REAL JE BAŠ MOĆAN, ALI PARTIZAN IMA OBRADOVIĆA Šta će presuditi u duelu crno-belih i madridskog velikana?
Foto: Tanjug/Tanjug/Sava Radovanović

Utakmicama između Real Madrida i Partizana, odnosno Monaka i Makabija počinje Top 8 Evrolige.

Real je jedan od glavnih favorita za titulu, a Partizan najprijatnije iznenađenje. Španski velikan je regularni deo sezone završio na trećem mestu, dok su crno-beli bili šesti.

Jedan brejk (ne) menja sve

Navijači Partizana nisu mogli da požele bolji povratak u elitno takmičenje. Uželeli su se "grobari" najbolje evropske košarke i "Arena" je na gotovo svakom meču bila ispunjena do poslednjeg mesta. Ne postoji igrač koji ne voli da igra u takvoj atmosferi, kao što ne postoji ni bilo koji klub koji je favorit u Beogradu.

Imajući u vidu da se igra po sistemu 2-2-1, jedan brejk bi mogao da bude presudan.

Real igra dosta dobro na svom parketu, ali daleko od toga da je Madrid neosvojiva tvrđava. Sa druge strane, Partizan je dosta dobar gost sa skorom 8-9. 

REAL JE BAŠ MOĆAN, ALI PARTIZAN IMA OBRADOVIĆA Šta će presuditi u duelu crno-belih i madridskog velikana?

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

 

Ono što je zanimljivo, obe utakmice Reala i Partizana u regularnom delu sezone igrale su se na veliki broj poena. "Kraljevski" klub je u Madridu slavio 105:97, dok je u Beogradu bilo 104:90 za "parni valjak".

Takođe, veoma je važan i psihološki aspekt. Ako Real povede sa 2:0, košarkaši Partizana će biti pod velikim pritiskom znajući da nemaju pravo na kiks. Čak i pored činjenica da će igrati pred svojim navijačima, neće biti nimalo lako da ostvare dva trijumfa. Sa druge strane, dođe li tim Željka Obravodića do brejka u prve dve utakmice, šanse za plasman na fajnal for drastično rastu. Biće puni samopouzdanja, svesni prilike kakva im se ukazuje, teško da će prokockatki brejk prednosti.

Obradović protiv Matea

Objektivno, Real je kvalitetniji tim od Partizana, a uz to ima i iskusnije igrače. Međutim, u plej-ofu je od ogromne važnosti i strategija i biće potrebno mnogo prilagođavanja, a u takvim okolnostima boljeg trenera u Evropi od Željka Obradovića nema. U prilog tome govori i činjenica da je popularni Žoc slavio 20 puta u plej-ofu i da je izgubio samo jednom!

REAL JE BAŠ MOĆAN, ALI PARTIZAN IMA OBRADOVIĆA Šta će presuditi u duelu crno-belih i madridskog velikana?

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

 

S druge strane, Hesus Ćuz Mateo je pred najvećim izazovom od prvog dana trenerskog posla. Na klupu Reala došao je kao asistent Pablu Lasu. Sigurno ne bi zauzeo tu poziciji da Laso nije doživeo srčani udar u julu prošle godine. Vodio je Saragosu, Fuenlabradu, Unikahu, bio u Kini i to uglavnom po sezonu-dve bez trofeja. 

Ko su ključni igrači Reala?

Bosanskohercegovački reprezentativac Džanan Musa je prvi strelac tima sa 15.5 poena po meču. Slede ga Gabrijel Dek sa 11.9, Mario Hezonja sa 10.3 i Valter "Edi" Tavares sa 10.2 poena.

Musa igra košarku karijere i posle brojnih padova, pa ponovnog dizanja dostigao je predodređeni vrhunski evroligaški nivo Dek i Geršon Jabusele su čvrsta rotacija krilnih centara, koji nisu slaba tačka u napadu. Igrač serije je Mario Hezonja, zavistan od raspoloženja i samopouzdanja.

REAL JE BAŠ MOĆAN, ALI PARTIZAN IMA OBRADOVIĆA Šta će presuditi u duelu crno-belih i madridskog velikana?

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

 

Ne sme se zaboraviti ni Serhio Ljulj. Čovek za velike utakmice i tesne završnice. Uz njega tu su Serhio Rodrigez i Rudi Fernandez. Iako već u poznim godinama, svi su oni igrači koji jednim potezom mogu da reše utakmicu.

Prva utakmica na programu je u utorak od 20.45. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading