KAD SE BAJKA PRETVORI U NOĆNU MORU! Igrao je finale Rolan Garosa protiv Rafaela Nadala, a onda je dobio najdužu zabranu u istoriji tenisa!
EPA

Mariano Puerta rođen je 1978. godine u Kordobi gde je načinio je svoje prve teniske korake.  Poput većine svojih zemljaka, specijalizovao se za šljaku.

U Palermu 1998. godine osvojio prvi ATP turnir u svojoj karijeri, da bi dve godine kasnije na trofejne vitrine postavio pehar sa turnira u Bogoti. Iste godine igrao je četiri finala, ali nije bio uspešan. Tada je završio sezonu kao 21. teniser na ATP listi.

Ipak, kada su svi pomisli da bi mladi Argentinac mogao da se ustali među najbolje rangiranim teniserima, usledio je vrtoglav pad na listi praćen lošom formom i povredama.

KAD SE BAJKA PRETVORI U NOĆNU MORU! Igrao je finale Rolan Garosa protiv Rafaela Nadala, a onda je dobio najdužu zabranu u istoriji tenisa!

EPA/ Guillermo Legaria

 

 

Puerta 2003. godinu neće pamtiti po dobrom jer je suspendovan na dve godine zbog nedozvoljenih supstanci. Argentinac se branio da se to desilo zbog lekova koje mu je doktor prepisao u cilju lečenja od astme. Ipak, sankcija je smanjena na devet meseci, a on se potom vratio na teren.

Mnogi su na prvu pomislili da je 2005. godina bila zlatna za njega. Došao je na Rolan Garos kao 37. teniser na ATP listi. U četvrtfinalu je savldao Žljerma Kanjasa u maratonskom meču od setova, a zatim je napravio fantastičan preokret protiv Nikolaja Davidenka i takođe slavio posle dugih pet setova.

U finalu ga je čekao okršaj sa mladim Rafaelom Nadalom koji je te godine debitovao na drugom grend slemu u sezoni.

Argentinac je sjajno počeo meč, dobio je prvi set u taj-brejku, ali onda je Nadal dokazao zašto će u budćnosti dobiti nadimak "Kralj šljake“, pobedivši u sledeća tri seta osvojio je prvi od 13 trofeja na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Puerta je nakon ovog finala postao deveti teniser sveta, ali onda kreće nova zavrzlama u njegovoj karijeri. U decembru iste godine ponovo je bio pozitivan na doping. Tada  dobija suspenziju od osam godina, što je najduža kazna u istoriji tenisa. Takođe, oduzeti su mu svi bodovi, a morao je i da vrati novčani iznos koji je osvojio na Rolan Garosu.

Sportski arbitražni sud 12. jula 2006. ublažio je njegovu kaznu sa osam na dve godine, jer su utvrdili da je količina nedozvoljenih supstanci bila premala za ikakvav uticaj na njegov performs.

KAD SE BAJKA PRETVORI U NOĆNU MORU! Igrao je finale Rolan Garosa protiv Rafaela Nadala, a onda je dobio najdužu zabranu u istoriji tenisa!

EPA/Oliver Hostel

 

 

On se 2007. godine vratio na teren, ali nikada više nije ostvario nijedan zapažan rezultat, niti je ikada više igrao finale bilo kog turnira, dve godine kasnije odlučio je da penzioniše u 31. godini života.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading