbrana i dalje drži reč.

01.00 - Tokom suđenja Đokoviću u australijskim medijima pojavila se vest da je Kreg Tili, prvi čovek australijskog tenisa, iznenada otkazao intervju na ABC Sportsu u emisiji Ofsajders što je izazvalo brojne polemike javnosti.

00.56 - Advokat Vud ide u kontru ministru Houku i ističe da on nije razmotrio opciju da bi deportovanje srpskog tenisera upravo moglo da podstakne još jače antivaksersko raspoloženje u zemlji.

 

 

- Iracionalno je gledati samo jednu stranu medalje - poručio je Vud.

00.50 - Novakov advokat dominira.

- Ministar nema pravo da otkazuej vizu bez dokaza i na osnovu svojih fantazija.

00.45 - Kratak rezime dosadašnjeg izlaganja Novakovih advokata: Ne postoji nijedan jedini dokaz koji je ministar dostavio za tvrdnju da bi prisustvo Novaka Đokovića u Australiji moglo da podstakne antivaksersko raspoloženje.

00.32 - Već neko vreme advokat Nik Vud objašnjava da ne postoji nikakva povezanost između Novaka Đokovića i protestanata.

Ne postoje nikakvi dokazi koji bi doveli do eventualnih protesta antivaksera. Đoković je došao da bi igrao na turniru, da bi bio na terenu i igrao tenis. Da li su postojali bilo kakvi protesti u blizini stadiona? Ne. Ne postoji bilo kakva povezanost. Protesti odavno postoje, ali su oni protiv države.

00.20 - Pred sudom smo sada saznali da je ministar Houk zapravo citirao dva teksta, jedan iz britanskog Gardijana, drugi iz BBC-ja u kojem se tvrdi da anti-vakcinacione grupe u Australiji pružaju podršku Novaku zbog njegovog vakcinalnog statusa. 

Ali advokat kaže da nijedan od tih tekstova ne pominje Đokovića. To je očigledna greška ministra Aleksa Houka.

 

 

00.14 - Novakovi advokati sada iznose elemente odbrane koji su i najavljeni: da Đoković ni u jednom momentu nije rekao da je antivakser, već da je rekao da želi da bude slobodan u izboru šta će da radi sa svojim telom, da ne želi da ga obavezuju da se vakciniše da bi mogao da igra turnire.

00.05 - Preko 65.000 ljudi gleda uživo suđenje. Neverovatna brojka, već sada viša nego na prethodnom suđenju.

23.54 - Novakov advokat poručio: Ako ga izbacite raspalićete jednako antivaksersko raspoloženje kakvo biste dobili i ako ga ne izbacite iz zemlje. To poništava poentu izbacivanja i otkazivanja vize.

23.51 - Trenutno traje predstavljanje činjenica od strane Novakovih advokata pred tročlanim većem sudija koje vodi glavni časni sudija, Džejms Alsop, a kojem pomažu časni sudija Entoni Besanko i časni sudija Dejvid Džon O'Kalahan.

23.49 - Advokati prvog reketa sveta istakli su nadu da će slučaj biti okončan u ranim popodnevnim časovima po australijskom vremenu, na šta su dobili odgovor sudija da proces nema vremenskih ograničenja. 
Time su zastupnici srpskog tenisera drugi put odbijeni od sudija.

23.46 - Podneta je dobra dokumentacija, sudija smatra da bi odluka mogla da bude doneta do vremena za ručak (u Australiji), to znači da bi sve moglo da bude gotovo u narednih četiri ili pet časova.

23.45 - Kako navode advokati Novaka Đokovića, ministar Aleks Hok je:

- zamenario da razmotri posledice otkazivanja vize

- ne može biti zadovoljan time da Đoković "može biti rizik"

- nije bio realan u svojim zaključcima o Novakovim stavovima o vakcinaciji

23.38 - Sudija Džejms Alsop obrazlaže slučaj pred prisutnima!

23.31 - POČELO JE!

23.24 - Evo gde možete sve da gledate uživo:

23.22 -  Advokat Blažo Nedić je prilikom gostovanja na RTS-u objasnio kako bi trebalo da izgleda suđenje.

- Prvo će izlaganje od 60 minuta imati Novakov tim. Potom će predstavnici Austrailje imati priliku da odgovore. Postoji šansa da će sudija postavljati pitanja. Po pravilu se očekuje kratka pauza, gde će oni većati, pa doneti konačnu odluku - rekao je Nedić.

 

 

 

23.15 - Dobre vesti stižu iz Australije. 

-  Poprilično sam uveren da će Đoković dobiti privremenu zabranu deportacije. On samo treba da dokaže da postoji ozbiljan slučaj za suđenje. Mislim da su njegove šanse da pobedi 60 prema 40 procenata - rekao je poznati advokat Džastin Kvil.

23.12 - Novka sprovode u advokatsku kancelariju.

23.10 - Podrška za Noleta stiže iz celog sveta:

 

 

23.08 - Ono što znamo jeste da su advokati Novaka Đoković stigli do prve male pobede i da će odluku doneti panel sudija.

23.01 - Biće ovo duga noć puna preokreta. Dobra stvar je da je Novak Đoković dobio podršku advokata Australije.

BORBA ZA PRAVDU NIJE USPELA! Australija deportuje Novaka, Đoković izgubio, svet se crveni od sramote!

Tanjug/Ap

 

 

22.45 - Prema najnovijim informacijama Đokovića mogu da deportuju i ako dobije na sudu. Kako naglašavaju pomenuti stručnjaci, poslednjih dana se u javnosti često govorilo da je Đoković pogrešio prilikom popunjavanja jednog obrasca za ulazak u Australiju, a pisalo se i o tome da je Đoković bio na intervjuu za franuski Ekip nakon što je saznao da je korona-pozitivan.

Te dve stvari nisu trenutno relevantne za slučaj na Sudu, ali bi i te kako mogle da budu relevantne ako Đoković na sudu pobedi i drugog australijskog ministra.

- Ovi događaji bi, potencijalno, mogli da dovedu do novog razloga za otkazivanje vize, i to po članu 109 Zakona o migraciji, ali je Houk zasad koristio 133. Ako Đoković pobedi na sudu, Houk bi mogao iznova da mu otkaže vizu, i to upravo na osnovu, dosad "nekorišćenog", člana 109".

A u tom članu pomenutog australijskog zakona navodi se jedna jednostavna stvar:

- Viza se može oduzeti osobi koja se nije pridržavala onoga što zahtevaju članovi 108. i 107. ovog zakona (a ti članovi predviđaju mogućnost oduzimanja vize onima koji unesu netačne podatake u prijavu za vizu).

22.37 - Novak je napustio hotel Park i uputio se na ročište.

 

 

22.33 - U suprotnom, sledi mu deportacija i mogućnost zabrane ulaska u Australiju u naredne tri godine.

22.30 - Ukoliko žalba uspe i Novak dobije na sudu, mogao bi da ostane i da igra na Australijan openu.

22.25 - Novak je 10. januara izvojevao pobedu na sudu, ali mu je u petak ponovo odbijena viza. Njegovi advokati su uspeli da se izbore za novo suđenje po ubrzanom procesu.

22.20 - Dobro veče i dobrodošli na blog našeg portala posvećen suđenju Novaka Đokovića. Uz alo.rs pratite sva dešavanja iz Australije.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Bata Kile

16.01.2022 01:49

Sudija Alsop, ako ima zdravog negde to je kod Novaka,vaš ministar je ovolikom bukom podigao kako vi kazete antivaksere,iziritiro je mnoge isto tako i one koji su vakcinisani.To je zdrav razum i razmisljanje

Zagondzija

16.01.2022 08:12

Sta ocekivati od trulog zspada, ovo nek bude tvoj zadnji odlazak u tu zemlju, nek se igraju sa kengurima☝️

Učiteljica

16.01.2022 16:34

Koji"SVET",taj svet nas je bombardovao,taj svet je uništio našu Jugoslaviju, zavadili narod... Nikada u Jugoslaviji niko nikoga nije pitao koje je nacionalnosti...