NOVAK DOBIO PODRŠKU KAKVOJ SE NIJE NADAO! Oglasio se ugledni profesor i jednom rečenicom zapušio usta Đokovićevim kritičarima!
EPA/ DAVE HUNT

Iako je najbolji teniser sveta Novak Đoković prijavljen za Australijan open, to nije garancija da će nastupiti na prvom grend slemu u sezoni.

Vlada u Australiji je saopštila da će samo vakcinisani teniseri moći da nastupe u Melburnu, a još uvek nema zvanične informacije da li je Novak primio vakcinu.

Podigla se velika prašina, pa se u debatu oko Đokovićevog učešća na Australijan openu uključio i Kit Retboun, profesor na Univerzitetu Mekveri, i predavač o modernoj evropskoj istoriji.

On smatra da srpski teniser treba da igra bez obzira na vakcinalni status.

- Đoković je sam rekao da se zalaže za slobodu izbora, ali njegovo odbijanje da bude jasan sa Tenis Australija naglašava nešto što bi trebalo da bude prosta stvar. Njegov vakcinalni status ne bi trebalo da bude bitan - on bi svakako trebalo da igra - napisao je Retboun u kolumni za "The Conversation".

 

 

Iako smatra da je Vlada Australije uradila mnogo po pitanju zaštite od koronavirusa, dodaje da bi trebalo da se uključe i druge strategije kada su sportisti u pitanju, kao što su nošenje maske, karantini, kovid baloni i držanje distance.

- Ako je Đoković nevakcinisan, njegov ulazak u Australiju je sigurno protiv politike Komonvelta. Ipak, vlada je već načinila izuzetke za elitne sportiste na mnogo načina. To može da se ne sviđa običnim ljudima, te posebne i vidno manje rigorozne granice politike za sportiste, ali oni su uvek imali drugačija pravila kada je reč o putovanju i obavljanju posla. Većina zemalja ima posebne viza procedure za elitne sportiste. Pre pojave kovida, sportisti koji su dolazili u Australiju prolazili su mnoga pogranična pravila u vezi sa uvozom opreme i dobara ili zarađujući novac bez dugoročne radne vize - kaže Retboun.

Australijan open počinje 17. januara, a Novak je na prvom grend slemu u sezoni slavio devet puta.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading