David Anton
Printskrin
David Anton, Foto: Printskrin

Od 16. do 31. jaunara igraće se čak 13 kola, sa samo tri dana pauze i to 20, 25. i 28. Ovo je jedan od najjačih, ako ne i najjači tunir u sezoni, jer je prosečan rejtnig od 2.725 i pripada 19. kategoriji.

Sever Holandije i mali gradić Wijk aan zee su uspeli da pobede sve prepreke usled korona virusa i organizuju pozivni superturnir.

On se održava već 83 godine, pa ga ne zovu džabe „šahovski Vimbldon“.

Ove godine okupili su se pored svetskog prvaka i igrača broj jedan na rejting listi Magnusa Karlsena i Fabiano Karuana (2), Maksim Vašir-Lagrav (5), Aniš Giri (11), Alireza Firouzja (18), Jan Krištof Duda (19), Pentala Harikrišna (22), Radoslav Vojtašek (37), David Anton (56), Andrej Esipenko (60), Jorden Van Forest (67), Aleksander Dončenko (72), Nils Grandelius (78) i Arjan Tari (156).

Na listi učesnika nedostaje nekoliko igrača iz svetskog vrha, ali ne sumnjamo da će turnir obilovati odličnim partijama i opravdati očekivanja, jer su pored Karlsena tu i Alireza, najmlađi učesnik (2003. godište), u koga gledaju kao budućeg prvaka sveta i Andrej Esipenko (2002. godište), koji je osvojio skoro sve u kadetskom uzrastu.

Rezultati 2. kola: Maksim Vašir-Lagrav - Alireza Firouzja 0,5:0,5, David Anton - Magnus Karlsen 0,5:0,5, Arjan Tari - Radoslav Vojtašek 0,5:0,5, Jorden Van Forest - Aniš Giri 0,5:0,5, Aleksander Dončenko - Fabiano Karuana 0:1, Jan Krištof Duda - Nils Grandelius 0:1, Pentala Harikrišna - Andrej Esipenko 0,5:0,5.

Nakon dva kola iznenađujuće vodi Grandelius iz Švedske sa dva boda, dok Karlsen iz Norveške, Giri iz Holandije i Karuana iz SAD imaju po 1,5.

U ovom kolu treba izvdojiti pobede crnim figurama Karuane i Grandeliusa, dok je Karlsen u završnici ispustio pobedu.

Upravo između Magnusa i Fabiana treba tražiti pobednika, ali će im svakako pomrsiti račune i ostali igrači.

Ako bi nekoga trebalo izdvojiti, svakako su to Vašir-Lagrav i najmlađi Firouzja i ako za sada to ne pokazuju.

Magnus Karlsen nastupa ovde od 2004. godine i čak sedam puta je bio pobednik turnira.

Već sutra igra se od 14 časova, pa sa nestrpljenjem očekujemo nove mečeve i nijedan ne možemo izdvojiti, jer je svaki meč za sebe interesantan.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: