NOVAKOV MENTOR  JE ZASLUŽAN ZA PRVU TENISKU REVOLUCIJU! Nikoli su zabranili da igra Vimbldonu, a onda su počeli da pljušte otkazi!
Foto: printscreen/facebook

Jedan od mentora Novaka Đokovića, Nikola Pilić bio je glavna teniska tema pre 48 godina. Zbog jedne nepravdne odluke, pokrenula se prava teniska revolucija.

KO JE NIKOLA PILIĆ?

Nikola Pilić danas važi za jednog od najuglednijih teniskih stručnjaka. Njegova akademija u Minhenu važi za jednu od najboljih, a kroz nju je svojevremeno prošao i prvi teniser sveta Novak Đoković koji je i danas fantastičnim odnosima sa njim.

Pilić je kao teniser takođe redao fantastične rezultate. U karijeri je osvojio devet turnira u singlu. Bio je finalista  Rolan Garosa 1973. godine, dok je 1967. godine igrao polufinale Vimbldona.

U dubl konkureciji u paru sa Pjerom Bartezom  je osvojio US Open 1970. godine, a osam godina kasnije je sa sunarodnjakom Borom Jovanovićem igrao finale Vimbldona.

Nakon igračke karijere tri puta je kao selektor osvojio Dejvis kup sa Nemačkom (1988, 1989, 1991),  a istu stvar je uradio i sa Hrvatskom 2005. godine

SVE JE POČELO SA OGROMNIM USPEHOM

Iako nije bio nosioc, Nikola Pilić je uspeo 1973. godine da stigne do finala Rolan Garosa. 

Pilić je prikazao maestralnu igru, a u polufinalu je bez izgubljenog seta savladao jednog glavnih favoriita za trofej, Klaudija Panatu.

Ipak, u finalu nije ima rešenje za ilijea Nastasea. Uspeo je Nikola da osvoji jedan set, ipak Rumun je bio superiorniji.

PRVA TENISKA REVOLUCIJA

Pilić je odlučio da ne igra za reprezentaciju u četvrtfinalu Dejvis kupa, a posle poraza Jugoslavije od Novog Zelanda, Teniski savez Jugoslavije je odlučio da ga suspenduje na devet meseci, što je uključivalo i zabranu igranja na Vimbldonu.

Mnogi vrhunski teniseri su pobesneli zbog ove odluke. Nikada do sada se nije digla tolika prašina u "belom sportu".

Zbog bojkota rekordni broj "laki luzera" je dobilo priliku da se oproba na  najjačem teniskom turniru. Bilo je tu dosta imena za koje tadašnji poznavaoci tenisa nisu ni čuli.

NEKI NISU SMELI

Zanimljivo je da je Jan Kodeš čovek koji je te godine takođe hteo da ne dođe na turnir zbog Nikole Pilića, u poslednji čas  promenio odluku.

Teniski savez Čehoslovačke mu je naložio da mora da učestvuje na Vimbldonu, a ta naredba mu je donela treću grend slem titulu u karijeri.

Zanimljivo je da je Britanac Rodžer Tejlor doneo odluku da učestvuje na turniru jer je bio siguran da će u ovakvim uslovima sigurno moći da podigne vimbldonski trofej i obraduje svoje sunarodanike.

Ipak, to mu nije pošlo za rukom, on je ispao u polufinalu upravo od Jan Kodeša.

IGRAO SLEDEĆE GODINE

Pilić je nastupio na narednom Vimbldonu, on je poražen u trećem kolu od prvog nosiocu Džona Njukomba.

Zvanično se penzionisao 1978. godine, a onda je usledila uspešna trenerska karijera.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading