Ilija Krajnović
Banat Bulls, Facebook
Ilija Krajnović

Banat Bulls, Facebook

Ilija Krajnović, Foto: Banat Bulls, Instagram

Doskorašnji igrač ekipa Vitezova iz Kleka i prvog regionalnog kluba banatskih Bikova, koji je pre samo godinu dana počeo da igra američki fudbal živi san svakog mladog igrača sa ovih prostora.

Početkom ove godine Ilija je dobio stipendiju za prestižnu IMG akademiju i u februaru je otputovao na Floridu, gde se priključio svojim saigračima i vršnjacima za drugo polugodište treće godine (11th grade).

IMG akademija je od ranije poznata sportskoj javnosti u Srbiji, prevashodno kao škola tenisa Nika Boletijerija, gde su karijere započele sestre Vilijams, Marija Šarapova, Andre Agasi, Kei Nišikori itd. Fudbalski program osnovan je 2010. godine. Prvi trener ove ekipe bio je Kris Vajnki, najbolji koledž igrač 2000. godine (Hajsmen trofej) i QB Karolina Pantersa i San Francisko Fortinajnersa.

Prvobitno je Ilija imao godinu i po dana da ubedi koledž skaute da ima potreban potencijal, ali su se ti planovi promenili i on je zapao za oko trenerima sa Boston koledža Met Eplbam i Džef Hefli. Posle svega četri meseca ušao je u istoriju kao prvi Srbin koji je dobio punu stipendiju na koledžu u diviziji 1!

Boston Koledž se takmiči u NCAA diviziji 1, najvišem rangu koledž takmičenja. Nalaze se u ACC konferenciji zajedno sa poznatim univerzitetima Klemson, Florida Stejtl, Majami, Severna Karolina, Virdžinija, Notr Dejm i dr. 

Ilija je specijalno za Alo.rs podelio svoje impresije o ovom velikom dostignuću!

Da li smatraš da će nekada biti popularniji američki fudbal kod nas?

Verujem da hoće. Američki fudbal u Srbiji je postao u zadnje vreme jako popularan sport i jako puno dece ima želju da ga igra. Za malu zemlju kao što je Srbija imamo jako puno talenata koji bi mogli da ostvare zapažene rezultate negde u Evropi ili u Americi. Tako da verujem da će Srbija imati svetlu budućnost u američkom fudbalu.

Jel' imaš osećaj da ispisuješ istoriju u američkom fudbalu u Srbiji?

Ovo je velika vest za Srbiju i američki fudbal u Srbiji. Upisivanje u istoriju kao prvi Srbin u Americi, koji će profesionalno igrati najviši rang koledž fudbal (D1) je velika stvar za mene. Ovo je samo početak jednog procesa do NFL-a, tako da definitivno se osećam ponosnim što ispisujem istoriju i što inspirišem mlade talente da se trude i treniraju jos više.

Ilija Krajnović

Banat Bulls, Facebook

Ilija Krajnović, Foto: Banat Bulls, Facebook

Kako si se odlučio da izabereš da treniraš jedan od manje popularnih sportova u Srbiji?

Od ovoga ne bi bilo ništa da me moj stariji brat, Jovan Krajnović nije nagovarao da dođem i da probam. On je taj sport trenirao već duže vreme, a u timu Vitezova iz Kleka je falilo krupnih momaka, tako da sam odlučio da se isprobam. Nakon dugogodišnje odbojkaške karijere u kojoj nisam video perspektivu, pomislio sam da je ovo sport u kojem ću imati svetlu budućnost, što se i pokazalo.


Opiši nam tvoj put do IMG akademije?

Nakon odigrane seniorske lige u Vitezovima i juniorske lige u Banatskim Bikovima, otišao sam u Berlin na poziv Brendona Kolijera da prisustvujem kampu za ofanzivnu liniju. Kamp je držao bivši NFL trener Pol Aleksander. Na kraju kampa, nakon što je primetio da imam odlično kretanje, snagu i agilnost, Brendon me je pozvao da popričam sa trenerom Polom o mogućem odlasku u Ameriku. Brendon je pitao trenera da li vredi da me šalje, a trener mu je rekao: "Što pre to bolje!". Nakon nedelju dana dobio sam poziv sa Floride iz IMG Akademije da odem i nastavim školovanje u najboljoj srednjoj školi za američki fudbal u Americi. Kad sam stigao ovde, osetio sam pravi život sportiste koji nije uopšte zabavan i lak. Ustajanje u 6, doručak, teretana, trening, ručak, škola, trening, večera, učionica za fudbal, učenje i spavanje. Veoma naporno i iscrpljujuće. Mora da se pazi na ishranu, na oporavak mišića i mnogo drugih stvari. Jako puno odricanja je sastavni deo mog ovog života. Treninzi su iscrpljujuci, treniramo napolju po izuzetnoj vlagi i toploti, dva puta na dan. Nekad bude i preko 40 stepeni, ali navikli smo jer je to vreme na Floridi normalno.

 

Kako je došlo do toga da se Boston zainteresuje za tebe?

U kontaktu sa Bostonom sam jako dugo. Krenuli smo da se dopisujemo i da ostvarujemo tu vezu još kad sam došao u Ameriku. Kako sam napredovao u sportu tako su se oni sve više zanimali za mene. Trener koji se dopisivao sa mnom bio je Met Eplbam. Odlučili smo da imamo video poziv i konačno da se ''upoznamo''. Ostvarili smo jako dobru vezu i sve je bilo super. Pre nedelju dana je zatražio da mu pošaljem video klipove vežbi koje sam ja sutradan snimio i poslao. U subotu uveče mi je rekao da će u nedelju pričati sa glavnim trenerom i u nedelju javiti utisak. Prekjuče smo opet napravili video poziv, u kom su bili glavni trener Džef Heflij i on. Nakon kratke priče, prešli smo na temu mojih video klipova koje sam poslao i rekli su mi da su savršeni. Da za čoveka od 210cm i 150kg imam odličan rad nogu, agilnost, snagu i brzinu. Čestitali su mi i rekli da sam dobio D1 punu stipendiju na jednom od najboljih koledža u Americi, Boston koledž. Nakon razgovora sa mojim glavnim trenerom odmah sam potpisao i time ušao u istoriju kao prvi Srbin koji je dobio punu stipendiju na koledžu u Diviziji 1. Na kraju se sav rad i trud isplatio i ponosan sam na sebe što nastavljam dalje ka svom cilju. 

Kakve su ti ambicije za budućnost i da li vidiš sebe u NFL-u?

Ambicije za budućnost su mi naravno nastup u NFL-u, osnivanje porodice i živeti jedan opušten život nakon svih žrtvi i odricanja. Glavni cilj mi je doći do Kuće slavnih i pomoć razvoju američkog fudbala u Srbiji. 

Ilija Krajnović

Banat Bulls, Facebook

Ilija Krajnović, Foto: Banat Bulls, Facebook

Kako sam kaže za ovaj uspeh je žrtvovao sve i trenirao svaki dan satima, po kiši, ekstremnim vrućinama, ali sve se isplatilo!

Svojim vršnjacima ima da poruči da nikada ne odustaju od svojih snova, da se bore, da treniraju svaki dan i da ne dozvole da ih neko zaustavlja u ostvarivanju zacrtanih ciljeva.

U decembru Ilija završava školovanje na IMG akademiji i potom započinje svoje školovanje u Bostonu!