šah -dodela nagrada
Nenad Vujanović
šah -dodela nagrada

Nenad Vujanović

šah -dodela nagrada, Foto: Nenad Vujanović

Domaći šah ima svetlu budućnost. Teodora Injac i Aleksandar Inđić su dokaz toga.

Teodora (20) i Aleksandar (25) po treći put u karijeri postali su šampioni Srbije. Oni su ove nedelje u Vrnjačkoj Banji došli do trona u ženskoj, odnosno muškoj konkurenciji 14. pojedinačnog prvenstva naše države.

Beograđanka, inače članica šahovskog kluba Jelica PEP, od 2018. godine suvereno čuva epitet najbolje u Srbiji. Vredi pomenuti i to da joj je titula velemajstora izmakla za pola boda pa će već na narednom takmičenju imati priliku da do nje dođe.

- Jako sam srećna, pre svega jer je konkurencija bila zaista jaka. Drago mi je što sam po treći put zaredom došla do titule. To dodatno daje na značaju i mogu da kažem da sam prezadovoljna - kaže Teodora za "Alo!".

Ona je u oktobru u Valjevu osvojila titulu sa ekipom Jelice, ali kako kaže, draža joj je ova iz Vrnjačke Banje.

- Drugačiji su tipovi turnira u pitanju, ali mislim da mi je ova titula malčice draža - kaže uz osmeh Teodora, a onda nam objašnjava kako je počela da se bavi šahom:

- Šahom sam počela da se bavim sa osam godina kada je u školu stigla šahovska sekcija. Nisu me privlačili klasični sportovi. Osetila sam da je šah pravi sport za mene i on me praktično čini srećnom. Mnoge devojčice odlučuju se za nešto drugo, a ja sam se pronašla u šahu.

Situacija sa korona virusom usporila je sve, pa i Teodorine planove. Ipak, ona je ciljeve postavila, a ako ovako nastavi nema sumnje da će ih i ostvariti.

- Epidemiološka situacija je zaustavila sve pa i šah. Imamo tu sreću da mi šahisti možemo da igramo i preko interneta, ali naravno da više volimo da se nađemo kraj table. Nadam se da će se situacija poboljšati. Stanje je takvo da su planovi stopirani za sada. Želim da nastavim da osvajam trofeje i da se što je duže moguće bavim šahom.

Što se tiče muškaraca, borba za titulu trajala je do poslednjeg poteza. Čak četvorica šahista imali su priliku da u poslednjem kolu promene poredak na tabeli i dođu do trona, ali je na kraju najuspešniji bio Aleksandar Inđić. Član šahovskog kluba Itaka uspeo je da osigura treću titulu na prvenstvu Srbije u karijeri. Prethodnu je osvojio 2018. godine.

- Drago mi je što sam po treći put postao šampion Srbije. Situacija sa korona virusom malo je usporila i zakomoplikovala tok turnira, ali sam jako zadovoljan prikazanim. Imao sam nešto slabiji početak, ali sam se probudio kada je bilo najbitnije - rekao nam je Inđić.

Neizvesno je bilo do samog kraja, a poslednja partija i remi protiv Roberta Markuša donela mu je trofej.

- Mogao sam dan ranije da rešim pitanje pobednika turnira da sam pobedio, ali sam rizikovao pa je poslednja partija bila presudna. Na svu sreću dobro se završilo po mene.

Aleksandar nije siguran da li je došlo vreme za smenu generacija u srpskom šahu, ali kako kaže, vreme radi za one nešto mlađe.

- Možda je malo više želje i borbe presudilo ovaj put. Nisam siguran da li je došlo do smene generacija, ali vreme, svakako, radi za nas tako da će sve bolje ići sa godinama - kaže Inđić i dodaje da je prestao da planira naredne poteze u karijeri:

- Imao sam ozbiljne planove, ali sam prestao da planiram nakon čitave situacije sa pandemijom, tako da videćemo šta nas čeka u budućnosti.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: