POKRENUTA INICIJATIVA Šahovska olimpijada 2026. u Beogradu!

Upravni odbor Šahovskog saveza Srbije na poslednjoj sednici jednoglasno je prihvatio predlog predsednika ŠSS Dragana Lazića da se pokrene inicijativa za kandidaturu Srbije da Beograd bude domaćin Šahovske olimpijade 2026. godine.

Detalj sa Šahovske olimpijade u Batumiju 2018
Detalj sa Šahovske olimpijade u Batumiju 2018, Foto: Čes-bejz, autor: David Ljada

Kako to predviđa Zakon o sportu, formiran je Inicijativni odbor od šest članova, kojim predsedava Lazić. Zadatak ovog tela je da pripremi obimnu dokumentaciju i predloži najvišim državnim organima da podrže ovu inicijativu.

Šahovska olimpijada je najveći svetski skup šahista i jedna od najvećih sportskih, umetničkih i kulturnih manifestacija uopšte. Kroz svoje dugo postojanje stekla je poseban ugled, ne samo među ljubiteljima šaha, a odnos uticajnih ljudi iz sveta politike, biznisa i sporta prema Šahovskoj olimpijadi svedoči o njenom izuzetnom značaju.

Šahovska olimpijada je takmičenje koje traje 11 kola i odigrava se u 14 dana. Olimpijada se igra u muškoj i ženskoj konkurenciji, a zvaničan deo svakog tima sačinjava 6 aktera u muškoj (5 igrača i kapiten), odnosno u ženskoj konkurenciji.

Na poslednjoj Olimpijadi, 2018. u Batumiju (Gruzija) učestvovalo je 185 ekipa iz 180 zemalja u muškoj i 151 ekipa iz 145 zemalja u ženskoj konkurenciji. Ukupan broj učesnika na Šahovskoj olimpijadi, kreće se oko 2200, broj službenih lica oko 300, a broj posetilaca iz inostranstva nije manji od 5000. Tokom Šahovske olimpijade održava se i Kongres Svetske šahovske federacije (FIDE).

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi