Olimpijski centar u Riju
Tanjug Renata Brito
Olimpijski centar u Riju

Tanjug Renata Brito

Olimpijski centar u Riju, Foto: Tanjug Renata Brito

Sud u Rio de Žaneiru naredio je zatvaranje svih objekata koji su izgrađeni i korisćeni tokom Olimpijskih igara 2016. godine iz bezbednostih razloga. Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), sud je odluku doneo na zahtev tužilaštva da se zabrani održavanje bilo kakvih događaja na olimpijskim objektima dok kancelarija gradonačelnika ne podnese potvrdu da su sigurni za korišćenje.

Odluka je obrazložena time da se želi "sačuvati sigurnost stanovništva jer se na tim objektima redovno održavaju različiti događaji".

"Objekti urušeni i oštećeni zbog nedostatka nadzora i zbog velikog broja ljudi koji ih posećuju sto može da dovesti do tragedije", stoji u odluci sudije.

Objekti izgrađeni za OI 2016, prve koje su se održale na teritoriji Južne Amerike, često su bili na meti kritike zbog korupcije i visokih troškova, koji se procenjuju na oko 12,5 milijardi dolara.

Odlukom suda obuhvaćeni su Olimpijski park "Bara da Tižuka" u turističkoj četvrti Rija, gde se nalazi i "Arena Rio", teniski centar i biciklistička staza.

Obuhvaćena i regija Deodoro, na 40 kilometara od Kopakabane, gde su održana takmičenja u ragbiju, hokeju na travi, kajaku, kanuu i u konjičkim sportovima.