SLEDI KRAJ DOMINACIJE! Ovo je pet razloga zbog kojih će Novak srušiti Rafu na Rolan Garosu!
EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Borba za trofej u "večnom gradu" otkrila je mnogo toga!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izgubio je u finalu mastersa u Rimu od Rafaela Nadala posle velike borbe u tri seta.

Ali, taj meč bio je samo uvertira pred vrhunac sezone na šljaci - Rolan Garos, koji počinje 30. maja.

Uprkos porazu, Novak iz "večnog grada" vidi svetlost u "gradu svetlosti", a mi smo izdvojili pet razloga zbog kojih Đoković ima lepu priliku da prekine Nadalovu dominaciju u "bulonjskoj šumi".

1. Novakova fizička pripremljenost

Novak je u Rimu izgledao sjajno, to se pre svega odnosi na njegovu fizičku pripremljenost. Očito je napravio dobru odluku da propusti masters u Madridu kako bi što odmorniji bio za nastavak sezone.

SLEDI KRAJ DOMINACIJE! Ovo je pet razloga zbog kojih će Novak srušiti Rafu na Rolan Garosu!

Tanjug/Ap

 

U subotu je zbog kiše bio primoran da odigra skoro dva cela meča (nastavak četvrtfinalnog duela protiv Stefanosa Cicipasa, pri vođstvu Grka 6:4, 2:1 i polufinale sa Lorencom Sonegom). Na terenu je proveo skoro pet sati, a onda je u nedelju igrao finale sa Rafaelom Nadalom. Fascinantno je da Novak uopšte nije izgledao umorno, naprotiv, u jednom momentu je delovalo kao da ima više snage od Španca, što je svakako dobar znak pred predstojeći Grend slem, gde mu predstoje mečevi na tri dobijena seta.

2. Đoković ima jasan cilj

Đoković u poslednje vreme sve više ističe kako su mu na listi prioriteta Grend slemovi, naročito nakon obaranja rekorda Rodžera Federera po broju nedelja na prvom mestu ATP liste.

Već ove godine bi teoretski mogao nadmaši rekord Španca i Švajcarca po broju najprestižnijih trofeja (Novak ih je osvojio 18, a Rafa i Rodžer dva više).

SLEDI KRAJ DOMINACIJE! Ovo je pet razloga zbog kojih će Novak srušiti Rafu na Rolan Garosu!

Tanjug/Ap

 

Nakon osvojenog Australijan opena, Novak je poručio da mu je cilj da tempira formu za Rolan Garos. Upravo to je i uradio. U Rimu je bio blizu maksimuma, a turnir u Beogradu poslužiće mu da izbrusi formu i naoštren dočeka Rolan Garos.

3. Noletov gotovo besprekoran forhend

Ono što posebno raduje jeste činjenica je Novaku forhend u prestonici Italije funckionisao gotovo besprekorno. Odlično je sa tim udarcem gradio poene, a često je znao i da kratkim dijagonalama iz defanzive preuzme inicijativu. 

Premda je upravo forhendom napravio verovatno i ključnu grešku, kada je u odlučujućem setu finala pri rezultatu 2:2, na brejk loptu, pogodio mrežu, Novak može da bude prezadovoljan kako ga je slušao forhend, iako mu je to slabiji udarac.

SLEDI KRAJ DOMINACIJE! Ovo je pet razloga zbog kojih će Novak srušiti Rafu na Rolan Garosu!

EPA/Ettore Ferrari

 

Sa druge strane, iz bekhenda je pravio neke nekarakteristične greške, ali je za očekivati da mu i taj udarac proradi u Parizu.

4. Nadalova ranjivost

Primetno je da Nadal ne blista od početka sezone. Za njegove standarde, imao je prilično skromne rezultate na omiljenoj mu podlozi.

U Monte Karlu ga je pobedio Andrej Rubljov u četvrtfinalu, dok je u istoj fazi turnira izgubio od Aleksandra Zvereva na mastersu u Madridu. Jeste osvojio Barselonu i Rim, ali su primetne i pukotine u njegovoj igri, koje ranije nismo viđali.

SLEDI KRAJ DOMINACIJE! Ovo je pet razloga zbog kojih će Novak srušiti Rafu na Rolan Garosu!

EPA-EFE/ETTORE FERRARI

 

Gotovo tokom čitave sezone na narandžastoj podlozi Rafa se muči sa bekhendom, a ni servis mu ne funkcioniše na zavidnom nivou (izuzetak je finale Rima protiv Đokovića, gde je servirao gotovo perfektno). Takođe, u pojedinim trenucima je Nadal bio prilično neodlučan, što ukazuje na to da ne puca od samopuzdanja.

5. Novakov drugi udarac u poenu

Servis i ritern spadaju u najjača oružja i daju ton poenu, ali drugi udarac je od ogromne važnosti. Upravo na tome Novak insistira poslednje dve, tri godine. 

Posle kvalitetnog početnog udarca, potrebno je dotući protivnika ili steći kontrolu u poenu. To je ono što je Novaku nedostajalo protiv Nadala u finalu Rima. Često je znao da drugim udarcem napravi neiznuđenu grešku iz povoljnjih pozicija na terenu.

Ukoliko bi to doveo do perfekcije za Rolan Garos, a jasno je da će tome posvetiti dodatnu pažnju, imaće veliku šansu da po osvoji 19. Grend slem trofej. Na taj način bi postao jedini teniser u istoriji koji je svaki slem osvajao barem po dva puta.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading