Vaterpolo
AP
Vaterpolo

AP

Vaterpolo, Foto: AP

Vaterpolo reprezentacija Srbije mečom u Beogradu protiv Australije večeras kreće napad na zlatnu medalju Svetske lige i olimpijsku vizu za Tokio.

Na kultnom baznu Tašmajdan tim Dejana Savića je veliki favorit ne samo protiv Australije i grupe u kojoj su još Hrvatska i Kazahstan, već i celog turnira.

Nenad Peruničić

M. Metlaš

Da "Delfini" vole takmičenje u Svetskoj ligi pokazuje i podatak da su pet puta bili najbolji u poslednjih šest godina (prošle prvak bila Crna Gora baš eliminacijom Srbije pre Završnog turnira), a od 2005. samo su na tri od 14 turnira ostali bez najsjajnijeg odličja.

Pored prve šanse za Igre u Japanu, trofeja i novčane nagrade od 350.000 dolara, Beograd će biti svedok istorijskog trenutka jer će se u vaterpolu prvi put koristiti VAR tehnologija.

Vaterpolisti

Alo/Marcel ter Bals

Selektor reprezentacije Srbije Dejan Savić i kapiten Filip Filipović ističu da spremno čekaju početak Završnog turnira.

"Pripreme za Svetsku ligu su gotove. Šta smo uradili, uradili smo. Pristupili smo malo drugačijoj metodologiji rada, jer je sezona za igrače bila veoma naporna. Zato je fokus u našem radu bio na oporavku. Ulog je veliki, nije samo borba za prvo mesto i zlatnu medalju, već i za mesto na Olimpisjkim igrama. Uveren sam da ćemo dati svoj maksimum i da ćemo pokušati da osvojimo pehar. Očekujemo veliku podršku navijača", poručio je Savić.

Filip Filipović

Tanjug/AP

Filip Filipović, Foto: Tanjug/AP

Filipović je naglasio da naporna sezona nije i neće biti nikakvo opravdanje za nastup na Finalnom turniru Svetske lige.

Dejan Savić

Alo/V.Marković

Dejan Savić, Foto: Alo/V.Marković

"Igra se za reprezentaciju i zna se kako se nastupa za nacionalni tim. Svaka priča o iscrpljenosti u tom slučaju je suvišna. Ekipa je pre svega zdrava, i to mi je drago. Spremo se i idemo od utakmice do utakmice, bez preskakanja protivnika. Siguran sam da ćemo se blagovremeno adaptirati, a iskreno se nadam da kriterijum suđenja neće neće biti kao u Zagrebu na Evropa kupu, jer nas u tom slučaju čeka velika nepoznanica. Ne samo nas, već i publiku koja će doći na bazen. Što se tiče ostalih pravila, po mom mišljenju ona su više kozmetičke prirode, ali ima ljudi koji znaju vaterpolo bolje od nas", rekao je Filipović.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Srpski tim je pretrpeo i promenu dan pre početka, pa je tako Ognjen Stojanović zamenio Nikolu Dedovića koji je dobio boginje.

Svečano otvaranje turnira zakazano je večeras za 18.30, a reprezentacija Srbije protiv Australije igra od 21 sat.