Navijač Čikaga
AP/Charles Rex Arbogast
Navijač Čikaga

AP/Charles Rex Arbogast

Navijač Čikaga, Foto: AP/Charles Rex Arbogast

Svi znamo šta je bilo sa Indijancima u poslednjih pola milenijuma, a uprava NHL tima Čikago Blekhoksa je odlučila da se donekle izvini tom narodu, te je zabranila navijačima nošenje perja na utakmicama koje će igrati kao domaćini u Junajted centru u Čikagu. Odluka je doneta posle brojnih sastanaka sa predstavnicima udruženja američkih Indijanaca.

"Uvek smo nastojali da naši navijači prave atmosferu koja odiše poštovanjem, a posle dugih i značajnih razgovora sa našim partnerima koji su američki domoroci, rešili smo da formalizujemo ta očekivanja", navodi se u saopštenju organizacije Blekhoksa.

"Ubuduće navijačima koji nose perje na glavi biće zabranjeno da uđu na utakmice koje organizuju Blekhoksi u Junajted centru. Ovi simboli su sveti za američke Indijance i oni su tradicionalno rezervisani za njihove vođe koje su zaradile ogromno poštovanje u svojim plemenima. Prema tome, takvi simboli ne treba da se generalizuju i koriste kao kostimi ili svakodnevna odeća", stoji u zvaničnom obraćanju tima medijima.

Čikago Blekhoksi

AP/Jason Franson

Čikago Blekhoksi, Foto: AP/Jason Franson

Ovakva odluka Blekhoksa dolazi posle promene imena NFL franšize Čikago Redskinsa, koji trenutno nemaju novo ime, ali se ono očekuje do početka sezone. Ipak, Blekhoksi su odlučili da neće menjati svoj naziv jer je on dat kao omaž velikom poglavici „Crnom Jastrebu“ iz plemena „Sak i Foks“ u saveznoj državi Ilinoj.

Poslednjih godina zvanični spiker poziva navijače da odaju počast „Crnom Jastrebu“ na utakmicama na kojima je franšiza iz Čikaga domaćin, a čitav jedan odeljak njihovom sajtu posvećen je ovom čuvenom poglavici.

PROČITAJTE JOŠ: