NOVAK ĐOKOVIĆ ODBACIO OPOZICIONO SVOJATANJE! Ograđujem se od političkih zahteva na protestima u Beogradu!
EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Najbolji teniser planete Novak Đoković oglasio dan nakon protesta Beogradu i njegove objave na Instagramu povodom dešavanja u našem glavnom gradu.

Saopštenje našeg tenisera prenosimo u celosti bez korekcije redakcije.

 

S obzirom na aktuelne gradjanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima odlučio sam da se javno obratim, uveren u ogroman značaj ovih tema za sve nas. Svestan sam da postoje i drugi zahtevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od “pozicije” i “opozicije”, političkih struja bilo koje vrste. Uvek sam se trudio da budem APOLITIČAN.

Smeta mi što čovek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao sto su Vazduh, Voda i Hrana, a da ne bude “obeležen” kao levičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista itd. Uprkos tome, lično biram da izađem u javnost i kažem šta mislim za odredjene teme za koje smatram da su veoma važne.

Nisam se ustručavao u prošlosti da zauzmem stav i borim se za tenisere i sportiste kojima je neophodan glas i pomoć od nekih “zvučnijih” imena u našem sportu. Iako mi se to često “obilo o glavu” u kontekstu medija i osude/kritike koju sam nepravedno dobijao i nastavljam da dobijam i dalje, neću odustati da se borim za pravdu i istinu. Zahvalan sam što imam svest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrednosti i načela za koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva.

Čujem komentare - što se jedan sportista “meša tamo gde mu nije mesto”, ali ja sam čovek pre nego sto sam sportista ili bilo šta drugo. Kao svako drugi. U profesionalnom tenisu da bi dostigao vrhunski nivo rezultata, i ostao na tom nivou više godina, neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu.

Sve što se dešava u životu sportiste - hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak , način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiče direktno na konačan sportski rezultat. Kroz sopstveno iskustvo uviđam koliko je svest o sebi i holistički pristup zdravlju doprineo na dugovečnost moje karijere i rezultate koje beležim. Više od svega, ta svest uticala je na pozitivne promene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osećam u svom telu. S obzirom na dosadašnje lično iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osećam da imam pravo da podelim svoje mišljenje o ovoj temi sa ljudima. Kvalitet vazduha u Beogradu ( a i širom Srbije ) je zabrinjavajuće loš , već decenijama unazad. Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elementi za zdravlje čoveka i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje. Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku, i ostale stvari, u ZDRAVLJE , gde bi nam bio kraj?

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari (1)

Loading
Čili Vili

05.12.2021 22:10

Pa od velike brige za eko sistem izgradi vilu u Vojvodini na jezeru, a živi u Marbelji.Samo toliko.