Vladimir Putin
EPA Charles Platiau Pool
Vladimir Putin

EPA Charles Platiau Pool

Vladimir Putin, Foto: EPA Charles Platiau Pool

Rusiji je zabranjeno učestvovanje na najvećim svetskim sportskim takmičenjima u sledeće četiri godine, uključujući sledeće letnje i zimske olimpijske igre i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine zbog manipulacija uzorcima i rezultatima testiranja na doping.

Putin je najavio da će Rusija analizirati odluku za koju je rekao da "miriše" na politiku i nije u interesu sporta.

Izvršni odbor Svetske antidoping agencije odluku je doneo na temelju zaključka da je Moskva podmetala lažne dokaze i brisala dokumente povezane sa pozitivnim analizama na testiranjima u laboratorijskim podacima koji su mogli da pomognu da se otkriju sportisti koji su koristili nedozvoljena sredstva.

Putin je na konferenciji za novinare održanoj u Parizu posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao da zaključci Agencije ne sadrže optužbe upućene ruskom olimpijskom odboru.

"Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda ona mora da se nadmeće pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka Agencije krši povelju. Imamo temelja za žalbu", rekao je Putin.

Svaka kazna mora da bude individualna i povezana s onim što je napravila neka osoba, rekao je ruski predsednik dodavši da kazna ne može da bude kolektivna niti da se odnosi na ljude koji nemaju veze s prekršajem.

"Temelj odluke o kolektivnoj kazni nije briga o čistoći međunarodnog sporta, nego politička odluka koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskog pokreta", rekao je Putin.