Smrt
Shutterstock
Smrt

Shutterstock

Smrt, Foto: Shutterstock

Velika tragedija desila se u komšiluku - hrvatska atletika ostala je bez mlade dugoprugašice Valentine Valjak. Posle kratke i teške bolesti Valentina je preminula u 33. godini. Smrt ju je zatekla kao asistentkinju na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Univerziteta u Zagrebu na geografskom odseku.

Valentina Valjak se takmičila pre samo tri nedelje, poslednji put 15. novembra, kad je istrčala Plitvički polumaraton i osvojila zlatnu medalju.

Atletski klub Zagreb u kom je Valentina trenirala oprostio se od preminule sportistkinje.

- Opaka podmukla bolest nije joj dala nikakve šanse, čak ni da se bori za svoj život, a Valentina je uvek bila pravi i istinski borac. Kao njen prvi trener koji joj je usadio ljubav prema sportu i atletici osećam se dužnim da napišem nekoliko reči. Krajem devedesetih godina na treninge u OŠ Antuna Mihanovića u Dubravi, uz svog starijeg brata Marija, došla je i mala simpatična bucmasta devojčica Valentina. Od prvih treninga krasile su je neke osobine koje mi treneri izuzetno cenimo kod sportista: predanost, redovnost, motorička inteligencija, velika želja i takmičarski duh. Prošla je kroz sve atletske discipline, ali najviše uspeha u početku svoje karijere imala je u skoku u dalj. Manjak fizičkih predispozicija nadoknadila je odličnom tehnikom za taj uzrast te ju je bilo užitak gledati dok skače. U jednom trenutku prestala je aktivno trenirati i posvetila se školovanju. Valentina je i tu postigla izvrsne rezultate završivši težak i zahtevan fakultet, gde se kasnije zaposlila kao asistentkinja. Ljubav prema sportu ipak je bila jača te se ponovno vraća atletici, u rekreativnu grupu našega kluba, gde smo se ponovno zbližili i ugodno družili. Takmičarski duh koji je imala ipak joj nije dao mira, tako da je u jednom trenutku odlučila ponovno krenuti u takmičarske treninge, ovaj put u pitanju je bilo trčanje na duge pruge. U vrlo kratkom vremenu videlo se da je kao stvorena za te discipline: niska, lagana i racionalnog stila trčanja vrlo brzo je napredovala. Uz svoj redovan posao trenirala je koliko god je mogla, predano i srčano, te je bila primer mnogim drugim sportistima u mojoj grupi svojim pristupom treninzima i takmičenjima. Godine 2016. postiže i svoj najveći uspeh osvojivši treće mesto na seniorskom državnom prvenstvu na 10.000 metara. Kasnije se prebacila na druge trke i uživala u tome. Na svojoj je zadnjoj trci, Plitvičkom polumaratonu, pobedila. Nažalost, Valentina, ovu trku nisi mogla dobiti. Uvek ću pamtiti naše zajedničke sportske trenutke, tvoj blagi pogled i iskreni osmeh. Ostaćeš svima nama zagrebašima zauvek u sećanju. Tvoj trener Igor.

PROČITAJTE JOŠ: