ŠAMPANJAC SE HLADI! Đoković danas igra za titulu i istorijski podvig!
EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

U velikom finalu sastaju se najbolji teniser sveta Novak Đoković i peti reket planete Stefanos Cicipas.

Ovo je duel između trenutno prvog na ATP listi i, bez ikakve dileme budućeg broja jedan, okršaj čoveka koji se bori za 19. Grend slem titulu sa onim koji je prvi put u finalu ovako velikog turnira, sudar tenisera koji su najviše pokazali ove godine na Rolan Garosu.

 

 

Jedno je sigurno, posle ovog duela teniska istorija neće biti ista.

Novak Đoković postaje najveći svih vremena?

Novak Đoković bi mogao da ponovo pomeri granice, nadmaši samog sebe i još jednom svima stavi do znanja da je baš on taj koji zaslužuje da ponese epitet najboljeg tenisera svih vremena.

Ukoliko Srbin savlada Cicipasa postao bi jednini teniser u istoriji koji je svaki Grend slem i masters osvajao makar po dva puta.

ŠAMPANJAC SE HLADI! Đoković danas igra za titulu i istorijski podvig!

EPA

 

Uz dužno poštovanje prema Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu, koji bi u tom slučaju imali jedan slem više od našeg asa, sa pravom se može reći da je Đoković najveći teniser svih vremena (GOAT)!

Da se ne ponovi 2015. godina

Novak je u neverovatnom polufinalu pobedio Rafaela Nadala sa 3:1 (3:6, 6:3, 7:6, 6:2), posle više od četiri sata gladijatorske borbe.

Mnogi su mišljenja da je to bilo finale pre finala. Svi već vide Noleta sa trofejom "Kupa musketara", ali potrebno je napraviti još jedan korak i to onaj džinovski.

Verovatno se šampanjac već hladi, međutim, sa druge strane mreže biće mu rival koji je u neverovatnoj formi.

Đoković je i 2015. godine srušio Nadala. Igrali su tada u četvrtfinalu, a 34-godišnji Beograđanin je pobedio - 7:5, 6:3, 6:1. I tada su mnogi Novaka već proglasili za šampiona, a onda se desio Sten Vavrinka.

ŠAMPANJAC SE HLADI! Đoković danas igra za titulu i istorijski podvig!

EPA

 

Poređenja radi, i Vavrniki je to bilo prvo finale Rolan Garosa baš kao i Cicipasu, i Sten kao i Stefanos igra jednoručni bekhend. 

Zato, Novače, oprez!

Kako je Novak došao do meča za trofej? 

Đoković je odmah nakon osvojenog Australijan opena poručio da mu je cilj Rolan Garos i da će učiniti sve kako bi vrhunac forme dostigao u Bulonjskoj šumi.

Upravo je Novak to i uradio, iz meča u meč dizao je nivo igre i evo ga sada u situaciji da se bori za toliko željeni trofej.

Nije naš as imao gotovo nikakvih problema u prva tri kola. Maksimalnim rezultatom je redom pobeđivao Tenisa Sandgrena, Pabla Kuevasa, Ričardasa Berankisa, a onda su usledila velika iskušenja.

U osmini finala je gubio 2:0 u setovima od mladog Italijana Lorenca Muzetija, ali je onda napravio veliki preokret i zakazao duel sa još jednim Italijanom, Mateom Beretinijem. 

ŠAMPANJAC SE HLADI! Đoković danas igra za titulu i istorijski podvig!

EPA

 

Bio je to veliki izazov za Đokovića. Rezultatski je lako dobio prva dva seta (6:3, 6:2), premda se vodila velika borba. Uspeo je Beretini da dobije treći set u taj-brejku, ali je Novak dobio četvrti set 7:5 i usledio je novi spektakl sa Nadalom.

Kao što je i sam Đoković rekao, bio je to njegov najbolji meč na Rolan Garosu i jedan od tri najlepša koja je odigrao u prebogatoj karijeri. Samo se tako i može pobediti Nadal na ,,Šatrijeu".

Hoće li Đoković biti spreman za finale?

Kada igrate protiv Nadala to od vas iziskuje kako fizičke tako i mentalne napore.

Dao je Novak sve od sebe u tom polufinalu, igrao u šestoj brzini i nesumnjivo, izgubio mnogo energije. Sa pravom se postavlja pitanje - hoće li biti spreman za veliko finale?

Poučeni iskustvom od ranije, odgovor je potvrdan.

ŠAMPANJAC SE HLADI! Đoković danas igra za titulu i istorijski podvig!

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

 

Nema dileme da se Đoković osetio pomalo ispražnjeno nakon trijumfa protiv najvećeg rivala, prisutan je i umor, ali je Nole takvog kova da će vrlo brzo povratiti fokus i biti spreman za Cicipasa. Svestan je i on da je pred njim šansa koju ne bi smeo da propusti.

Uostalom, ne moramo ići u daleku prošlost. Setimo se samo polufinala Vimbldona 2018. godine. I tada je Novak odigrao epski meč sa Nadalom koji se igrao u dva dana u kom je došao do pobede od 10:8 u petom setu. Sutradan je za rivala u finalu imao Kevina Andersona kojeg je dobio maksimalnim rezultatom.

Naravno, Cicipas je neuporedivo kvalitetniji od Andersona, ali ako Novak bude na svom prepoznatljivom nivou, ishod se zna.

Cicipasov put do Novaka

Stefanos Cicipas igra tenis života. Veliki je radnik i deluje da je sazreo kao igrač. Maksimalno je koncentrisan, posvećen i samo je pitanje dana kada će osvojiti Grend slem.

Igra veoma agresivno i ne libi se da odrizikuje u momentima kada se lomi meč.

Reklo bi se da je 22-godišnji Grk lakše došao do finala od Novaka. 

U prva dva kola nije izgubio ni set od Žeremija Šardija i Pedra Martineza, a potom je preokrenuo protiv Džona Iznera nakon što je izgubio prvi set. 

ŠAMPANJAC SE HLADI! Đoković danas igra za titulu i istorijski podvig!

EPA-EFE/ETTORE FERRARI

 

Bio je prilično ubedljiv u mečevima protiv Pabla Karenja-Buste i Danila Medvedeva pobedivši ih maksimalnim rezultatom. 

Potom je na red došlo čudno polufinale sa Aleksandrom Zverevom. Dobio je Cicipas prilično rutinski prva dva seta i delovalo je da će lako stići do finala. Međutim, usledio je pad u njegovoj igri i otišlo se u peti set, gde se Stefanos ipak konsolidivao i dobio taj deo igre 6:3.

Đoković i Stefanos na šljaci

Srbin i Grk su se do sada sastali sedam puta i Novak vodi sa 5:2 u pobedama. 

Kada je u pitanju šljaka, tu su odigrali tri meča i iz sva tri je kao pobednik izlazio Đoković. 

Poslednji duel imali su ove godine na mastersu u Rimu, kada je srpski teniser pobedio u polufinalu posle velike borbe u tri seta. Bio je to neverovatan meč, koji je prekidan zbog kiše, a kako je i sam Novak izjavio odlučio je samo jedan udarac. Vrlo lako je moglo da se desi da Cicipas pobedi i to uopšte ne bi bilo nezasluženo. Bio je Grk bolji tog prvog dana, a onda je Đokoviću stigla pomoć sa neba u vidu kiše i meč je nastavljen sutradan.

ŠAMPANJAC SE HLADI! Đoković danas igra za titulu i istorijski podvig!

EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

 

Zanimljivo da su se jedini put na nekom Grend slemu sreli prošle godine upravo na Rolan Garosu. I tada su igrali polufinale i tada je Novak trijumfovao nakon velike borbe u pet setova. 

Čeka nas spektakl! Novak želi 19, a Cicipas prvu Grend slem titulu. Ovo je meč koji bi u velikoj meri mogao da odredi dalji tok istorije "belog sporta".

Početak velikog finala zakazan je za 15. časova.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading