Superboul ilustracija
Profimedia
Superboul ilustracija

Profimedia

Superboul ilustracija, Foto: Profimedia

U Atlanti će u noći između nedelje i ponedeljka po našem vremenu (početak meča je u 00.30, uz prenos na „Sport klubu“) snagu odmeriti Nju Inglend i Los Anđeles. Duel „patriota“ i Remsa biće istorijski po mnogo čemu. Pre svega, valja pomenuti da je trener Petriotsa Bil Beličik sa 66 godina tačno dva puta stariji od rivala na klupi Remsa Šejna Mekveja. U slučaju da Nju Inglend pobedi, Beličik će postati najstariji trener osvajač titule, dok će Mekvej u slučaju pobede postati najmlađi glavni trener sa šampionskim prstenom na ruci.

Pročitajte još:

 

Slična situacija je i kada se porede dva „mozga“ finalista - Tom Brejdi i Džered Gof. Brejdi je sa 41 godinom najstariji kvoterbek u istoriji koji će zaigrati u finalu, dok je Gof sa 24 četvrti najmlađi igrač na toj poziciji u istoriji Superboula. Ako Los Anđeles pobedi, Gof će biti drugi najmlađi kvoterbek osvajač titule u istoriji, pošto je pre 13 godina Ben Rotelsberger mesec dana pre 24. rođendana pobedio u velikom finalu sa Pitsburgom.

Superboul

Profimedia

Superboul, Foto: Profimedia

Da je ovo duel iskustva i mladosti, govori i gotovo nestvaran podatak - Brejdi je tokom karijere odigrao više utakmica u plej-ofu (39) nego što je Mekvej sakupio u ligaškom delu i doigravanju zajedno (35). Neponovljivi Brejdi ima i više pobeda u plej-ofu (29) nego glavni trener Remsa (26).

Nju Inglend, najuspešniji tim 21. veka u NFL-u, u eri Beličika i Brejdija osvojio je pet titula, uz tri poraza u finalu. Večerašnji meč biće im treći uzastopni u borbi za titulu i po tome su tek treća ekipa kojoj je tako nešto pošlo za rukom u istoriji američkog fudbala. Rekorderi su Bafalo Bilsi, koji su igrali u četiri uzastopna finala (od 1991. do 1994) i u sva četiri izgubili. Ukoliko Nju Inglend trijumfuje, stići će do šeste titule i tako će se izjednačiti sa Pitsburgom kao najtrofejnijim timom u istoriji NFL-a (šest titula).

Preporučujemo i ovo:

 



- Ako na treninzima ne odradimo neku akciju savršeno, onda ona otpada u pripremi utakmice. Svi se moramo osećati dobro u vezi s akcijama koje nameravamo da izvedemo. Tokom godine odradimo mnoge akcije, tako da je teško sačuvati nešto posebno za finale, ali uvek se trudim da uvežbam onakve akcije koje bi najbolje prošle imajući u vidu protivnika. To može da znači da ćemo neke stvari raditi drugačije u odnosu na period od pre sedam ili mesec dana - najavio je iznenađenja iskusni Beličik.

Dvoarana u Atlanti

EPA Tannen Maury

Dvoarana u Atlanti, Foto: EPA Tannen Maury

Remsi igraju u Superboulu prvi put posle 18 godina. Tim je tada bio smešten u Sent Luis, a poslednji put bez titule su ih ostavili upravo igrači Nju Indlenda. Najjači adut Remsa je trkač Tod Gurli. Povreda ga je tokom ove sezone omela da bude efikasan kao tokom 2017, kada je proglašen za najboljeg ofanzivca lige. Komandat odbrane je Ereon Donald, bez dileme najbolji defanzivac trenutno u ligi, koji je tokom sezone sakupio čak 19,5 sekova (rušenja protivničkih kvoterbekova).

 

- Činjenica da smo u Superbolu je blagoslov. Igramo protiv „patriota“, a to je veliki izazov. Velike ekipe ne pobeđuju same sebe, a oni su veliki tim. Snalaze se u svemu, njihovi glavni igrači igraju najbolje kada je to najvažnije i uvek znaju da se izbore sa problemima - rekao je Mekvej, trener Remsa, koji su poslednju titulu osvojili pre 19 godina.

Komentari (1)

Milos

04.02.2019 13:08

Ako pod svetom podrazumevate USA onda da, koga drugog u svetu zanima americki fudbal? Spektakl je bio u finalu Australien Opena ili bilo kog drugog Gand Slama, spektakl je i finale kosarkaskog prvenstva sveta, pa cak i finale NBA lige, spektakl je kosarkaski turnir ili atletika na Olimpijadi. Ceo svet je cuo sa Usaina Bolta ali esko da je svet cuo za nekog igraca americkog fudbala. Ajmo malo manje tog odusevljenja svime i svacime sto dolazi iz USA.