U Australiji nisu zabranili “iskazivanje podrške Đokoviću”
EPA-EFE/JAMES ROSS

Veliku pažnju svjetske javnosti je nedavno privukao slučaj tenisera Novaka Đokovića, kojem je 5.1.2022. godine yabranjen ulazak u Australiju zbog problema sa vizom. I dalje je neizvesno da li će Đoković igrati na turniru Australian Open, koji se održava u australskoj državi Victoriji, a mediji i korisnici/ce društvenih mreža iz našeg regiona budno prate nova dešavanja u vezi sa slučajem. 

U mnoštvu informacija koje dolaze iz Australije se, tako, često mogu naći i tvrdnje koje su netačne ili izvučene iz konteksta.

Portal Alo! je, kao i mnogi drugi u našoj zemlj, dan nakon što je Đokoviću onemogućen ulazak u Australiju, preneo objavu koja se pojavila na društvenoj mreži Twitter, na profilu The Juggernaut. Na tom Tviter nalogu objavljen je kratki videosnimak uz tvrdnju da navijaču u sportskoj areni “Rod Laver” u Melbourneu nije dozvoljeno nositi transparent sa imenom Novaka Đokovića.

Snimak prikazuje razgovor neimenovanog muškarca i žene sa radnikom “Rod Laver” arene, koji od njih traži da sklone transparent ili napuste meč. Muškarac tvrdi da radnik to zahteva od njih jer je transparent posvećen Novaku Đokoviću, iako se u snimku ne vidi šta na njemu zapravo piše.

U “Rod Laver” areni se 6.1.2022. godine igrao meč između tenisera Rafaela Nadala i Racardisa Berankisa u sklopu turnira Melbourne Summer Set.

Tokom izvštavanja o incidentu u ovoj areni nismo navela šta je zapravo pisalo na transparentu. Kako je analizi portala Raskrinkavanje.ba naznačeno na spornom snimak muškarac sa nosio transparent na kojem je pisalo “Novax Đoković taoc komunističke države Dana Andrewsa (eng. Novax Djokovic hostage of the communist state od Dan Andrews). 

Takođe, u  analizi portala Raskrinkavanje.ba je naznačeno da na tribinama Australian Opena nije dozvoljeno promovisanje bilo kakve političke poruke. To pravilo je predstavljeno i obrazloženo u javno dostupnim uslovima prodaje karata i pristustva turniru za 2022. godinu. 

Ova pravila nisu nova i nemaju veze sa pandemijom, vakcinama ili Novakom Đokovićem. U uvjetima prodaje karata i pristupa turniru za 2020. godinu, održanom prije početka pandemije Covid-19, navode se ista ograničenja. 

Dakle, uklonjeni transparent sadržao je jasnu političku poruku i nije zabranjen jer je na njemu bilo ispisano ime Novaka Đokovića. 

Gornji tekst je nastao kao posledica analize portala Raskrinkavanje.ba koji su naš originalni tekst ocenili kao manipulisanje činjenicama.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading