NESALOMIVI! Novak Đoković je najbolji kada je najteže, a ovaj podatak jasno govori da je najveći svih vremena!
Tanjug/Ap

I Novak i Rafa su već u poznim igračkim godinama i fascinantno je to kako njih dvojica još uvek vode glavnu reč kada su u pitanju najveći turniri.

Teniseri koji su u najboljim igračkim godinama poput Dominika Tima, Danila Medvedeva, Aleksandra Zvereva, Stefanosa Cicipasa, konstanto prete, ali, Grend slem trofeji gotovo po pravilu završe u rukama Srbina ili Španca.

Ne smemo nikako izostaviti ni Švajcarca Rodžera Federera.

Činjenica je da se nalazi u jako lošoj formi nakon povratka na teren, ali do pre samo godinu dana i on je vodio najveću bitku sa Đokovićem i Nadalom na najvećoj teniskoj pozornici. Tip igrača kakav je Federer nikako se ne sme otpisati i ne bi bilo veliko iznenađenje ako bi u svoje vitrine pridodao još neki pehar sa Grend slema, iako će u avgustu proslaviti 40. rođendan.

Za svakog profesionalnog sportistu je od ogromne važnosti da ga mimoiđu povrede. Nebrojano puta smo bili svedoci da su vrhunski teniseri, fudbaleri, košarkaši, atletičari bili na vrhuncu forme i onda bi ih povrede potpuno sasekle.

NESALOMIVI! Novak Đoković je najbolji kada je najteže, a ovaj podatak jasno govori da je najveći svih vremena!

Tanjug/Ap

 

Ali, kako je svojevremeno rekao legendarni Majkl Džordan: ,,Hiljadu puta sam pao i hiljadu puta ustao, zato sam postao najveći". 

Novakove povrede

Najbolji teniser sveta Novak Đoković se u ranoj fazi karijere suočavao sa brojnim problemima. Često je zbog problema sa disanjem prouzrokovanih alergijom bio primoran da predaje mečeve. Smetale su mu i visoke temperature i nije bio u mogućnosti da svoj najbolji tenis prikazuje na mestima gde su velike vrućine.

Onda je 2011. godine prešao na bezglutensku ishranu, pa smo videli verovatno i najbolju sezonu u istoriji tenisa, kada je Đoković imao neverovatnu seriju pobeda, osvojio tri Grend slema i postao prvi reket sveta. 

Ipak, daleko od toga da je od tada sve išlo glatko po Novaka. Pratili su ga povrede, ali on je svaki put pokazivao neverovatnu mentalnu snagu.

Već krajem te čuvene 2011. Đoković se suočio sa povredom leđa kada je morao da se povuče u polufinalnom meču Dejvis kupa protiv Huana Martina del Potra. 

Đokovićev problem sa zglobom

Đokovića je 2014. godine mučio zglob desne ruke. 

Bilo je to tokom mastersa u Monte Karlu. Stisnuo je zube i odigrao do kraja polufinale protiv Rodžera Federera, ali je izgubio u dva seta. 

Novaka su često tokom karijere pratile priče da bez razloga predaje mečeve i da često čak i izmišlja povrede. U Monte Karlu se borio da krajnjih granica, ali nije bio u stanju da napravi podvig. 

Noletova najteža povreda u karijeri

Uspeo je Novak da 2016. godine kompletira sve Grend slem titule, kada je u finalu Rolan Garosa pobedio Endija Mareja, ali od tada je usledio pad u njegovoj igri.

Taj pad je nastao i kao posledica problema se desnim laktom. Bila je to Đokovićeva hronična povreda koja mu je zadavala ozbiljne probleme i morao je da napravi pauzu. 

Povukao se 2017. godine u četvrtfinalu Vimbldona protiv Tomaša Berdiha nakon što je izgubio prvi set. Propustio je ostatak sezone i bio je primoran da se podvrgne operaciji desnog lakta. 

Veliki povratak Novaka Đokovića

I kada su ga mnogi otpisali Novak je, kao i mnogo puta tokom karijere pokazao svoj šampinski mentalitet. 

Nije se proslavio na Australijan openu 2018. godine, usledila je turneja u Americi za zaborav, a onda je na red došao Vimbldon.

Bio je to Grend slem na kojem je Novak svima poslao jasnu poruku - Vratio sam se!

NESALOMIVI! Novak Đoković je najbolji kada je najteže, a ovaj podatak jasno govori da je najveći svih vremena!

EPA-EFE/WILL OLIVER

 

U neverovatnom polufinalu koje se igralo dva dana pobedio je velikog rivala Rafaela Nadala u pet setova, a onda u meču za trofej savladao Kevina Andersona sa 3:0.

Nakon toga je svima bilo jasno da je Novak Đoković mentalna gromada. 

Predaja na US openu

Međutim, već 2019. godine Novak se suočio sa novom povredom.

Ovoga puta mučilo ga je levo rame. 

Bio je veliki favorti na US openu, ali je bio primoran da preda meč Stenu Vavrinki u četvrtom kolu

Novak Đoković - nesalomivi!

Da Novak Đoković nije čovek sa ove planete, potvrdio je i ove godine na Australijan openu.

Igrao je meč trećeg kola protiv Amerikanca Tejlora Frica kada mu je pukao trbušni mišić. Mnogi bi tada odustali, ali ne i Novak, jer istinski šampioni ne odlaze dok ne ostave srce na terenu. Uložio je neverovatan napor, prošao kroz pravu golgotu i pobedio Frica, te se plasirao u osminu finala gde ga je čekao Kanađanin Miloš Raonić.

O ozbiljnosti povrede znaćemo više na kraju godine, kada će izaći film o tom teškom periodu za Novaka.

Iako je igrao sa očiglednim poteškoćama, Đoković je išao do samog kraja ne obazirući se da bi možda mogao da dodatno pogorša povredu.

NESALOMIVI! Novak Đoković je najbolji kada je najteže, a ovaj podatak jasno govori da je najveći svih vremena!

EPA

 

Uspeo je da osvoji Australijan open tako što je u finalu u tri seta pobedio Danila Medvedeva i stigao do svoje 18. Grend slem titule u karijeri.

Sada je Novak potpuno zdrav, sprema i silno motivisan da napadne trofej na Rolan Garosu.

Biće jako teško, okršaj sa Nadalom moguć je već u polufinalu, a sa Federerom u četvrtfinalu.

Ipak, Novak je uvek bio najbolji kada je najteže i zbog toga je već sada verovatno i najbolji teniser u istoriji.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading