RIVALI CRNO-BELIH Partizanu prete i Srbi, "reprezentacija" i renovirani Gent
Foto: ALO/Marko Metlaš

Eliminacijama Dunajske strede, Sočija i Santa Klare Partizan je ostvario istorijski uspeh i plasirao se u prvu grupnu fazu Lige konferencije, novoformiranog takmičenja pod okriljem UEFA. 

Partizan će tako tokom jeseni igrati protiv Genta, Flore i Anortozisa i ne bi smeo da ima probleme da bude makar drugi, što je pozicija koja vodi u šesnaestinu finala, odnosno plej-of protiv trećeplasiranih iz Lige Evrope. Prvoplasirani iz grupe će direktno u osminu finala. 

Gent je prošle sezone igrao protiv Zvezde u Ligi Evrope i oba puta izgubio (0:2 i 1:2), ali je ekipa sad potpuno drugačija. Na klupi je drugi trener, ekipu vodi Hans Vanhezebruk, a uz to je klub napustio najbolji strelac ekipe Roman Jaremčuk.

Gent je imao lakši put do grupe od Partizana. Prvo su Belgijanci izbacili norvešku Valerengu, potom Rigu iz Letonije i na kraju poljskog debitanta u Evropi, ekipu Rakova (poraz 0:1 i pobeda 3:0). Novi napadači, Đani Bruno i Tarik Tisudali su se već nametnuli, a glavni igrač ekipe je Vadis Ođiđa-Ofoe koji je lane dao gol na "Marakani". Gent je pre nekoliko dana privukao pažnju i dovođenjem srpskog napadača Darka Lemajića, za kojeg su platili letonskom RFS-u 1.000.000 evra. 

Debitant u grupnoj fazi bilo kog evropskog takmičenja je Flora. Šampion Estonije je jedan od klubova koji zahvaljujući novom UEFA takmičenju ove sezone prvi put učestvuju u grupnoj fazi u Evropi. Oni su to uspeli da ostvare iako su u dve kvalifikacione runde bili eliminisani. Posle eliminisanja Hibernijansa sa Malte, usledila su dva poraza od varšavske Legije. Preselili su se u borbu za Ligu Evrope, ali je posle penala od njih bila bolja kiparska Omonija. Na kraju su se "spustili" do plej-ofa Lige konferencija, gde su uspeli da eliminišu Šamrok i tako ostvare istorijski rezultat.

U Flori ne igra nijedan stranac, i trener im je domaći i ima samo 34 godine. Jirgen Hen je na klupu Flore već tri godine, radi odlično, pa ne čudi što Flora ima čak 10 reprezentativaca Estonije. 

Anortozis se posle 13 godina vraća na evropsku scenu. Klup sa Kipra je davne 2008. bio deo grupne faze Lige šampiona, ali su u međuvremenu imali mnogo razočaranja i finansijskih problema. Sad su se konsolidovali i tokom leta uspeli da se konačno vrate u grupnu fazu UEFA takmičenja. Ispali su od Rapida iz Beča iz kvalifikacija za Ligu Evrope (poraz 3:0 pa pobeda 2:1), da bi potom eliminisali izraelski Hapoel Ber Ševu (0:0 i pobeda 3:1).

Zanimljivo je da su se Anortozis i Partizan već jednom sreli u Evropi, ali davne 1963. godine, na početku takmičenja u Kupu šampiona. Partizan je slavio 3:1 i 3:0. Najpoznatije ime sadašnje ekipe je Kajl Laferti, bivši napadač Rendžersa, Palerma i Sanderlenda, a tu je i srpski internacionalac Miloš Deletić. Radi se o nekadašnjem fudbaleru Vojvodine, Napretka, Jagodine i Radnika iz Surdulice, koji je tri godine igrao za AEL Limasol, potom prešao u grčki AEK, a ovog leta stigao na pozajmicu u Anortozis.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading