Verona van de Leur
Instagram/veronagymnast2
Verona van de Leur

Instagram/veronagymnast2

Verona van de Leur, Foto: Instagram/veronagymnast2

Bivša dobitnica nagrade za sportistkinju godine Holandije, što nije nimalo mala stvar, doživela je sunovrat karijere otišla na potpuno drugu stranu.

De Leur je već sa 14 godina na junirskom nivou uzela dve evropske medalje, pokazujući veliki potencijal. Dve godine kasnije se lansirala u Evropski vrh sa pet medalja na Evropskom prvenstvu, tri na Svetskom kupu i srebro na Svetskom prvenstvu.

Sa 16 godina je imenovana za najuspešniju sportistkinju godine u Holandiji, a sa tim dolaze očekivanja, pritisak, slava i novac. Za San Sport je pričala o svom životnom putu:

" Sa osam ili devet godina je zlato kao poklon. Svi su ponosni - roditelji, prijatelji, bake i deke i osećaš se posebnim, što je uvek lepo. Kada se nastavi i kada si prvi put na podijumu počinje pritisak. Kada nisi na podijumu nakupi se mržnja i pričaju ti da nisi dovoljno dobar. Onda postaješ opsednut, ne samo zbog sebe nego i zbog okoline. DObiješ sponzore, ugovore i to je svim važno. Počinješ da se šlihtaš", priča Verona.

 

Verona je odrastala u zdravoj porodici uz sestru, koja je podržavala njen put kojim je krenula već sa pet godina. Ogroman udarac po porodicu bila je njena povreda baš pred Olimpijske igre u Atini 2004. godine. Verona je zatim saznala da joj je otac potrošio prkeo 5.000 evra u Las Vegasu. 

"Roditelji su imali moju karticu i plaćalli sve finansije. Kod mene se ništa nije menjao. Škola, pa trening, ali su moji roditelji bolje živeli. Manje pritiska za njih zbog svog novca i naravno nisam dobijala mnogo. Dobijala sam desetine hiljada evra godišnje i povređenoj mi je čak pomagalo da se snađem kroz karijeru pre otkaza", nastavlja De Leurova sa pričom.

 

Holanđanka 2008. odlučuje da prekine sa gimanstikom i pkrene zužbu protiv roditelja.

"U poslednjoj godini moje karijere sam tražila novac, ali nisam ga dobijala. Nisam želela da se svađam sa mojim ocem jer sam mislila da on sigurno zna šta radi. Nisu prihvatili da sam se penzionisala i krenule su svađe. Izmišljao je izgovore, ali sam pogledala papire i videla da ima mnogo loše učinjenog, tada sam shvatila da je otišao sav novac koji sam štedela. Novac je njima bio vrlo važan, ne i meni. Date ljudima pare i saznate kakvi su zaista. Nisam upoznala svoje roditelje. Gledam na svu motivaciju tokom gimnastike i pitam se da li je to to mene njihove kćerke ili do novca na računu. Osećala sam se iskorišćeno. 

Verona je zatim nagarađena time što je njen otac bio dužan da vrati preko 80.000 evra.

Deset godina od poslednjeg kontakta sa porodicom, Verona je prošla pakao. Bez novca je živela dve godine sa tadašnjim momkom u sopstvenom automobilu. Krala je iz supermarketa, čak ucenjivala par u švaleraciji da će čutati za 1000 evra.

 

"Trošili smo malo novca što smo imali na smeštaje, nismo imali posla i prespavljivali smo u kolima. Dve godine. Živeli smo od danas do sutra. Ne znaš da li ćeš se probuditi uoppšte. Jedeš po supermarketima ako ima nečeg za džabe, ali ako nije samo za tebe onda ga otmeš. Nisam ponosna na sebe Nikad nisam mislila da ću to raditi jednog dana. Ucenjivanje je bilo jače od mene, slikala sam ono što se dešavalo pred mojim očima", ispoveda se Verona. 

De Leur je provela 72 dana u zatvoru sa prilikom da okrene novi list. Okrenula se p**no industriji. Kontaktirala je kompanija uz garanciju da će je plaćati bolje nego što može gimnastika. Osam godina je već u poslu. 

"Erotski posao nije dio odluka, pre bih rekla prilika za mene. Dolazila sam iz mnogo lošije situacije i t je bio veliki korak za mene. Nisam sanjala kao dete da ćuse  tim baviti, ali koga briga. Nije iblo porodice i prijatelja da ih pitam za dozvolu. Ljudi oko mene su me prihvatali onakvu kakva sam. Prvo samse snimala veb kamerom i posle mesec-dva dečko i ja smo pokrenuli sopstveni zajednički biznis. On je moj fotograf i glumac. TO je bilo veliko olakšanje za mene jer drugačije ne bih mogla da radim ovaj posao. Živeli smo na ulici, prošli svašta. Uživam u svom poslu i mogu da pogledam unazad osam godina", zaklučila je Verona.

Komentari (2)

Смрда

30.03.2020 07:55

Зашто устајање у 6?! Ко устаје тако рано, а да не ради? Малтретирате људе!

Grga Pitć

30.03.2020 17:29

Ima makar neka primanja