Mihael Šumaher
Tanjug
Mihael Šumaher

Tanjug

Mihael Šumaher, Foto: Tanjug

Mihael Šumaher, sedmostruki svetski prvak u Formuli 1, doživeo je tešku povredu glave 29. decembra 2013. na skijanju u francuskim Alpama, udarivši glavom o stenu. Iako je nosio zaštitnu kacigu, povrede su bile ozbiljne, pa je hitno prebačen u bolnicu u Grenoblu gde je posle dve operacije stavljen u indukovanu komu.

Pet meseci kasnije prebačen je sa intenzivne nege u deo za rehabilitaciju, a juna 2014. je iz Grenobla premešten u Univerzitetsku bolnicu u Lozani. U septembru iste godine stigao je u svoj dom u švajcarskom Glandu, mestašcu na obali Ženevskog jezera.

Od tada mediji samo nagađaju o njegovom zdravstvenom stanju, a porodica se ne oglašava. Šumaherova zdravstvena situacija tako je postala jedna od najvećih tajni današnjeg sporta.

PROČITAJTE JOŠ:

Deo medija navodi da Šumaher bespomoćno leži u bolničkom krevetu, dok drugi tvrde kako samostalno hoda po kući i da se oporavak dobro odvija. Takođe, postoje i spekulacije o tome koliko košta njegova medicinska nega, pa se tako spominje i brojka od 55.000 evra mesečno.

Jedna od osoba koja se brine da Šumaherovo stanje ostane u tajnosti je menadžerka Sabine Kem, koja povremeno šalje izjave za štampu, ali su one uopštene i govore o tome da njegova porodica pokušava učiniti sve najbolje kako bi se oporavio.

"Razumem da ljude zanima Šumaherovo zdravstveno stanje, međutim, njegova porodica želi zadržati svoju privatnost", poručila je Kem u više navrata.

Među onima koji znaju kako je njegovo stanje, sigurno je i predsednik Međunarodne automobiliske federacije (FIA) Žan Tod, ali i bivši Ferarijev šef i veliki Šumaherov prijatelj takođe o svemu ćuti. Tod je u svom poslednjem razgovoru za medije govorio o Formuli 1, ali nije želeo da otkriva detalje o Šumaheru.

Nemac je tokom karijere osvojio rekordnih sedam titula svetskog prvaka i ostvario rekordnu 91 pobedu. Prve dve šampionske titule osvojio je kao vozač Benetona (1994, 1995.), a od 2000. pa do kraja 2004. Šumaher je osvojio pet titula u seriji vozeći za Ferari.

Nastupio je na 308 grand pri trka, a 155 puta se peo na jednu od stepenica pobedničkog postolja.

Šumaher će 3. januara proslaviti 50. rođendan.