Ljiljana Ranković
Alo!/Vladimir Marković
Ljiljana Ranković

Alo!/Vladimir Marković

Ljiljana Ranković, Foto: Alo!/Vladimir Marković

„I ja ću biti odbojkašica. I biću šampionka.“

Reči valjevske devojčice, dok prolazi mostom ka Tešnjaru pogledom uperenim u slavnu sugrađanku, jasno kazuju da je povratak Ljiljane Ranković pun pogodak. I za bivšu internacionalku u Francuskoj, dabome i za OK Ub, a eto i za neke buduće perjanice srpske odbojke.

Planirala sam život na Azurnoj obali

U leto 2016. se otisnula u inostranstvo. Posle sezone u Le Kaneu, usledile su tri u slavnom Kanu, iz istog grada.

- U početku mi je bilo teško da se priviknem na francuski mentalitet. Totalno su drugačiji od nas, lagano, bez žurbe... Jedva sam čekala da se vratim, ali posle te prve godine... Čak sam planirala da ostanem da živim na Azurnoj obali. Bila sam u sjajnom klubu, Kanu, 21 godinu zaredom prvak Francuske, četiri titule Lige šampiona. Ako se ukaže šansa, eto me opet tamo.

Dok pozira za Alo! uz pehar, prvi za klub iz obližnje varoši, lepa Valjevka nam potvrđuje da je njen dolazak u Ub šampionski potez. Mada, naglašava odmah, ne doživljava sebe najvećom zvezdom grada na Kolubari.

- Pored Miloša Teodosića? I ne samo njega, Valjevo je grad brojnih trofejnih sportista. Možda sam sada, posle ove titule s Ubom, u prvom planu, ali to je zasluga veće popularnosti ženske odbojke nego ranije, kada sam bila prvak sa Vizurom i Kanom - govori Rankovićeva za naš list.

Ljiljana Ranković

Alo!/Vladimir Marković

Ljiljana Ranković, Foto: Alo!/Vladimir Marković

U Srbiju ju je „vratio“ skočni zglob.

- Da nije bilo povrede, jedne u nizu, verovatno bih ostala u Francuskoj. Imala sam ugovor još godinu dana. Međutim, nisu me ispoštovali kad sam se operisala, oporavljala, krenula je potom korona, počele su da kasne uplate, 90 odsto tima je napustilo klub. U dogovoru s menadžerom, odlučila sam da se vratim, odradim rehabilitaciju i odigram sezonu. U najboljem klubu.

Volela bih da upoznam Noleta i Ibru

Rankovićka prati i druge sportove, kaže.

- Kad imam vremena, gledam mušku odbojku, košarku, fudbal baš i ne. Tenis obožavam. Volela bih da upoznam Novaka Đokovića. A od stranaca... E, Zlatana Ibrahimovića. Njih dvojicu.

Ubu, dabome. Titula je, veli primač servisa prvaka države, pokazatelj toga.

- Još 2015, kad sam s Vizurom igrala finale kupa na Ubu, rekli su mi da bi voleli da jednog dana budem njihova. Odgovorila sam da će to biti kad budem završavala karijeru. I eto me... Znali su moju situaciju, da sam tek izašla iz povrede, čekali su me, ispunili sve... Ceo grad je živeo za odbojku. Naravno da sam srećna, Ub je najbolji u državi, klub koji profesionalizmom može da parira evropskim.

Povreda je, nada se, prošlost, a pre pomenutog kraja - ma rano je za to u 29. godini - možda sledi udaja...

- Znala sam da ide to pitanje - uz blistavi osmeh konstatuje i dodaje:

- Svaka žena razmišlja da osnuje porodicu, pa i ja. Možda sledeće godine, ili one tamo... Planiram da igram narednu sezonu, u Ubu ili negde u inostranstvu, videćemo, pa ako bude dobra, možda još jednu i to je to. Znam, mlada sam za kraj karijere, ali ne želim da se mučim.

Ljiljana Ranković

Alo!/Vladimir Marković

Ljiljana Ranković, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Seksi kalendar ovde ne bi prošao

Klub Kan, sem po brojnim trofejima, poznat je po seksi-kalendarima na čijim stranicama su njegove odbojkašice.

- Tradicija koja traje 20 godina. U ugovoru s igračicama piše da je fotografisanje obavezno. Naravno, niko ne može da natera devojku da se skine, ali da fotke moraju da budu provokativne, to da. Francuzima je to normalno, a u Srbiji to ne bi shvatili na taj način. Jednom kad sam donela kalendar, šok. Bile smo u donjem vešu, ali se ništa nije videlo, pristojno, samo u hotelskoj sobi. „Kakav je ovo kalendar?“, pitali su me svi odreda.

Izabranika srca čuva od javnosti.

- Nije Valjevac, dalje ne otkrivam. Niti ću da kačim fotke na Instagram.

Ljiljana Ranković

Alo!/Vladimir Marković

Ljiljana Ranković, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Sledeći je Zanzibar

Ljiljana obožava da putuje i otkriva koja je sledeća destinacija na koju se nameračila.

- Planiram da ovo leto idem na Zanzibar, ako se ne bude moglo zbog korone, onda Egipat ili Turska. Svake godine zacrtam jedno mesto koje želim da posetim. Bila sam u Peruu, na Tajlandu, svuda po Evropi, a Reinion me je oduševio. Francusko ostrvo blizu Madagaskara. Tri nedelje sam uživala. Plantaže vanile, vulkan koji je baš tada proradio, posmatranje kitova u pet ujutro...

Možda je ljubomoran što za devojku ima najlepšu srpsku odbojkašicu, pokušavamo da izvučemo još nešto...

- Trenutno mu prija, videćemo za kasnije (ha-ha). Prija i meni kad kažu da sam jedna od najlepših sportistkinja, svakoj devojci bi to prijalo. Ali, ne slažem se da sam najlepša odbojkašica, za mene je najlepša na svetu Stefana Veljković. Lepe su i Sara Sakradžija, Ljubica Kecman... Zna se da su Srpkinje najlepše.

U kuhinji se, kaže, odlično snalazi.

- Dok smo stariji brat i ja bili mladi, mama nas je učila da moramo sami da spremamo hranu kad ostanemo sami. To mi je koristilo u inostranstvu. Najviše volim lazanje, pa ih najbolje pravim. Ranije sam volela kolače, nisam mogla da zamislim dan bez slatkiša, a u poslednje vreme me ne privlače.

Ljiljana Ranković

Alo!/Vladimir Marković

Ljiljana Ranković, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Nosila sam u Kan čvarke i rakiju

Šta bi stranac mogao da naruči iz Valjeva nego duvan čvarke.

- To, i rakiju. Samo nisam mogla da im objasnim da ne mogu da prenesem preko granice toliku količinu alkohola koliko oni traže. Trener Italijan je oduševljen rakijom, danas radi u Poljskoj i traži da mu šaljem.

A kad dođe taj kraj igračke karijere - da, mora jednom, kao i našem druženju - Ljilja Ranković bi mogla da postane koleginica.

- Završila sam novinarstvo, lep je to posao. Ali o tom - potom... Možda budem i trener, možda i fitnes trener... Nisam još odlučila. Možda se i udam, bogato. Šalim se...

Ispraćeni smo uz osmeh, osmeh lepe odbojkašice. Ili najlepše, hm...