Biciklizam
Shutterstock
Biciklizam

Shutterstock

Biciklizam, Foto: Shutterstock

Domaćini bi u septembru ili oktobru trebalo da ugoste oko 9.000 biciklista i članova timova.

Nakon što je Banjaluka izgubila domaćinstvo, organizator je intenzivirao pregovore sa čelnicima Istočnog Sarajeva i Olimpijskog centra Jahorina, koji zbog složenosti organizacije, pre svega smeštajnih kapaciteta, pored Banjaluke jedini mogu da odgovore na sve zahteve. Novi domaćini prepoznali su ogroman potencijal ovog događaja koji će po masovnosti biti najveći ikada na ovim prostorima.

- Sledeće nedelje direkcija šampionata će imati sastanak sa predstavnicima Istočnog Sarajeva i Jahorine i s njima obići stazu kako bismo odredili tačnu lokaciju kvalifikacione trke i Svetskog prvenstva - rekao je Kuvalja.

Plato Romanije i olimpijska lepotica garantuju odlične rute za sve trke prvenstva, pa nema sumnje da će svi gosti biti itekako zadovoljni. Uvertira u centralni događaj biće kvalifikaciona trka.

- S obzorom da se sve dešava u Istočnom Sarajevu i na Jahorini, a ne kako je prvobitno planirano u Banjaluci, moramo da razmotrimo da li je potrebno pomeranje kvalifikacione trke zbog vremenskih uslova. Više detalja ćemo znati nakon sastanka. Takođe, iz Međunarodne biciklističke unije su nas kontaktirali sa molbom da, zbog pomeranja kompletnog kalendara takmičenja, razmotrimo pomeranje Svetskog prvenstva sa septembra na početak oktobra, tako da će jedna od tema sastanka biti i termin održavanja ovog velikog događaja - rekao je Kuvalja.

Za nastup na Gran Fondo svetskom prvenstvu već je prijavljeno 1.000 učesnika. Za sada je poznato da se za ovo takmičenje kvalifikovalo 108 takmičara iz Australije, dok se prijave ostalih učesnika očekuju nakon održavanja kvalifikacionkih trka.

Svetsko prvenstvo, koje će okupiti nekoliko hiljada učesnika, važan je sportski, ali i turistički i privredni događaj jer biciklisti i ostali članovi timova sami snose troškove boravka.

PROČITAJTE JOŠ: