šah
AP/Berit Roald
šah

AP/Berit Roald

šah, Foto: AP/Berit Roald

Prva Liga Republike Srpske u šahu održaće se od danas do 4. oktobra u Banji Dvorovi, nedaleko od Bijeljine. Poziv da otvori takmičenje dobio je novi predsednik Šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić, direktor kompanije „Alo MediaSystem d.o.o. Beograd“ i osnivač i predsednik Šahovskog kluba Sirmium Sremska Mitrovica. Biće to prvi susret Lazića u njegovom mandatu sa nekom drugom šahovskom federacijom, što ima specifičnu težinu. 

Dragan Lazić

Alo/Dejan Briza

Dragan Lazić, Foto: Alo/Dejan Briza

U pet dana prvenstva elitnog ranga RS takmičiće se seniori, seniorke i omladinci.

Stručni saradnik u šahovskom savezu Republike Srpske Nemanja Šipka ističe da je ovo jedno od najmasovnijih takmičenja ove godine.

''Kao najjače takmičenje Šahovskog saveza Republike Srpske očekuje nas Prva seniorska liga u šahu, a od petka nam se pridružuju ženske i omladinske ekipe. Ovo će biti jedno od najmasovnijih ekipnih takmičenja, do sada je prijavljeno 26 ekipa. Igraće se u tri sale, kao bi se ispoštovale sve mere i preporuke nadležnih institucija u vezi sa brojem ljudi koji mogu biti prisutni u jednoj prostoriji. Ovo je do sada treće takmičenje koje Šahovski savez Republike Srpske organizuje u ovoj godini. Prvo takmičenje je bilo brzopotezno i ubrzano Prvenstvo RS u avgustu, veoma uspešno sa 83 učesnika iz cele Republike Srpske. Posle toga je usledila druga šahovska liga, gde je nastupilo osam ekipa. U okviru Druge lige organizovan je seminar za sudije, tako da je šahovski savez dodatno podmladio sudijsku organizaciju, jer smo dobili devet mladih sudija. Želja nam je da u tom pravcu nastavimo, tako da bi i u toku Prve lige trebalo da bude organizovan seminar'', rekao je Šipka.

Predsjednik Šahovskog saveza Republike Srpske Aleksandar Kovač kaže da savez organizacijom ovog takmičenja pokazuje svoju ozbiljnost.

''Tačno je da je prva liga najzahtevnija, potrebne su druge mere, ali činjenica da smo obezbedili tri mesta za održavanje takmičenja potvrđuje našu ozbiljnost. Organizovaćemo Prvu seniorsku ligu za muškarce i žene, kao i omladinsku ligu, što pokazujemo koliko se odgovorno bavimo ovim poslom. Šahovski savez se pokazao mali, ali žilav, bili smo uzdrmani, ali smo ostali na nogama. Ovo je treće takmičenje, ali ne i kraj, sledi nam Kup Republike Srpske kojim ćemo obeležiti 25 godina postojanja, a do kraja želimo organizovati i kadetsko prvensvo Srpske'', rekao je pre nekoliko dana Kovač, a piše Srpskainfo.

PROČITAJTE JOŠ: