Atletika, staza
Beograd2017.org
Atletika, staza, Foto: Beograd2017.org

Naš nekada uspešni atletičar, legendarni Ismail Mačev, preminuo je u 59. godini života.

Atletska legenda prerano nas je napustila 21. januara u večernjim časovima, a već dugo je hrabro vodila bitku protiv karcinoma pluća.

PROČITAJTE JOŠ:

Mačev, član čuvene bele štafete i Crvene zvezde, 2017. je uspešno operisan i pregrmeo je oporavak na VMA, ali nas je dve godine kasnije ipak dočekala najtužnija moguća vest.

Na portalu Atlexrs.com, posebno je bio dirljiv oproštaj od legendarnog Makija.

- U avgustu 2017. godine Mačev je bio operisan i uspešno se bio oporavio posle toga. Kada smo ga bili zvali prošle godine u to doba, kako bi napravili intervju i priču o pobeđenom raku, rekao nam je da sačekamo koji dan jer ima kontrolu, pa ćemo posle toga lako - piše ovaj sajt.

Ipak, posle određenog vremena, rekao je mu se kancer vratio i da mora na hemioterapije. Negde u novembru, ponovo je počeo da dolazi na stadion i da drži treninge, govoreći da ga bolest neće zakucati za krevet.

- Ja sam borac! Ceo život sam išao preko limita i granica i sad ću! Ne bojte se vi za mene - govorio je Mačev.

- Ponavljao nam je svakodnevno. Prošle su terapije i imao je snage da dolazi na stadion, da se kreće, da bude među ljudima, među svojim prijateljima, u svojoj Zvezdi, u svojoj atletici - navodi se na Atlexrs.com.

Mačev je bio vicešampion Mediterana 1987. u trci na 400 metara, a posebno se pamti da je bio član najbrže bele štafete. Na Svetskom prvenstvu 1991. u Tokiju, štafeta sastavljena od atletičara beogradskih klubova osvojila je četvrto mesto rezultatom 2:59,95, što je tada bilo najbolje vreme koje ikada zabeležila štafeta sastavljena od atletičara bele puti.

Taj rezultat bio je rekord stare Jugoslavije i aktuelni je rekord Srbije i Crne Gore. Ismail je to ostvario sa Slobodanom Brankovićem, Dejanom Jovkovićem i Nenadom Đurovićem.

Sa Crvenom zvezom je bio šampion Evrope i pobednik Kupa šampiona 1989. na punoj beogradskoj Marakani.

Učestvovao je na Svetskim, Evropskim prvenstvima i Olimpijskim igrama u Seulu, a Crvena zvezda, Atletski savez Beograda i Srbije proglašavali su ga nekoliko puta za najboljeg trenera mlađih kategorija.

Maki je iza sebe ostavio suprugu Vukicu, ćerke Dejanu, Tatjanu i Tamaru kao i unuku i unuka.