ISTORIJSKI DAN NA VIMBLDONU! Kakve veze Đoković ima sa kriketom, jagodama sa šlagom i Spenserom Gorom?
Tanjug/Ap

 

Povratak u davnu, davnu prošlost. 

Sreda 9. jul zauvek će biti poseban dan na Vimbldonu. Najveći grend slem nastavlja se baš danas. Naš Novak Đoković pokušaće da se plasira u novo finale pobedom nad Denisom Šapovalovim.

Sve to dešava se na istorijski dan. Jagode i šlag po prvi put su se jeli na teniskom turniru upravo tog 9. jula. Tada je počela istorija Vimbldona, tada je davne 1877. godine odigran prvi zvaničan meč na britanskoj travi.

Kriket je, ipak, bitniji

Foto: Youtube/Printscreen

Tako je sve počelo - Vimbldon 1887. godine

Čuveni "All England Club" na čijim terenima se i igra Vimbldon bazirao se nekada isključivo na kriket, još jedan sport koji se igra na travi. Davne 1868. osnovan je prevashodno radi kriketa, ali je 1877. odlučio da objavi da počinje prvi u istoriji teniski turnir za amatere.

Mogao je da se prijavi ko god je hteo, a za učešće plaćalo je ukupno jedna funta i jedan šiling. 

Pravila koja se i danas poštuju

Tanjug/Ap

 

Organizatori su osmislili pehar, ali i nešto mnogo bitnije - pravila. Tada su "izmišljena" pravila koja se i dan danas poštuju. Poeni su se bodovali sa 15, 30 i 40, a prvi koji dođe do šest gemova osvojio bi set.

Prijavilo se 22 muškaraca, ali je 21 od njih došao na otvaranje turnira. Kasnije se taj broj smanjivao eliminacijama, a da bi se došlo do polufinala u kom su se našla trojica igrača. Finale je trebalo da se odigra 15. jula, ali je zbog kriket meča između Etona i Horoa duel za trofej prebačen za 16. odnosno ponedeljak. Ipak, zbog kiše koja je neprestano padala duel se odigrao tek 19. jula.

Spenser Gor - prvi osvajač Vimbldona

Foto: Youtube/Printscreen

 

Oko 200 gledalaca platilo je po šiling kako bi gledalo duel Vilijama Maršala i Spensera Gora koji je završen za svega 48 minuta pobedom Gora sa 3:0 (6:1, 6:2, 6:4). Tako je 27-godišnjak iz Horoa postao prvi osvajač Vimbldona u njegovoj istoriji koja traje i dan danas.

Naredne godine Spenser Gore je izgubio titulu u finalu. Naredni istorijski događaj bilo je uvođenje ženskog turnira 1884. godine. Vimbldon se kroz godine "selio" iz Oksforda u London, da bi konačno pronašao svoje mesto. Prvi profesionalni turnir odigran je 1968. godine.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

Komentari (0)

Loading