KRALJ I VEST SU MU BILI KLJUČNI Mateus govorio o danima u Humskoj na dvadesetogodišnjici od Njukasla
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Danas je tačno dvadeset godina od Partizanovog legendarnog podviga, koji je kao prvi tim iz Srbije ušao u novi format grupne faze Lige šampiona.

Ovom zlatnom momentu u istoriji crno-belog tima pored igrača, kumovao je naravno i trener Lotar Mateus, legendarni nemački as, kome je Partizan bio tek drugi posao u trenerskoj karijeri.

U intervjuu se vividno seća svakog momenta u klubu, a posebno utakmice sa Njukaslom.

- Šanse da se prođe ta poslednja runda nisu bile velike. Sećam se da je tim Njukasla imao tržišnu vrednost 540.000.000 evra ili nemačkih maraka, ne sećam se šta je tada važilo, a Partizan je vredeo 38.000.000. Samo želim da istaknem tu razliku, ali novac nije uvek presudan. Imali smo dobar duh u timu i dobre nove igrače. Promenili smo dvojicu-trojicu igrača, prodali smo Troboka, Lazovića, zaradili dobar novac. Vratio se golman Kralj - priseća se Mateus.

Ivica Kralj se vratio sticajem okolnosti.

- Viđao sam ga posle svakog treninga kako se šali sa našim trenerom golmana i ostalim ljudima i kako igra nožni tenis. Pitao sam Marka Vjetrovića, moga prevodioca, ko je taj čovek. On mi je rekao da je to Kralj, bivši reprezentativni golman, koji je branio u Holandiji. Rekao sam mu: „Hej, potreban nam je golman, a on je izgleda još u formi, voleo bih da popričam sa njim“. Kralj je bio pred krajem karijere. Rekao sam mu: „Izgledaš srećno dok igraš fudbal, zašto ne bi trenirao sa nama, možda možeš da mi pomogneš, da pomogneš nama, Partizanu“? Kratko sam porazgovarao s njim, dva dana kasnije mi je prišao i rekao: „Spreman sam da budem deo vašeg tima" - ispričao je Lotar.

Tariba Vesta je angažovao samo za specijalne utakmice.

-Svi na svetu su znali za Tariba Vesta, šta on može u Partizanu!? Ali znao sam njegove menadžere i znao sam da je imao problem sa kolenom. Želeo je da igra za neke druge klubove. Igrao je u Engleskoj, Italiji, Španiji, Nemačkoj... Rekao sam mu: „Taribo, sa takvim kolenom nećeš naći novi klub. Ali, meni nisi potreban za svaku utakmicu, ne moraš da dođeš ni na svaki trening, potreban si mi za posebne utakmice“. Njegova plata je bila 10.000 dolara mesečno. Ni dolar više! - kaže nemački stručnjak.

Prisetio se grupne faze.

- U Marseju smo odigrali najboljih 60 minuta u Ligi šampiona! Stvar je bila u tome što Delibašić nije postigao golove, a imao je dve-tri šanse, a onda je simulirao, poleteo je u šesnaestercu i dobio crveni karton. I onda se pojavio Drogba, koji je postigao tri gola. Bilo je isto i u Beogradu, u poslednjoj utakmici protiv Marselja smo odigrali jako jako dobro, kada smo mogli da pobedom pređemo u Kup UEFA. Odigrali smo minimum ravnopravan meč sa Real Madridom u gostima, primili smo gol iz čistog ofsajda od Raula posle kornera. Mi smo krenuli da izlazimo, a Raul je ostao na drugoj stativi i bio je to ofsajd. Što se tiče utakmice kod kuće, sećate se verovatno šanse Saše Ilića u poslednjem minutu. Ali, to je fudbal. Bio sam i do današnjeg dana sam ponosan na taj tim - istakao je Mateus.

Nije baš na najbolji način otisao iz Partizana, i dalje mu se duguje novac.

- Imao sam ugovor, ali Partizan ga nije poštovao. Nije pratio ugovor koji smo potpisali godinu pre. I do dan danas mi pripada dosta novca (smeh), ali drago mi je što sam bio deo tog tima te godine.

I dalje prati srpsku ligu.

- Pratim posebno Partizan. I stvarno nisam srećan kada vidim rezultate. Ali, tako je kako je, moraju da preguraju ove momente i da se vrate kao bolji -savetuje Mateus.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading