Nemanja Matić
EPA/PETER POWELL
Nemanja Matić

EPA/PETER POWELL

Nemanja Matić, Foto: EPA/PETER POWELL

Sportske igre mladih (SIM) ove godine srušile su sve rekorde po broju učesnika i mestima takmičenja, što sa ponosom ističe regionalni predsednik SIM Zdravko Marić.

Takmičenja i Karavan radosti i prijateljstva organizovani su u više od 220 gradova i mesta u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, a po statistici organizatora prošlo je više od 170.000 učesnika.

"Ovo su nam rekordne igre, deca se prijavljuju svake godine u još većem broju, što je nama najveća satisfakcija. Prelepo je videti ih na Rivi iz sve tri zemlje, kao i u finalima kako podrdžavaju jedni druge i kako se raduju, svojim ali i pobedama drugara, u duhu fer pleja. To je i povod zašto su igre osnovane i trudićemo se u novoj sezoni da budemo još bolji", rekao je Marić.

Po tradiciji u Splitu je krajem avgusta održano veliko Međunarodno finale, koje je završeno velelepnim vatrometom.

Ove godine pobedila su deca kroz fer plej, sport, druženje i zabavu, a dečacima i devojčicama iz Srbije pripalo je čak 36 medalja (10 zlatnih, 14 srebrnih i 12 bronzanih), najviše od svih gledajući odličja.

Ipak, prema pravilniku SIM, pobedu u ukupnom plasmanu osvaja onaj sa najviše zlatnih medalja, pa je veliki prelazni pehar pripao domaćinu Igara u Splitu (11 zlata).

Veliki aplauz dobili su i ambasadori SIM, fudbalske zvezde Mančester Junajteda, Real Madrida i Juventusa, Nemanja Matić, Luka Modrić i Miralem Pjanić, koji su se prisutnima obratili preko velikog led ekrana putem "lajv starima", a prisustvovali i nekada uspešni sportisti iz Srbije Željko Tanasković i Nenad Borovčanin, ambasador Igara Predrag Mijatović, kao i treneri Slaven Bilić, Zlatko Dalić..