Beg u pobedu
Youtube printscreen
Beg u pobedu

Youtube printscreen

Beg u pobedu, Foto: Youtube printscreen

"Ostani kod kuće" jesu tri reči koje često čujemo ovih dana i kojih zaista moramo da se pridržavamo kako znamo i umemo. Najbolje rešenje kao zamena za "spoljašnji život" jeste sedenje pred ekranom i gledanje filmova. Dame su možda više za romantične komedije, muškarci za prosipanje creva i divljanje sa oružjem, ali postoje filmovi u kojima svi mogu da nađu interesovanje. U nastavku sledi spisak od 10 holivudskih naslova kojima je tematika sport, svi su rađeni po istinitom događaju i ne bi ih trebalo propustiti.

Pod uslovom da ste pogledali neke od najboljih filmova svih vremena sa sličnom tematikom kao što su "Razjareni bik" ili "Vatrene kočije", sada vam nudimo neke nešto manje hvaljene, ali jednako gledljive dirljive priče o sportistima, njihovom teškom putu do uspeha ili teškom održavanju uspeha kada on dođe.

Najbolji udarac (Hoosiers) - 1986.

Džin Hekman je jedan od najboljih glumaca svih vremena i u ovom filmu on igra prekaljenog košarkaškog trenera koji dolazi u jedan gradić u Indijani da nauči lokalne momke onome što zna. Film je baziran na istinitoj priči iz 1954. godine kada je ekipica iz tog mesta pod nazivom Hikori osvojila državno prvenstvo srednjoškolskih timova, inače jedno od najvećih iznenađenja u istoriji američke košarke. Hekman je u svom stilu briljantan, strog, pravičan, oštar, a odličnu ulogu ima i Denis Hoper, koji igra lokalnog pijanca i zaljubljenika u basket. Jedan primer kako "mali" film o "malim ljudima" može da ostavi svoj doprinos u istoriji kinematografije i svojom srčanošću pridobije milione gledalaca.

Trener Karter (Coach Carter) – 2005.

Pravi film koji pokazuje drugarstvo i jedinstvo, jedan od najboljih filmova na temu srednjoškolskog sporta koja prikazuje svetlu budućnost Afroamerikanaca iz siromašne četvrti. Odlična sportska drama u kojoj Samjuel L. Džekson glumi strogog košarkaškog trenera koji je izmenio slabe rezultate tima. Ubedljiv film rađen po istinitim motivima svakako je vredan gledanja.

Ponos Jenkija (Pride of the Yankees) - 1942.

Priča o legendi bejzbola Luu Gerigu, koga je na platnu obesmrtio Gari Kuper. Jedna emotivna drama u kojoj biografski detalji ne staju na put priči koja je u svakom trenutku dinamična iako gleda da ispoštuje stvarnost i sve one sitnice koje su Geriga činile velikim čovekom i privatno. Jedna od najčuvenijih replika američkog filma jeste govor koji Lu Gerig daje pri kraju filma kada između ostalog kaže da smatra sebe najsrećnijim čovekom na licu Zemlje, a podsetimo tada je bolovao od stravične bolesti koja je kasnije i nazvana po njemu.

Ruka od milion dolara (Million dollar arm) – 2014.

Izvanredan film koji govori da nikada ne treba gubiti nadu i da ako u nešto veruješ, to će se jednom i ostvariti. Priča se vrti oko nekada uspešnog sportskog menadžera koji je primoran da sa partnerom zatvori firmu i smisli novu strategiju. Igrom slučaja, on odlučuje da ode u Indiju i tamo pronađe potencijalnog bacača - kriketa. Od 40 hiljada prijavljenih, on pronalazi dva pobednika, vodi ih u Ameriku i od tada kreće njihov nov život. Film drugačiji od ostalih koji će vam držati pažnju.

Duša surfera (Soul surfer) – 2011.

Nešto malo drugačiji film koji se odvija u Austraiji. Glavna junakinja je mlada, hrabra Betani Hamilton koja je zaljubljenik u okean i surfovanje. Jedan nesmotren trenutak doveo je do toga da joj obeleži karijeru – izgubila je ruku u napadu ajkule. Ipak, ta nesreća nije je sprečila da nastavi svoj život dalje, a zbog svoje čvrste rešenosti i nepokolebljive vere, ponovo se vratila surfovanju i ponovo postala šampionka.

Beg u pobedu (Escape to victory) - 1981.

Svakako film sa najvećim imenima od svih priloženih. Baziran je na čuvenoj "utakmici smrti" koju su igrači Dinama iz Kijeva imali protiv nemačkih vojnika u vreme okupacije u Drugom svetskom ratu, a glumačka ekipa je sastavljena od izuzetnih glumačkih majstora kakvi su Majkl Kejn, Maks Fon Sidou, Silvester Stalone, ali i od fudbalskih majstora, među njima Pele, Bobi Mur, Osvaldo Ardiljes i ostali. Film je režirao legendarni Džon Hjuston i pozabavio se dosta razvojem likova i fabule, tako da na kraju kada dođe do epskog meča, ne možemo a da iz sveg srca ne navijamo za zatvorenike. Istinski klasik u kom je jedan od scenarista bio i naš Đorđe Milićević.

Gol (Goal! The dreams begins) – 2005.

Iako su snimljeni filmovi o legendarnom Maradoni, kao i o Mesiju i Ronaldo, ovo je nešto manje poznata priča. Reč je o izuzetno talentovanom fudbaleru Santjagu Munjezu koji dobija šansu da se preseli iz Amerike u Evropu i napusti baku koja ga je odgajila. Tu svoju šansu okušao je u Njukaslu u kojem je ostvario dečački san. Dirljiva priča (koja ima tri dela) o usponu od siromaštva do bogatstva, koja nas vodi kroz iskušenja i patnju, ljubav i gubitak, tragedije i pobede. Pravi ljubitelji fudbala uživaće u ovom filmskom ostvarenju jer se u njemu pojavljuju velike legende kao što su Bekam, Zidan, Raul, Džerard …

42 – 2013.

Još jedna istinita priča koja se tiče sporta koji nama nije blizak. U pitanju je bejzbol i Džeki Robinson, koji je prvi 'obojeni' igrač u ovom sportu, a priča datire iz davne 1947. godine. Ovaj film nudi priču koja pored toga što prikazuje jednu inspirativnu dramu, nudi i jednu lepu lekciju iz istorije i tačno oslikava koliko ljudi zapravo nisu spremni da se menjaju i prihvate nešto novo i drugačije. Mnogi su se bunili što je Robinson u timu, ali je uspeo da se izbori sa rasnim uvredama i pretnjama i pokazao da on nema nameru da napušta bejzbol. Divan film o požrtvovanosti koji traje više od dva sata ali koji će vam otvoriti nove poglede na svet.

Bokser (The fighter) – 2010.

Listu završavamo sa filmovima koji se tiču boksa. Mark Valberg igra boksera, a pored njega igraju i Kristijan Bejl i Ejmi Adams. Istinita priča o Mikiju Vardu koji živi u senci svog brata, lokalne legende koji mu pomaže da postane profesionalni bokser sredinom 80ih godina. U svim nedaćama, njih dvojica se otiskuju na istorijsko putovanje prema tituli, (London) koje će im pomoći da pomire članove svoje pokidane porodice i svom siromašnom gradiću daju ono što je čekao – ponos.

Devojka od milion dolara (Million dollar baby) – 2004.

Sportska drama Klinta Istvuda u kojem pored njega glume i Hilari Svenk i Morgan Frimen. Priča govori o potcenjenom bokserskom treneru kojeg muči savest zbog prošlosti pa iskupljenje pokušava da pronađe amaterskoj bokserki da postane profesionalka. Megi nikad nije bila bogata, ali je uvek znala šta želi. Talentovana, usredsređena i sa mnogo volje želi da pronađe nekoga ko će verovati u nju. Film je nagrađen sa četiri Oskara.

Ovo su samo neki od predloga kako prekratiti vreme, ali i kako provesti predstojeće vreme u izolaciji.