Tanasković predsednik ESF
Savez za školski sport
Tanasković predsednik ESF

Savez za školski sport

Zeljko Tanaskovic i Bozidar Maljkovic, Foto: Savez za školski sport

Proslavljeni odbojkaš Željko Tanasković, koji je 15 godina uspešno na čelu Saveza za školski sport Srbije, izabran je za predsednika Evropske federacije školskog sporta (ESF). Po ko zna koji put se pokazalo da se dobar rad ceni i da Srbiju itekako poštuju u svetu. Odluka je doneta na Kongresu ISF (Svetske školske sportske federacije). Uz održan Kongres u hotelu Crown plaza, koji je vodio predsednik ISF Loren Petrinka, na kome je prisustvovalo preko 100 funkcionera iz inostranstva, održana je i proslava povodom 50 godina postojanja Saveza za školski sport Srbije. Stranim delegatima obratili su se i Božidar Maljković (predsednik Olimpijskog komiteta Srbije) i Predrag Peruničić (državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta).

Tanasković predsednik ESF

Savez za školski sport

Obracanje Zeljka Tanaskovica po zavrsetku Skupstine, Foto: Savez za školski sport

- Prezadovoljan sam, jer smo još jednom pokazali da smo sjajni domaćini. Ugostili smo strance, kako se kaže za desetku. Uz puno sastanaka i rada, imali su i priliku da posete centar Beograda. Itekako su puni lepih utisak. A što se tiče mog izbora, počastvovan sam jer je Evropska federacija školskog sporta osnovana u Beogradu i što ću imati priliku da budem upisan kao prvi predsednik takve organizacije. Predstoji nam puno posla a sve za promociju sporta, i budućnost dece osnovnih škola i srednjoškolaca - istakao je Tanasković.

Predsednik OKS Božidar Maljković održao je lep govor, koji je delegatima prevođen na engleski, španski i francuski, a prenosimo deo. On je dobio i plaketu, povodom promocije školskog sporta u Srbiji ali i na globalnom nivou.

Tanasković predsednik ESF

Savez za školski sport

nagradjeni sportski radnici, Foto: Savez za školski sport

- Smatram da svi ovde zajedno imamo odgovornost i obavezu da podstičemo i podržavamo razvoj školskog sporta koliko god je to u našoj mogućnosti, jer je ulaganje u kvalitetan rast i razvoj naše dece jedini put ka boljem, stabilnijem i mirnijem društvu kakvom svi težimo, a saglasni smo da je sport pravi put ka tom cilju. Ulaganjem u sport i olimpijske vrednosti činimo višestruko dobro našem društvu, a posvećenim radom sa decom doprinosimo i stvaranju nekih novih vrhunskih sportista, nekih novih olimpijaca i heroja nacije. Sve pohvale Željku Tanaskoviću za vrhunsku organizaciju ovih prethodnih dana – poručio je Maljković – poručio je Maljković.

Po završetku Generalne Skupštine usledila je proslava jubileja, 50 godina od osnivanja Saveza zaškolski sport Srbije. Uz predstavnike MOS, OKS, bili su tu i čelni ljudi Sportskih igara mladih, Sportskog saveza Srbije, Sportskog saveza Beograda i predstavnici velikog broja nacionalnih granskih saveza. Gost na skupu bila je i Sonja Damjanović, ministarka u Vladi Republike Srpske.

Tanasković predsednik ESF

Savez za školski sport

detalj sa proslave 50 godina saveza, Foto: Savez za školski sport

Uručeno je puno plaketa zaslužnima, a neki od njih nisu više sa nama. Rukovodioci i sportski koordinatori: Slobodan Čičanović, Slobodan Talić, Dragana Radak, Milorad Macić, Stefan Ilić, Srboljub Antić, Jovan Gajić, Slobodan Vulić, Zvonko Tako, Milorad Ivković, Кrsta Lošić, Petar Đurđević, Zorica Mijatović, Valentina Primorac, Borisav Stanković, Dragan Ćirić, Jovica Jovanović, Miroslav Dragojlović, Slobodan Mijailović, Branislav Damnjanovski, Miodrag Jovanović, Zoran Stojanović, Miroslav Spasić, Jovan Jovanović, Dragan Sretenović, Imre Oto, Radoslav Svirčev. Institucije: Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo spoljnih poslova, OKS, SSS, SSAB, Odbojkaški savez Srbije, Rukometni savez Srbije, Džudo savez Srbije, Atletski savez Srbije, Sportske igre mladih Srbije, Gimnastički savez Srbije, SD Smederevo, Kompanija Nestle adriatik i Kancelarija Evropske unije.

Zahvalnice je primilo i puno sportskih radnika.